Пређи на садржај

Киндер јаје

С Википедије, слободне енциклопедије
Отворено Киндер јаје

Киндер јаје је дечји слаткиш у облику чоколадног јајета у коме се налази мала играчка.[1]

Киндер јаје је настало у Италији 1974. године. Производи се у фабрици Фереро. То је у оригиналу чоколадно ускршње јаје, што је обичај у Италији, само што су јаја која излазе на тржиште пред Ускрс много већих димензија, па могу да садрже и крупније поклоне. Једног дана Michele Ferrero, "краљ Nutelle", упитао је своје сараднике: "Знате ли зашто деца толико воле ускршња јаја"? Зато што их унутра чека изненађење... Према томе, знате ли шта треба да радимо? Дајмо им Ускрс сваког дана!"[2] Играчке су се у почетку правиле у Produzioni Editoriali Aprile, малој компанији из Торина, Италија, коју су водили два брата, Руђеро и Валерио Априле.

Играчке које се налазе у киндер јајету нису погодне за децу млађу од три године, јер садрже ситне делове. Продају се у читавом свету осим у САД где је Комисија за храну забранила играчке због безбедносних разлога. Киндер јаја и тамо постоје, али без играчке у њима.

У Сједињеним Америчким Државама овај производ је забрањен од 1972. године, због страха да би се деца могла угушити сићушним деловима који је налазе у њему. Унос овог производа на територију САДа се сматра шверцом, па се због тога на граници производ одузима и плаћа се казна од 300$.

У свету постоји велики број колекционара који сакупљају играчке из овог слаткиша.[3]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Kako je nastalo čuveno “kinder jaje. Edukacija. Приступљено 27. 1. 2020. 
  2. ^ Nutella - un mito italiano (G. Padovani - Rizzoli, 2004)
  3. ^ „Kinder suprise”. Kinder. Приступљено 27. 1. 2020. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]