Кинези у Србији

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Кинези у Србији
Укупна популација
1.373 (2011)
1.126 (2017)[1]
15.000 (процена)
[2][3]
Региони са значајном популацијом
Београд
Језици
Кинески, српскии
Религија
Православље, Кинеска традиционална религија, будизам
Сродне етничке групе
Кинези

Кинези у Србији су грађани Србије који се декларишу као Кинези.

Према попису становништва у Србији 2011. године број Кинеза који живе у Србији је 1.373 [4]. Заједница живи углавном у Београду. Већина Кинеза који живе у Србији су пореклом из провинција јужно од регије Шангај[5][6]. Већина Кинеза нема српско држављанство.

Историја[уреди | уреди извор]

Први Кинез у Србији и Београду био Канг Јувеј, велики реформатор који је у Србији дошао возом из Будимпеште 1908. године, када је као царски саветник, због тешких прилика у Кини био приморан да је напусти бегом у иностранство.[7].

Кинеска имиграција у Србију је подстакнута након што су бивши југословенски председник Слободан Милошевић и његова супруга Мира Марковић посетили Кину 1997. године. У августу 1998. године у Србији је било 30 држављана Кине. Првих година, кинески држављани су своју децу слали у школу у Кину, а данас доста њих поседује држављанство Србије и школовање им је омогућено у Србији.

Поред Београда, у другом највећем српском граду Новом Саду постоји бројна кинеска заједница, где се као и у Београду налази кинески трговачки центар, као и многе кинеске продавнице и ресторани. Само 223 Кинеза има радне дозволе, што значи да 4.000-5.000 кинеских радника из Београда профитира на црном тржишту[8].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]