Кинематографија Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Биоскопи Србије обухватају уметност филма и креативних филмова снимљених на територији Србије или од стране српских аутора у иностранству. Србија, као и бивша Југославија, јесте дом многих светских познатих филмова и режисера.

Српско позориште и биоскопи[уреди]

Србија има дугу позоришну традицију. Српско народно позориште је основано 1861. године у оквиру зграде која је саграђена 1868. године. Опера је почела да се приказује крајем 19.века и стална поставка опере је основана 1947. године. Исте године је основана и балетска трупа.

Битеф, Београдски међународни позоришни фестивал, је један од најстаријих позоришних фестивала на свету. Стални поднаслов Битефа јесте нове позоришне тенденције. Основан је 1967. године и од тада стално прати и подржава најновије позоришне тенденције. Постао је један од пет најважнијих и највећих европских фестивала и један од најзначајнијих институција култура у Србији.

Биоскоп је основан довољно рано у Србији са 12 филмова снимљених до почетка Другог светског рата. Најзначајнији предратни филмови су били филмови Михајла Поповића - Битка за Косово 1939. године. Након Другог светског рата, биоскоп је напредовао. Најзначајнији послератни режисер је био Душан Макавејев који је био међународно признат за филм Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ из 1969. где је фокус на Југословенској политици. Макавејева Црна Гора је снимљена у Шведској 1981. године. Зоран Радмиловић је био један од најзначајнијих глумаца у послератном периоду.

Српска филмографија је наставила да напредује и током 1990. све до данас. Емир Кустурица је освојио две [[Кански филмски фестивал|Златне палме за најбољи играни филм на Филмском фестивану у Кану, за филм Отац на службеном путу, из 1985. године, а потом и за филм Андерграунд из 1995. Године 1998, Кустурица је освојио Сребрног лава за режију Црна мачка, бели мачор.

Током 2001. године је било 167 биоскопа у Србији (без Косова) и преко 4 милиона Срба је посетило биоскоп током те године. Године 2005. филм Горана Паскаљевића, Сан зимске ноћи, је изазвао контрoверзе око њене критике улоге Србије у југословенским ратовима 1990-их.

Значајни савремени српски глумци[уреди]

Глумци[уреди]

Неки од најзначајнијих српских глумаца:

Режисери[уреди]

Познати Српски филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]