Кинеске заменице

С Википедије, слободне енциклопедије

Кинеске заменице (познате као 代词, dàicí) су генерално мање бројније него у српском језику.

На пример, није постојала разлика између „он“, „она“ и „оно“ пре контакта са западном цивилизацијом, оне и даље имају исти изговор у говорном кинеском језику, са изузетком повратне личне заменице. Заменице остају исте без обзоира да ли су субјекат или објекат у реченици.

Неки почасни изрази су постојали и настављају да постоје у језику, али кинески нема нивое поштовања као јапански језик.

Личне заменице[уреди | уреди извор]

Постоји седам основних заменица у мандаринском кинеском језику:

личне заменице у мандаринском[1]
Лице Једнина Множина*
Прво

ја
искључиво укључиво
我们
wǒmen
ми
咱们
zánmen
ми
Друго неформалано учтиво 你们
nǐmen
ви
[note 1]

ти

nín
ти
Треће мушки женски средњи мушки женски средњи


он


она
[note 2]

оно
他们
tāmen
они
她们
tāmen
оне
它们
tāmen
она
* Слово да означи множину је ) (men) у традиционалном кинеском писму.
Користило се да означи ‘ти и ја’ (две особе) само; у свим осталим случајевима се користи wǒmen. Овај облик се више не користи ван Пекинга (види доле).

Некад у кинеском језику није постојала разлика између различитих родова за замјенице у другом и трећем лицу, и у говорном језику они се нису разликовали.

Посебни знакови су створени у сусрету са западом и њихових родним замјеницама. (Није необично да изворни кинески говорници не разликују између „он“ и „она“ у страним језицима.) Покушаји да се уведе разговетни различити облик за ‘она’ () и ‘оно’ (tuō), у првој половини 20. века били су неуспешни.[2]

Разлика између и се не одражава увек у писању, али разлика између и се одражава. би требало да се користи за именице које се односе на животиње (уочите кључ , што значи Во) и за неживе предмете, али ова разлика је понекад нејасна. У упрошћеном кинеском писму, и су оба застарела.

Заменице за множину се стварају једноставним додатком (упрошћено) / (традиционално) mén на крај сваке заменице; тако, 你们, 我们, 咱们, 他/她/牠/它们 или 你們, 我們, 他/她/牠/它們 би значило „ви“, „ми“ и „они“, тим редом.

Заменица nín се користи као формална верзија другом лицу, али нема женску варијанту, и не користи се у множини.

Заменице и се често користе у мандаринском кинеском да означавају „ја“. Оне су дијалекталног порекла, некада говорени у типичним сеоским срединама. Међутим, њихове употребе добијају популарност међу младим, нарочито у електронској комуникацији.

Постоји много више заменица у класичном кинеском језику и књижевним делима, укључујући () или (ěr) за „ви“, и () за „ја“ (види чланак кинески почасни изрази за више информација). Горенаведене заменице су најчешће у говору.

Присвојне заменице[уреди | уреди извор]

Да се назначи поседовање (de) је додат на крају заменице. У литератури или у неким дневним изразима (посебно оне о породици или концепата у непосредној близини власника) ово је често изостављено, нпр. 我妈/我媽 (wǒ mā); је синоним за 我的妈妈/我的媽媽 (wǒ de māmā, „моја мајка“). За старије генерације (ling) је једнак савременом облику 您的 (ninde), као у 令尊 (lingzun) „ваш отац.“ У књижевним стилу, () понекад се користи за „његов“ или „њен“, на пример: 其父 значи „његов отац“ или „њен отац“.

Повратна лична заменица[уреди | уреди извор]

Личне заменице у једнини (за људе) може се направити повратне додавањем 自己 (zìjǐ), „ја лично“.

Заменице у царским временима и само-преклињавања[уреди | уреди извор]

На царским временима, заменица за „ја“ је често изостављена у уљудном говору или са неким које има већи друштвени положај. Заменица „ја“ је обично замењена са посебним заменицима која се ослује у одређеним ситуацијама. Примери укључују 寡人 (guǎrén) у времену почетне кинеске историје и (zhèn) након Ћин династије кад цар Кине говори са његовим субјектима. Када субјекти говоре са царом, они се обраћају са (chén), или „ваш службеник“. Врло је неуљудно и табу да се обраћају према цару као „ви“ или да се обраћају себи као „ја“.

У савременом времену, у пракси само-преклињање се још увек користи. У резумеима, реч 贵/貴 (guì; буквално племенит) користи се за „ви“ и „ваше“, на пример, 贵公司/貴公司 се односи на „ваше предузеће“. 本人 (běn rén; буквално ова особа) се користи кад се односи на себе.

Укључујуће и искључујуће заменице првог лица у множини[уреди | уреди извор]

У кинеском, за прво лице у множини обично постоје две врсте, укључујуће и искључујуће ‘ми’ (појам: инклузивна и ексклузивна заменица):

  • 咱们 / 咱們 zánmen — укључујуће (тј. „ти и ја“, „ми, укључујући и вас“)
  • 我们 / 我們 wǒmen — искључујуће (тј. „ми, без тебе“).

Ова разлика се често не одржава међу многим говорницима изван регије Пекинга, тенденција је да се уопшти кориштење 我们 / 我們.

Види још[уреди | уреди извор]


Литература[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Yip 2004
  2. ^ Kane, стр. 107

Литература[уреди | уреди извор]


Грешка код цитирања: Постоје ознаке <ref> за групу с именом „note“, али нема одговарајуће ознаке <references group="note"/>