Кип слободе

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 40° 41′ 21" СГ Ш, 74° 2′ 40" ЗГД

Светска баштина Унеска
Кип слободе
Назив на званичном списку светске баштине
Freiheitsstatue NYC full.jpg
Локација  САД
Тип културна
Критеријум i, vi
Референца 307.
Унеско регија Северна Америка
Историја уписа у светску баштину
Упис 1984. (8. седница)

Кип слободе (енгл. Statue of Liberty) је споменик у Њујорку познат и под називом „Слобода осветљава свет“ (енгл. Liberty Enlightening the World). Висок је 46,5 m, чему треба додати и 46,9 m високо постоље. Налази се на Острву слободе и представља поклон Француске Сједињеним Америчким Државама као чин пријатељства 1886. године. Скулптор споменика је Фредерик Бартолди, а унутрашњу конструкцију је израдио чувени инжењер Гистав Ајфел (пројектант Ајфелове куле).

Попис[уреди]

Кип је висок 46 м са 47 метарским постољем, тако да се врх налази на 93 метара висине изнад земље. Кип је тежак 205 тона. У обиму је кип 10,6 метара, уста су широка 91 центиметара а кажипрст је дугачак 2,4 метара. Круна са седам зракова је симбол слободе коју треба да жари кроз седам мора у седам континената.

Историја[уреди]

Кип слободе представља пријатељство и помоћ коју је Француска дала америчким насељеницима у њиховој борби за независност од Велике Британије која је почела 1776. године. Кип стоји на острвцету испред Њујорка од 1886. године. Данас постоји његова умањена верзија у Паризу као напомена његовог француског порекла.

Носећу конструкцију Кипа слободе предложио и конструисао је француски грађевинар поред осталог и конструктор париске Ајфелове кула Гистав Ајфел.

Најпре је вајар Фредерик Бартолди предложио мали глинени модел у висини доспелог човека. Други модел је био висине 3 метра. Трећи модел је био четири пута мањи од кипа у природној величини. Четврти модел је био у природној стварној величини. По моделу је била одливена скулптура у бакру. Готова скулптура је предата америчкој амбасади и била је растављена на делове и допремљена је француским бродом у Њујорк. У Њујорку је састављана две године.

Временом је кип постао симбол Америке. Током века који је прошао дошло је до великих оштећења скупптуре и реконструисана је захваљујући јавном добровољном приходу средстава за реконструкцију скулптуре.

1984. године Кип слободе је уврштен у културну баштину UNESCO.

Спољашње везе[уреди]