Кип слободе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Кип слободе
Назив на званичном списку светске баштине
Freiheitsstatue NYC full.jpg
Локација  САД
Тип културна
Критеријум i, vi
Референца 307.
Унеско регија Северна Америка
Историја уписа у светску баштину
Упис 1984. (8. седница)

Кип слободе (енгл. Statue of Liberty) је споменик у Њујорку познат и под називом „Слобода осветљава свет“ (енгл. Liberty Enlightening the World). Висок је 46,5 m, чему треба додати и 46,9 m високо постоље. Налази се на Острву слободе и представља поклон Француске Сједињеним Америчким Државама као чин пријатељства 1886. године. Скулптор споменика је Фредерик Бартолди, а унутрашњу конструкцију је израдио чувени инжењер Гистав Ајфел (пројектант Ајфелове куле).

Попис[уреди]

Кип је висок 46 м са 47 метарским постољем, тако да се врх налази на 93 метара висине изнад земље. Кип је тежак 205 тона. У обиму је кип 10,6 метара, уста су широка 91 центиметара а кажипрст је дугачак 2,4 метара. Круна са седам зракова је симбол слободе коју треба да жари кроз седам мора у седам континената.

Историја[уреди]

Кип слободе представља пријатељство и помоћ коју је Француска дала америчким насељеницима у њиховој борби за независност од Велике Британије која је почела 1776. године. Кип стоји на острвцету испред Њујорка од 1886. године. Данас постоји његова умањена верзија у Паризу као напомена његовог француског порекла.

Носећу конструкцију Кипа слободе предложио и конструисао је француски грађевинар поред осталог и конструктор париске Ајфелове кула Гистав Ајфел.

Најпре је вајар Фредерик Бартолди предложио мали глинени модел у висини доспелог човека. Други модел је био висине 3 метра. Трећи модел је био четири пута мањи од кипа у природној величини. Четврти модел је био у природној стварној величини. По моделу је била одливена скулптура у бакру. Готова скулптура је предата америчкој амбасади и била је растављена на делове и допремљена је француским бродом у Њујорк. У Њујорку је састављана две године.

Временом је кип постао симбол Америке. Током века који је прошао дошло је до великих оштећења скупптуре и реконструисана је захваљујући јавном добровољном приходу средстава за реконструкцију скулптуре.

1984. године Кип слободе је уврштен у културну баштину UNESCO.

Спољашње везе[уреди]