Кира Марија Асенина

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Кира Марија Асен)
Кирамарија
Место смртиЦариград
Византијско царство
ДинастијаАсени и Тертери
ОтацМицо Асен
МајкаМарија Асенина
СупружникЂорђе I Тертер
ПотомствоАна Тертер
Бугарска царица
Период1280-1283
ПретходникИрина Палеологина
НаследникМарија Тертер

Кирамарија Асенина (буг. Кира-Мария Асенина; умрла после 1283.) је била бугарска царица (1280–1283), друга супруга Ђорђа Тертера.

Биографија[уреди | уреди извор]

Кирамарија је била ћерка бугарског цара Мице Асена и Марије Асенине. Преко мајке, Кирамарија је била праунука Јована Асена II и Ирине Комнине Епирске. Такође, била је сестра цара Јована Асена III, који је дошао на бугарски престо уз помоћ византијског цара Михаила 1280. године. Кирамарија се удала за бугарско-куманског великаша Ђорђа Тертера. Овај брак организовао је Маријин брат Јован, како би учврстио своју позицију. Ђорђе се претходно развео од своје прве супруге Марије и послао је, заједно са њиховим сином Теодором Светославом, у Цариград. Ђорђе је добио византијску титулу деспота, те је Кирамарија понела титулу деспине. Јован Асен се није успео дуго одржати на престолу. Већ 1280. године он је принуђен напустити Трново и побећи у Византију. Нови цар постао је Ђорђе Тертер, те је Кирамарија понела титулу царице.

Кирамарија је била веома непопуларна у Трнову, као и њен брат. Такође, брак Кирамарије и Ђорђа није био легалан по црквеном праву, будући да је Ђорђева претходна супруга Марија и даље била жива. Против брака је енергично устао патријарх Јоаким III који је претио и екскомуникацијом, уколико се брак не раскине. Да не би улазио у сукоб са црквом, Ђорђе је покренуо преговоре са Цариградом и тражио да се његова претходна супруга Марија врати у Бугарску. Тако је Кирамарија послата у Цариград уместо Марије, која се вратила у Трново.

Потомство[уреди | уреди извор]

По Георгију Пахимеру, Кирамарија је Ђорђу родила једну ћерку:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Узелац (2015), 37
  2. ^ Georgius Pachymeres. Relationes Historicas. Edidit, notisque instruxit Albertus Failler. Gallice vertit Vitalianus Laurent. (CFHB XXIV/2). Paris, 1999

Извори[уреди | уреди извор]

  • Pavlov, Plamen, "Търновските царици". ДАР-РХ, 2006.
  • Узелац, Александар. Под сенком пса; Татари и јужнословенске земље у другој половини 13. века. Београд: Утопија, 2015.
Кира Марија Асенина
Рођење: 1280 Смрт: 1283
Краљевске титуле
Претходник:
Ирина Палеологина
Царица Бугарске
1280-1283
Наследник:
Марија