Кирило Бојовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кирило (Бојовић)
Основни подаци
Помјесна црква Српска православна црква
Епархија Епархија буеносајреско-јужноцентралноамеричка
Архијерејски чин епископ
Титула Епископ буеносајреско-јужноцентралноамерички
Начин обраћања Његово преосвештенство
Држава Аргентина
Сједиште Буенос Аирес
Године службе од 2018.
Претходник Амфилохије (Радовић) као администратор
Претходна епархија

Митрополија црногорско-приморска

викарни (епископ диоклијски)
Године службе 2016.-2018.
Лични подаци
Световно име Милан Бојовић
Датум рођења 4. фебруар 1969.
Мјесто рођења Подгорица
СФРЈ

Кирило (световно Милан Бојовић; Подгорица, 4. фебруар 1969 епископ је буеносајреско-јужноцентралноамерички. Био је викарни епископ диоклијски (2016 - 2018).

Биографија[уреди]

Кирило (у свијету Милан) Бојовић је рођен 4. фебруара 1969. године у Подгорици, од православних родитеља Радула и Зорке рођ. Јовановић, као пето по реду дијете. Осмогодишњу и средњу школу је завршио у Даниловграду. По повратку из армије (1988) уписао се на Природно-математички факултет у Подгорици. Дипломски рад је одбранио 1992. године. Од 1993. до 2000. радио је као асистент на Природно-математичком факултету у Подгорици. Године 1993. уписао је постдипломске студије на Природно-математичком факултету у Београду на групи „Диференцијална геометрија и топологија“. Магистарски рад на тему „Групе холономија и комплексне повезаности“ одбранио је 17. јула 1996. године под менторством Неде Бокан. У периоду од 1998. до 1999. био је на специјализацији на Универзитету „Ломоносов“ — МГУ у Москви.

Крајем 2000. дао је оставку на посао на факултету у Подгорици и по благослову митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија постао је искушеник Цетињског манастира. Уочи Петровдана, дана 11. јула 2004, владика Амфилохије га је постригао у монаштво са именом Кирило (по Светом Кирилу Словенском). Исте године је рукоположен у чин јерођакона. Године 2005. уписао је Московску православну духовну академију, а сљедеће године је добио чин јеромонаха.

Године 2008. дипломирао је на Московској духовној академији, а 4. јуна 2008. одбранио је кандидатску дисертацију на тему „Митрополит Петар II Петровић Његош као хришћански философ“. Истовремено је и ванредно завршио Московску духовну семинарију. Од 1. јануара 2009, по одлуци Светог архијерејског синода, постављен је за васпитача Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу. Исте године је постављен и за професора Богословије Светог Петра Цетињског, гдје је предавао Свето Писмо Старог и Новог Завјета, Агиологију, а једно вријеме и Општу историју. Био је разредни старјешина 19. генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског

Дана 3. јануара 2010. у Цетињском манастиру митрополит Амфилохије га је рукопроизвео у чин протосинђела[1].

Одлучио је да продужи школовање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, гдје му је нострификована (призната) диплома кандидата богословља коју је стекао на Московској духовној академији чиме је стекао услове за докторску дисертацију. На празник Свих Светих, дана 30. јуна 2013, митрополит Амфилохије га је рукопроизвео у чин архимандрита. Сљедеће године је постављен за архијерејског замјеника мјестобљуститеља Епархије буеносајреске и јужноцентралноамеричке.[2]

Епископ[уреди]

На редовном мајском засједању Светог архијерејског сабора, дана 26. маја 2016, архијерејски замјеник и архимандрит Кирило је изабран за викарног епископа у Митрополији црногорској-приморској са титулом епископ диоклијски.[3] Хиротонисан је у Саборној цркви у Подгорици 31. јул 2016.[4] Од јуна 2018. је владика буеоносајрески и јужно-централноамерички СПЦ. [5].

Епископ Кирило говори руски, а служи се шпанским и енглеским језиком.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]