Киријак Отшелник

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети Киријак Отшелник
KyriakosTheAnchorite.jpeg
Свети Киријак Отшелник
Датум рођења448
Место рођењаКоринт
Датум смрти557 (109 год.)
Место смртиЈерусалим
ГробМанастир светог Харитона
Поштује се уПравославној цркви
Празник12. октобар(Михољдан)

Свети Киријак Отшелник, познат и као Свети Киријак Анахорет (грч. Κυριακός ο Αναχωρητής) је хришћански светитељ и мученик.

Живот[уреди | уреди извор]

Рођен је 448. године у Коринту. Отац му се звао Јован и био је свештеник.[1] Мајка му се звала Евдокија.[1] У раној младости постављен за чтеца саборне цркве у Коринту. У својој 18-тој години одлази у Јерусалим у манастир светог Јевтимија, где се замонашио. [2]

Свети Киријак је био крупан и снажан телом, и такав је остао до дубоке старости, и поред тешког поста и бдења. У пустињи се понекад годинама хранио само сировим зељем.[2] Био је веома активан у борби за православље изобличавајући јереси, нарочито оригенизам. За себе је говорио, да га откако је монах сунце никад није видело да једе нити да се гневи на кога. По уставу Светог Харитона монаси су јели само једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Умро је у својој 109-тој години живота, 557. године у манастиру Светог Харитона у Јерусалиму где је и сахрањен.[3]

Михољдан[уреди | уреди извор]

Православна црква прославља Светог Киријака Отшелника - Михољдан 29. септембра по јулијанском календару. Српска православна црква овај празник који је у народу назван Михољдан прославља 12. октобра по новом календару.[4] 29. септембра по грегоријанском католици славе светог Миховила, Михаила (Архангел Михаил). Црквени календар Ђурђа Црнојевића за 1494. годину као и црквени калнедари објављени у Црној Гору у годишњаку Орлић од 1865. - 1870. не спомињу Михољдан, него само преподобног Киријака Отшелника.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Преподобни Киријак Отшелник”. СПЦ. Приступљено 5. 2. 2020. 
  2. ^ а б „Преподобни Кириак Отшелник”. Храм Кончарево. Приступљено 5. 2. 2020. 
  3. ^ „Преподобни Киријак Отшелник – Михољдан”. Светигора. Архивирано из оригинала на датум 05. 02. 2020. Приступљено 5. 2. 2020. 
  4. ^ „Данас Михољдан”. Радио-телевизија Републике Српске. 12. 10. 2011. Приступљено 12. 10. 2011. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.