Кирстен Данст

С Википедије, слободне енциклопедије
Кирстен Данст
Кирстен Данст на Канском филмском фестивалу, 2016.
Лични подаци
Пуно имеKirsten Caroline Dunst
Датум рођења(1982-04-30)30. април 1982.(41 год.)
Место рођењаПојнт Плезант, Њу Џерзи,  САД
Породица
СупружникЏеси Племонс(в. 2022)
Деца2
Веза до IMDb-а

Кирстен Керолајн Данст (енгл. Kirsten Caroline Dunst, IPA: /ˈkɪrstən ˈdʌnst/ [1]) америчка је глумица, рођена 30. априла 1982. у Појнт Плезанту, Њу Џерзи (САД). Са напуњене три године почела је наступати у ТВ-рекламама. Са шест година наступила је у омнибус филму Њујоршке приче (прича Едип разбија), а партнер јој је био Вуди Ален.[2] Са седам година играла је са Томом Хенксом у филму Ломача таштине.[3] Као дете је наступила и у ТВ-серији Звездане стазе: Следећа генерација. Са дванаест година прославила се улогом Клаудије у филму Интервју са вампиром, када је била номинована за награду Златни глобус за најбољу споредну улогу. Улога Мери Џејн Вотсон у филмској трилогији Спајдермен (2002—2007) њена је комерцијално најуспешнија улога. На филмском фестивалу у Кану 2011. проглашена је за најбољу глумицу, захваљујући наступу у филму “Меланхолија” Ларса фон Трира. Певачки деби имала је 2001. у филму Преболи ме.[4] Исте године била је запажена њена интерпретација песме After You’ve Gone (После твог одласка) на одјавној шпици филма Мјаукање мачке (енгл. The Cat's Meow) Питера Богдановича.

Младост[уреди | уреди извор]

Детињство је провела уз оца Клауса,[5] мајку Инез[6] и брата Кристијана.[7] Њен отац, пореклом је Немац из Хамбурга, а мајка је, немачко шведског - порекла, рођена у Њу Џерзију. Данст је Немица, али је Немачко држављанство узела тек 2011. године и сада има двојно држављанство - Америке и Немачке.[8] До једанаесте године живела је у Њу Џерзију, а затим се сели у Лос Анђелес.

Интервју са вампиром[уреди | уреди извор]

Кључни тренутак њене каријере је био када је добила улогу, заједно са Бред Питом и Том Крузом, у филму Интервју са вампиром 1994. године. Филм је екранизација истоименог романа Ен Рајс. Филмски критичари су похвалили њен наступ. Роџер Иберт је прокоментарисао њену способност да пренесе одраз средовечних година у лику очигледне младости.[9] У том филму одглумила је свој први филмски пољубац, са Бред Питом, који је од ње старији осамнаест година. Касније је извјавила да се због тога осећала неугодно.[10] Њено наступање јој је донело награду МТВ, награду Сатурн и прву номинацију за Златни глобус. Џанет Маслин у Њујорку Тајмсу је изјавила да је Она мали вамп[11] са великом будућношћу.


Каријера[уреди | уреди извор]

Кирстен Данст - глумица, певачица, манекенка. Мали вамп[11]

Такође је 1994. године наступила са улогом Ејми у новој верзији филма Мале жене, 1933. године ту улогу је играла Џоун Бенет. У новој верзији филма играла је са Виноном Рајдер и Клер Дејнс. Филм је добио благонаклоне критике. Наступила је 1995. у филму Џуманџи,[12] екранизацији истоимене дечије књиге Криса Ван Алсбурга о злокобној друштвеној игри која након сваког бацања коцке оживљава створења из џунгле. Она је била део ансамбла који су још чинили Робин Вилијамс, Бони Хант и Дејвид Алан Гриер. Филм је широм света зарадио 262 милиона долара. Исте године је од часописа Пипл изабрана међу 50 најлепших личности света, част која ће јој поново бити указана 2002. године.

Данст је 1996. године наступила у трећој сезони Ургентни центар. У њој је глумила Чарли Чиминго, дете-проститутку о којој се почиње старати др. Даглас Рос, протагонист серије кога је глумио Џорџ Клуни. Она је позајмила глас лику младе Анастасије у анимираном филму Анастасија. Године 1997. је играла малу улогу у политичко-сатиричком филму Ратом против истине где су главне звезде били Роберт Де Ниро и Дастин Хопман. Наредне године је позајмила глас за лик Кики, тринаестогодишње калфе која је напустила своје родно село, у енглеској синхронизацији јапанске анимиране серије Доставна служба добре вештице Кики (1988). Затим јој је понуђена улога Анђеле у филмској драми Америчка лепота. Она је ту понуду одбила јер није хтела да се појави у филму са сугестивним сценама сексуалне природе. У филму је глумио Кевин Спејси, а улогу је уместо ње преузела Мина Сувари. Данст је касније изјавила у вези те улоге следеће “Када сам ја читала то (сценарио), имала сам 15 година и нисам сматрала да сам довољно зрела да схватим текст за филм ”.[13] Данст се исте године заједно са Мишел Вилијамс појавила у филмској комедији Дик. Филм је кроз причу о две тинејџерке које стицајем околности руше председника Никсона на пародијски начин приказивао аферу Вотергејт. Исте године је наступила у филму Самоубиство невиних,[14] независној продукцијској драми у режији Софије Кополе, где је играла улогу проблематичне адолесценткиње Лукс Лизбон. Филм је приказан на 43. међународном филмском фестивалу у Сан Франциску. Данст је 2000. године глумила у улози вође навијачица (енгл. Bring It On). Криричари су похвалили Данст. Следеће године имала је улогу у тинејџерској комедији Преболи ме.[15] Она је касније објаснила да је један од разлога прихватања улоге био тај што је имала шансу да пева.[16] Године 2001. је такође добила прилику да пева у филму Мјаукање Мачке (енгл. The Cat’s Meow). У филму је играла легендарну глумицу из доба немог филма - Марион Дејвис у режији Питера Богдановича. Дерек Илеј је у часопису Варијети филм описао као разигран и разметљив, рекавши да је “ово била Данстина најбоља представа до данас”. [17] За свој наступ је добила награду на Филмском фестивалу у Мар дел Плати 2002. године.[18]

Кирстен Данст у улози стрип јунакиње[уреди | уреди извор]

Док су се Супермен и Бетмен одавно нашли на великом платну, о Спајдермену је постојала једна стара Тв серија и неколико циклуса цртаних филмова. Ова неправда је коначно исправљена на најлепши могући начин - филмом Спајдермен Сема Рејмија. Кирстен Данст је добила највећу част да глуми девојку највећег суперхероја. Прави посвећеници стрипова који су педесет година пратили на страницама Мери Џејн Вотстон, сада су имали прилику да је виде на великом платну својих биоскопа у лику Кирстен Данст. Ко би рекао да ће један стрип, који су многи са страшћу читали, учинити да Кирстен Данст 2002. године, када је изашао Спајдермен, постане најпопуларнија глумица. Улога суперхероја коме маска прекрива цело лице припала је Тоби Мегвајеру, а улогу Спајдерменове девојке одиграла је Кирстен Данст. Суперхерој Спајдермен из 2002. године је до тада најуспешнији филм њене каријере.

Критичари нису били баш одушевљени њеним следећим појављивањем, драмом Осмех Мона Лизе (2003), а још мање поклоника је имао филм Искупљење (2003).[19] Она је у филму Осмех Мона Лизе била део глумачке групе у којој су се налазили Џулија Робертс, Меги Џиленхол и Џулија Стајлс. Она се затим појавила у филму Вечни сјај беспрекорног ума (2004), са Џим Керијем, Кејт Винслет и Томом Вилкинсоном. Након добро одигране улоге у овом филму поново је у неизбежном наставку Спајдермен 2.(2004). Филм је напунио биоскопске касе и поставио нове, веома тешко достижне, границе у заради.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Улоге Кирстен Данст
Година
Српски назив
Изворни назив
Улога
Напомена
1990. Њујоршке приче New York Stories Лисина ћерка
1990. Ломача таштине The Bonfire of the Vanities Кембел Макој
1994. Интервју са вампиром Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles Клаудија
1994. Мале жене Little Women млада Ејми Марч
1995. Џуманџи Jumanji Џуди Шепард
1996. Опсада у Руби Риџу The Siege at Ruby Ridge Сара Вивер ТВ филм
1996. Мајка ноћ Mother Night млада Реси Нот
1997. Искрено срце True Heart Бони
1997. Кула терора Tower of Terror Ана Питерсон
1997. Анастасија Anastasia млада Анастасија
1997. Ратом против истине Wag the Dog Трејси Лим
1998. Мали војници Small Soldiers Кристи Фимпл
1998. Штрајк! Strike! Вирина фон Стефан
1999. Ђавоља аритметика The Devil's Arithmetic Хана Стерн
1999. Смрт недужних The Virgin Suicides Лукс Лисбон
1999. Цркни лепотице Drop Dead Gorgeous Амбер Аткинс
1999. Тајне саветнице Dick Бетси Џобс
2000. Врана 3: Спасење The Crow: Salvation Ерин Рендал
2000. Град среће Luckytown Лида Дојлс
2000. Навијачице Bring It On Торанс Шипман
2000. Дубоко Deeply Сили
2001. Преболи ме Get Over It Кели Вудс/Хелена
2001. Занесена младост Crazy/Beautiful Никол Окли
2001. Највећа холивудска тајна The Cat's Meow Марион Дејвис
2002. Спајдермен Spider-Man Мери Џејн Вотсон
2003. Лакомисленост Levity Софија Мелинџер
2003. Кијана: Пророчанство Kaena: La prophétie Кијана
2003. Осмех Мона Лизе Mona Lisa Smile Бети Ворен
2004. Вечни сјај беспрекорног ума Eternal Sunshine of the Spotless Mind Мери
2004. Спајдермен 2 Spider-Man 2 Мери Џејн Вотсон
2004. Вимблдон Wimbledon Лизи Бредбури
2005. Елизабеттаун Elizabethtown Клер Колбурн
2006. Марија Антоанета Marie Antoinette Марија Антоанета
2007. Спајдермен 3 Spider-Man 3 Мери Џејн Вотсон
2008. Како изгубити пријатеље и отуђити се од људи How to Lose Friends & Alienate People Алисон Олсен
2010. Све добре ствари All Good Things Кејти Маркс
2011. Меланхолија Melancholia Џастин
2012. Девојачко вече Bachelorette Реган Крофорд
2012. На путу On the Road Камил Моријарти
2012. Наопачке Upside Down Еден
2013. Блинг Ринг The Bling Ring глуми себе камео
2013. Спикер 2: Легенда се наставља Anchorman 2: The Legend Continues дева од облака камео
2014. Два лица јануара The Two Faces of January Колет Макфарланд
2015. Фарго Fargo Пеги Блумквист ТВ серија
2016. Поноћни специјал Midnight Special Сара
2016. Скривене бројке Hidden Figures Вивијан Мичел
2017. Опчињен The Beguiled Едвина Дабни
2017. Вудшок Woodshock Тереза
2021. Моћ пса The Power of the Dog Роуз Гордон

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ inogolo - Pronunciation of Kirsten Dunst : How to pronounce Kirsten Dunst
  2. ^ „Филм Њујоршке приче 1989”. Tv.aladin.info. Приступљено 28. 5. 2014. 
  3. ^ енгл. The Bonfire of the Vanities 1990.
  4. ^ „Преболи ме - Get Over It”. Tvprogram.rs. Приступљено 28. 5. 2014. 
  5. ^ „Слика њеног оца”. Celebritybabies-celebfan.blogspot.com. Архивирано из оригинала 26. 02. 2014. г. Приступљено 28. 5. 2014. 
  6. ^ „Слика њене мајке”. Justjared.com. 23. 12. 2012. Приступљено 28. 5. 2014. 
  7. ^ „Слика брата Кристијана”. Justjared.com. 29. 6. 2008. Приступљено 28. 5. 2014. 
  8. ^ „Немачко држављанство”. Blic.rs. 23. 5. 2014. Приступљено 28. 5. 2014. 
  9. ^ (језик: енглески)Роџер Иберт
  10. ^ „Није желела да се љуби са Бред Питом”. Bravo.rs. 9. 2. 2012. Приступљено 28. 5. 2014. 
  11. ^ а б „Значење речи - Вамп” (на језику: (језик: српски)). Sh.wikipedia.org. 12. 5. 2014. Приступљено 28. 5. 2014. 
  12. ^ „филм Џуманџи - на енг. Јumanji”. Filmopis.com. Архивирано из оригинала 01. 02. 2014. г. Приступљено 28. 5. 2014. 
  13. ^ (језик: енглески)-Објашњење зашто није хтела да глуми.
  14. ^ „Самоубиство невиних - енг The virgin suicides”. Filmopis.com. Архивирано из оригинала 03. 08. 2014. г. Приступљено 28. 5. 2014. 
  15. ^ (језик: енглески)-Get Over It
  16. ^ „Глумим у овом филму јер имам шансу да певам”. Bbc.co.uk. Приступљено 28. 5. 2014. 
  17. ^ (језик: енглески)-Дерекова изјава
  18. ^ Overview for Kirsten Dunst
  19. ^ „Оригинални назив филма - Levity”. Tvprogram.rs. Приступљено 28. 5. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]