Кит Телер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Кит Телер или Мали ренџер (итал. Piccolo Ranger) је италијански стрип који су створили сценариста Андреа Лавецоло (итал. Andrea Lavezzolo) и цртач Франческо Гамба (итал. Francesco Gamba). Премијеру је имао 15. јуна 1958. године, а припада жанру вестерн стрипа. Радња се дешава на Дивљем западу. Телера први пут упознајемо као четрнаестогодишњег дечака ирског порекла којем је мајка умрла, док је отац Тед, такође ренџер, оптужен за издају. За разлику од других стрип јунака које одмах упознајемо као доказане хероје и снагаторе, Кит из првих авантура излази као победник захваљујући првенствено срећи, случајности а потом и лукавству. За разлику од других, Кит по правилу у својим проценама испада наиван, бива претучен и заробљен. Тек кад од Чин-Лаоа научи нешто од тајни источњачких борби, примењује и силу. На почетку серијала он је обичан редов, да би касније добио чинове наредника и капетана. Његов нераздвојни пратилац је Френки Белевен. Од ликова се још срећу О’ Хара, отац Мозес, Ибрахим и Чин-Лаоа, и његова велика љубав Кларет, са којом ће се касније венчати и живети на ранчу.

Издавач оригиналних издања[уреди]

Издавач стрипа у Италији је Sergio Bonelli Editore

Издавач у бившој Југославији[уреди]

У некадашњој Југославији стрип је једно време излазио паралелно у Златној серији (1970—1971) и Лунов магнус стрипу. Епизоде Малог ренџера објављене у Златној серији су изашле у бројевима 38, 40, 41, 50, 52, 54, 80, и 84.

Кит се у потпуности ”сели” у Лунов магнус стрип 1971. године када у Златној серији почиње да се објављује Командант Марк (ЗС-85).[1] Прва епизода Кита Телера у ЛМС изашла је у бр. 8: Пруга неће проћи 1969. године.[2]

Последња нацртана епизода Малог Ренџера објављена је у Италији 1985. год. У ЛМС је објављена 1986. год у ЛМС-691 под називомТврђава у пламену. Након тога (1986-1991) су у ЛМС премијерно приказане неке од првих епизода Кит Телера, као и неке које су већ објављиване на самом почетку едиције.

Кратак садржај епизода[уреди]

Главни текст: Кит Телер (Списак и садржај епизода)

Насловнице[уреди]

Насловне стране оригиналних издања Кита Телера је до бр. 186 цртаи Франко Донетели, познат по епизодама Загора. Од бр. 187-255 цртање насловница преузео је Франческо Гамба.[3] Редакција Дневника је често објављивала репродукције Донателијевих насловница. Један део нацртао је Бранко Плавшић.

Референце[уреди]

  1. ^ Командант Марк је помпезно најављен на задњим корицама ЗС-84, и потом без прекида објављиван све до броја 155. Након бр. 155 објављиван је наизменично са осталим јунацима.
  2. ^ Епизода је објављена у ЛМС-8. На насловници је, међутим, нацртан Текс Вилер, а наслов је Крв Навајоса, што значи да је носећа прича припадала Тексу Вилеру. Епизода Пруга неће проћи почиње тек на 142 страници и траје до 189 странице.
  3. ^ Колекција оригиналних насловица може се погледати овде: https://www.comics.org/series/39606/covers/?page=1 (23.08.2018)