Кит Телер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Кит Телер или Мали ренџер (итал. Piccolo Ranger) је италијански стрип који су створили сценариста Андреа Лавецоло (итал. Andrea Lavezzolo) и цртач Франческо Гамба (итал. Francesco Gamba). Премијеру је имао 15. јуна 1958. године, а припада жанру вестерн стрипа. Радња се дешава на Дивљем западу. Телера први пут упознајемо као четрнаестогодишњег дечака ирског порекла којем је мајка умрла, док је отац Тед, такође ренџер, оптужен за издају. За разлику од других стрип јунака које одмах упознајемо као доказане хероје и снагаторе, Кит из првих авантура излази као победник захваљујући првенствено срећи, случајности а потом и лукавству. За разлику од других, Кит по правилу у својим проценама испада наиван, бива претучен и заробљен. Тек кад од Чин-Лаоа научи нешто од тајни источњачких борби, примењује и силу. На почетку серијала он је обичан редов, да би касније добио чинове наредника и капетана. Његов нераздвојни пратилац је Френки Белевен. Од ликова се још срећу О’ Хара, отац Мозес, Ибрахим и Чин-Лаоа, и његова велика љубав Кларет, са којом ће се касније венчати и живети на ранчу.

Издавач оригиналних издања[уреди]

Издавач стрипа у Италији је Sergio Bonelli Editore

Издавач у бившој Југославији[уреди]

У некадашњој Југославији стрип је једно време излазио паралелно у Златној серији (1970—1971) и Лунов магнус стрипу. Епизоде Малог ренџера објављене у Златној серији су изашле у бројевима 38, 40, 41, 50, 52, 54, 80, и 84.

Кит се у потпуности ”сели” у Лунов магнус стрип 1971. године када у Златној серији почиње да се објављује Командант Марк (ЗС-85).[1] Прва епизода Кита Телера у ЛМС изашла је у бр. 8: Пруга неће проћи 1969. године.[2]

Кратак садржај епизода[уреди]

Главни текст: Кит Телер (Списак и садржај епизода)

Референце[уреди]

  1. ^ Командант Марк је помпезно најављен на задњим корицама ЗС-84, и потом без прекида објављиван све до броја 155. Након бр. 155 објављиван је наизменично са осталим јунацима.
  2. ^ Епизода је објављена у ЛМС-8. На насловници је, међутим, нацртан Текс Вилер, а наслов је Крв Навајоса, што значи да је носећа прича припадала Тексу Вилеру. Епизода Пруга неће проћи почиње тек на 142 страници и траје до 189 странице.