Кихон

С Википедије, слободне енциклопедије

Кихон је јапански израз који значи „основа“. Израз се односи на основне технике које се уче и вежбају као темељ већине јапанских борилачких вештина. Вежбање и знање кихона је од суштинске важности за свако напредно тренирање. На сновном нивоу ово укључује ставове, ударце ногом и руком, блокове, чишћења и бацања али укључује и основне репрезентативне кате.

Кихон технике теже да се често вежбају, у многим случајевима током сваког тренинга. Сматрају се путем ка унапређењу свих покрета веће компексности.

У каратеу[уреди | уреди извор]

Стилови каратеа разликују се знатно према фокусу који стављају на кихон, или недостатку истог. Кихон се може вежбати као „подна вежба“ где се исте технике или њихове комбинације понављају изнова и изнова док се ученици крећу преко пода. Такође, кихон може бити у форми унапред договорене вежбе у двоје, или рада са врећама за ударање/штитовима/луткама... Неки стилови имају мали сет основних техника које се вежбају константно на сваком тренингу, док друге имају мноштво техника које се вежбају само сваких пар месеци.

У кендоу[уреди | уреди извор]

У кендоу постоје разни кихон системи. Једани од најпознатијих су "Dai Ichi Kihon" и "Dai Ni Kihon" развијени од стране полицијских снага Јапана.

Свејапанска кендо федерација 2005. године представила је нову методологију "Bokuto Ni Yoru Kendo Kihon-waza Keiko-ho". Циљ методологије био је да развије форму тренинга која би се укључила у стандардну кендо праксу у сврху:

  1. Помогања почетницима да науче концепт да је shinai репрезентација катане.
  2. Разијања солидних основа и техника које су директно преводиве у bōgu.
  3. Развијања ученичке способности и схватања за касније вежбање кендо кате.
  4. Развијања reihō-а.

У аикидоу[уреди | уреди извор]

У аикидоу такође постоје одабрани кихон системи у зависности од стила. Кихон ивама стила тежи да буде од статичког снажног хватања, док Шодокан кихон почиње са двоје људи раздвојених на дефинисаној удаљености. У свим случајевима улога оба учесника је стриктно дефинисана. Јошинкан аикидо такође поклања велики значај кихон техникама.