Кишињевска епархија

С Википедије, слободне енциклопедије
Кишињевска епархија
Православна црква Молдавије
Руска православна црква
Основни подаци
СједиштеКишињев
ДржаваМолдавија
Основана1813.
Број намјесништава31
Број парохија610
Број манастира24
[[1] Званични веб-сајт]
Архијереј
АрхијерејВладимир (Кантарјан)
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит кишињевски и све Молдавије

Кишињевска епархија (рус. Кишинёвская епархия) или Кишињевско-молдавска митрополија (рус. Кишинёвско-Молда́вская митропо́лия) је епархија Православне цркве Молдавије под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Надлежни архијереј је митрополит Владимир (Кантарјан), а сједиште епархије се налази у Кишињеву.

Историја[уреди | уреди извор]

Маја 1945. године у Букурешту и 1946. у Москви, патријарх румунски Никодим и патријарх московски и све Русије Алексије Први потврдили су канонску основаност васпостављања јурисдикције Руске православне цркве над Кишињевском епархијом. Након стицања независности Молдавије (1991), појавило се питање о њеном могућем присаједињавању Румунији и питање о присаједињавању молдавске православне цркве ка Румунској православној цркви. Дана 8. септембра 1992, скуп свештенства Кишињевске епархије је одлучио да остане у саставу Руске православне цркве.

Дана 5. октобра 1992, Кишињевској епархији је била дарована аутономија, а епархија је била преобразована у Православну цркву Молдавије (Кишињевску митрополију). Након обнове црквеног живота, из Кишињевске епархије су издвојене нове епархије: Кагуљска (7. јула 1998), Једињецка и Тираспољска (6. октобра 1998) и Бељцка и Унгенска (6. октобра 2006).

Данас, Кишињевска епархија обједињава парохије и манастире на територији централних рејона Молдавије. Сједиште епархије се налази у главном граду Кишињеву, а епархија је подијељена на 31 намјесништво.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]