Кишињевска епархија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кишињевска епархија
Православна црква Молдавије
Руска православна црква
Основни подаци
Држава Молдавија
Сједиште Кишињев
Основана 1813.
Број намјесништава 31
Број парохија 610
Број манастира 24
Број свештеника 730 (и 60 ђакона)
[[1] Званични веб-сајт]
Архијереј
Епархијски архијереј Владимир
Чин архијереја Митрополит
Титула архијереја Митрополит кишињевски и све Молдавије

Кишињевска епархија или Кишињевско-молдавска митрополија (рус. Кишинёвская епархия или Кишинёвско-Молда́вская митропо́лия) је епархија Православне цркве Молдавије под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Надлежни архијереј је господин Владимир, а сједиште епархије се налази у Кишињеву.

Историја[уреди]

Маја 1945. године у Букурешту и 1946. у Москви, патријарх румунски Никодим и патријарх московски и све Русије Алексије Први потврдили су канонску основаност васпостављања јурисдикције Руске православне цркве над Кишињевском епархијом. Након стицања независности Молдавије (1991), појавило се питање о њеном могућем присаједињавању Румунији и питање о присаједињавању молдавске православне цркве ка Румунској православној цркви. Дана 8. септембра 1992, скуп свештенства Кишињевске епархије је одлучио да остане у саставу Руске православне цркве.

Дана 5. октобра 1992, Кишињевској епархији је била дарована аутономија, а епархија је била преобразована у Православну цркву Молдавије (Кишињевску митрополију). Након обнове црквеног живота, из Кишињевске епархије су издвојене нове епархије: Кагуљска (7. јула 1998), Једињецка и Тираспољска (6. октобра 1998) и Бељцка и Унгенска (6. октобра 2006).

Данас, Кишињевска епархија обједињава парохије и манастире на територији централних рејона Молдавије. Сједиште епархије се налази у главном граду Кишињеву, а епархија је подијељена на 31 намјесништво.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]