Клавирска хармоника

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Kлавирска хармоника представља једну од две врсте хармоника хроматског типа. За разлику од друге врсте, хармонике дугметаре, клавирска хармоника има дирке уместо дугмади. Због истог распореда и изгледа дирки као код клавира сасвим је логичан назив који ова врста хармонике носи.

Дирке по којима клавирска хармоника носи назив, налазе се на десној страни (корпусу) хармонике. У зависности од величине инструмента, стандардне клавирске хармонике могу имати од 26 до 45 дирки, остварујући тако максимални распон од скоро 4 октаве. Употребом бројних регистара, осим промене у боји звука, може се остварити ширење и овако великог тонског опсега.

Појавом и усавршавањем хармонике дугметаре, клавирска хармоника добија конкуренцију у погледу извођачких карактеристика. Због бољег техничког решења, дугметаре имају већи број дугмади (дирки) а самим тим и већи тонски опсег, што извођачима пружа више могућности и слободе у музицирању.

И поред тога, велики број музичара и данас ужива у свирању на клавирским хармоникама, а њихов број у Србији је и даље вишеструко већи у односу на хармонику са дугмадима.

Спољашње везе[уреди]