Клавијатура

С Википедије, слободне енциклопедије

Клавијатура је скуп дирки стандардног распореда помоћу које се свирају инструменти с клавијатуром. Притискањем дирки активира се мање или више сложен механизам који потом на таквим инструментима производи тон. Међу њима је најраспростањенији клавир, присутан у готово свим музичким жанровима, а од других треба поменути чембало, разне типове оргуља, хармонику, челесту, као и остале механичке, електромеханичке и електронске инструменте. Ови последњи се у обичном говору обично називају синтисајзери.

Прва позната клавијатура која је имала данашњи распоред (седам дужих дијатонских дирки и пет краћих, хроматских) налази се у Немачкој, а потиче с краја XIV века. Занимљиво је да је у XVIII веку боја дирки обично била обрнута од оне коју данас познајемо - дуже дирке су биле црне, а краће беле.

Аранжерске клавијатре[уреди | уреди извор]

Aranžerska klavijatura

Аранжерска клавијатура потиче од синтисајзера и представља електронски музички инструмент, који производи електронски генерисан звук. Веома популарна практична симулација целог бенда у живој музици. Клавијатуре синтетичким путем производе разне звукове. Данашња технологија свирања омогућава да у исто време свирамо све инструменте који обухватају неку песму.

Први синтисајзер дизајнирао је Роберт Муг како би употребио клавијатуре за свирање, што је 1964. и демонстрирао на АЕС конвенцији. Данас постоји десетине разних произвођача клавијатура од којих су најпознатији: Корг, Yamaha PSR[1], Роланд[2]

КОРГ[уреди | уреди извор]

Korg M1

Корг је јапански произвођач електронских музичких инструмената.[3] У Србији је иначе ова марка најзаступљенија тако да у неким Корговим клаивјатурама постоје чак и фабрички сетови за нашу музику.

Корг фирма је основана 1962. године а најзначајнији продукт био је Корг М1 који се производио у годинама од 1988-1995. Продато је више од 250.000 комада што је и најпродаванији синтисајзер уопште.

YAMAHA[уреди | уреди извор]

Јамаха Торакусу оснивач

Основач Јамаха Торакусу 1887. године је јапанска фирма која такође производи намештај, спортске моторе, чопере, гитаре, спортску опрему, каде за купатило, клавире, скије, рекете за тенис и грађевинску машинерију. У тржиште за музичке инструменте су ушли године 1900 са клавирима за јапанско тржиште, њихов први електронски инструмент је био Electone Д-1 електронски орган, те електронске оргуље су биле направљене 1959 године. Први њихови синтесизери су садржили GX1 синтесизер, CS-80 полифонски синтесизер, Cx5 дигитални музички рачунар и револуционарни DX7 дигитални синтесизер.

ROLAND[уреди | уреди извор]

Роланд корпорација основана је 1972. у Јапану. Исте године конструисали су свој први синтисајзер, а 1973. су на тржиште избацили први модел СХ1000, а недуго затим и свој први потабилни комбо пијано.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Yamaha History of Products Архивирано на сајту Wayback Machine (15. децембар 2009) (Zugriff: 1. Oktober 2012)
  2. ^ „Brands and Business Domains”. Архивирано из оригинала 17. 02. 2014. г. Приступљено 28. 01. 2017. 
  3. ^ Gordon Reid, "40 Years of Korg Gear" , Sound On Sound, Oct 2002.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]