Клеопатра VII

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Клеопатра (вишезначна одредница).
Клеопатра VII

Клеопатра VII
Клеопатра VII

Датум рођења: 69. п. н. е.
Место рођења: Александрија
Датум смрти: 12. август 30. п. н. е.
Место смрти: Александрија
Период владавине 51. п. н. е.30. п. н. е.
Отац Птолемеј XII Аулет
Супружник Птолемеј XIII
Јулије Цезар (ванбрачно)
Марко Антоније
Династија Птолемејиди
Потомци Цезарион
Александар Хелије
Птолемеј Филаделф
Клеопатра Селена II

Клеопатра VII Теа Филопатор (Κλεοπάτρα θεά φιλοπάτωρ, децембар, 70. п. н. е. или јануар, 69. п. н. е.12. августа?, 30. п. н. е.) била је краљица хеленистичког Египта из династије Птолемејида.

У пролеће 51. п. н. е. Птолемеј XII Аулет је умро и оставио краљевство својој осамнаестогодишњој кћери Клеопатри и њеном млађем брату Птолемеју XIII који је тада имао 12 година.

,,Порекло фараонске кралјице Клеопатре

Клеопатра је рођена 69. п. н. е. у Александрији, Египат. Имала је грчкο Порекло и две старије сестре, Клеопатру VI и Беренику IV као и млађу сестру Арсиноју IV и два млађа брата Птолемеја XIII и Птолемеја XIV.Време владавине од 51 века п.н.е до 30 века п.н.е

По египатском закону Клеопатра је морала имати сувладара, тако да се удала за свог млађег брата, и убрзо избацила његово име из употребе и на свим државним документима било је написано само њено. Када је дошла на власт, Кипар и Киренаика (данашња Либија) су били изгубљени, али она никад није престала да сања о огромној моћи и још већем Египту. Наиме, Клеопатра није била пореклом из Египта јер је њена династија Птолемеја из Македоније. Као и њени преци имала је експлозивну нарав, велику страст али и непромишљеност. Колико се зна није имала других љубавника осим Јулија Цезара и Марка Антонија.

Цезар[уреди]

Цезара је упознала на спектакуларан начин. Наиме због династичких превирања у земљи била је протерана и власт је била у рукама њеног супруга односно брата Птолемеја XIII. Међутим, Цезар је са војском дошао у Египат и наредио да се састане са Клеопатром и Птолемејем XIII. Како она није била у земљи дозволила је да се прокјумчари у тепиху и тако је одмотавањем тепиха упознала Цезара. Он је одмах био њоме импресиониран и постали су љубавници. Клеопатра је била и сјајан стратег па је искористила Цезарову наклоност и веома брзо затруднела. Њему се јако свидела идеја о египатском трону па ју је чак повео у Рим. Клеопатри се није свидела посета јер је била понижена од стране римских конзервативаца. Вративши се кући обнавља пољопривреду и рађа сина Цезариона. Након Цезаровог убиства, Клеопатра се нашла у великој опасности јер Цезар у свом тестаменту није споменуо ни њу ни свог сина.

Марко Антоније[уреди]

Смрт Клеопатре Реџиналда Артура

Политичка превирања настала после атентата на великог императора изродила су двојицу противника Марка Антонија и Октавијана. Клеопатра се определила за Марка па је и њега опчинила на невероватан начин. Египат је у то време био на граници колапса јер је неколико година била лоша жетва али упркос томе она је извела сјајну представу. Приредила је сјајан дочек а сама се обукла као Афродита, богиња љубави. Многи сматрају да је такав наступ био вулгаран али то је биио једини начин да се задиви један женскарош, често пијаница и сам вулгаран човек.

Клеопатра је Марку Антонију родила сина Птолемеја Филаделфа који је заједно са Цезарионом представљао њену узданицу у будућности. Са Антонијем је имала још и сина Александра Хелија и кћерку Клеопатру Селену II. Велики пораз који Марко Антоније доживљава од Октавијана у бици код Акцијума сломио је Клеопатру која је пала у немилост овог прорачунатог човека. Њега није занимала романса са њом већ да је у Риму покаже као тријумф, као својину.

Смрт[уреди]

Клеопатра себи није могла дозволити такво понижење и наредила је да јој се донесе кобра у одаје. Убила се угризом змије и осигурала себи бесмртност (по египатском веровању).

Оно што се слабо зна о њој јесте њен велики патриотизам-Египат јој је био изнада свега. Течно је говорила 9 језика и била први фараон који је говорио изворним египатским језиком, језиком народа.

Клеопатра је последњи египатски фараон.

Спољашње везе[уреди]