Ковачев хан у Ваљеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ковачев хан у Ваљеву
Tešnjar, Birčaninova ulica, Valjevo 045.jpg
Опште информације
МестоВаљево
Држава Србија
Време настанкапре 1879.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Ковачев хан у Ваљеву, подигнут је пре 1879. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1]

Документ о постојању[уреди]

Старост грађевине је утврђена према једном сачуваном документу:
"На лицу чаршије је једна меана по плану II класе у којој меани има седам одељења и једна лебна фуруна све зидано од тврдог материјала и вреди ова механа 5.000 динара, власништво Марка Божића ковача. Ваљево 12. новембра 1879. године“.

Изглед зграде[уреди]

Зграда је грађена веома монументално, као једноспратна угаона зграда правоугаоне основе ужом страном постављена према Бирчаниновој, а широм према Бобовчевој улици. Зидана је у бондрук систему са испуном од ћерпича и опеке. Према улици у приземном и спратном делу је низ лучних прозора. Кров је благог нагиба, четворосливан, прекривен бибер црепом. Стреха је даском опшивена.

У унутрашњости зграде распоред и број просторија у потпуности је прилагођен првобитној намени објетка – хану. Временом је зрада претрпела извесне преправке али је у основи задржала првобитан изглед и једна је од најкарактеристичнијих зграда у оквиру старе чаршије Тешњар у Ваљеву.

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]