Кока-кола

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кока-кола
Coca-Cola logo.svg
лого Кока-коле
Тип Кола
Произвођач Кока-кола компанија
Датум оснивања 8. мај 1886.
Држава  САД
Седиште Атланта,  САД
Боја Caramel E-150d
Варијанте
 • Diet Coke
 • Coca-Cola Caffeine
 • Coca-Cola Zero Sugar
 • Coca-Cola Cherry
 • Coca-Cola Vanilla
 • Coca-Cola Citra
 • Coca-Cola Life
Веб-сајт www.coca-colacompany.com
Чаша Кока-коле са ледом
Фабрика за флаширање Кока-коли. 8. јануар 1941; Монтреал, Канада

Кока-кола (енгл. Coca-Cola) безалкохолно је газирано пиће које производи истоимена америчка мултинационална компанија са седиштем у Атланти, граду у којем је Џон Стит Пембертон дана 8. маја 1886. године продао прву претечу овог пића справљену од сирупа и газиране воде.

То је у исто време и један од разлога што је Атланта добила организацију Олимпијских игара 1996. године, на стогодишњицу модерне историје ових игара, а истовремено и стогодишњицу Кока-коле. Данас је Кока-кола након више од сто година постојања један од најпознатијих светских брендова.

Историја[уреди]

Џон Пембертон апотекар из Атланте је 1885. године осмислио тоник, френч вајн кола (енгл. French Wine Cola), пиће сличано данашњој кока-коли. Касније је из њега избацио алкохол и додао друге биљне есенције за пиће којим је лечио главобољу. Френк Робинсон је пићу дао име Кока-кола мисливши да ће два почетна слова к бити лака за памћење и добро изгледати као реклама. Пембертон је 8. маја 1886. продао прву чашу Кока-коле у својој апотеци у Атланти за пет центи.[1]Током прве године продао је само двадесет пет галона сирупа. Потрошивши више новца на реклами него што је зарадио од продаје, одлучује да пронађе партнера како му посао не би пропао. Једини који је видео потенцијал у пићу био је трговац Ејза Кендлер из Атланте који је после Пемперове смрти постао једини власник Кока-коле. Дана 29. јануара 1890. је основао Кока-кола компанију.[2] Данас је то једна од највећих америчких компанија чији је углед и популарност познат широм света.

Рецепт за кока-колу се и данас чува у строгој тајности,[3] а кока-кола се продаје у преко двеста земаља света.[4]

Дизајн[уреди]

Лого[уреди]

Лого овог пића дизајнирао је Френк Робинсон књиговођа и пословни партнер Џона Пембертона.[5]

Флашица[уреди]

Кока-кола се 1894. продавала у хутхинсон боцама. Флашица са контурама је дизајнирана 1915. и постала заштитни знак Кока-коле а 2015. године је обележила сто година од када се користи. Прве повратне флашице су произведене 1916. а неповратне које нису могле поново да се пуне 1961.[6]

Конкуренција[уреди]

Највећа конкуренција Кока-коле на америчком тржишту је Пепси. На светском тржишту у осталим земљама однос ових два пића је 4:1 у корист Кока-коле.

Реклама[уреди]

Прва реклама Кока-коле је објављена у локалним новинама 29. маја 1886. године, чији је слоган био Укусна, освежавајућа, узбудљива (енгл. Coca-Cola Delicious! Refreshing! Exilarating!). Прва реклама са поларним медведима објављена је у Француској 1922. док се Деда Мраз појављује први пут 1931. године и до данас остају позната лица кока-коле.

Занимљивости[уреди]

Компанија Кока-кола је два пута била у могућности да купи Компанију Пепси-ко, међутим челници компаније су мислили да Пепси нема будућност и да би само узалуд потрошили новац. Таква одлука Кока-коле је данас пример многим великим компанијама да не потцењују мале конкурентске произвођаче.[7]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ The Chronicle of Coca-Cola
 2. ^ „Legendarna Coca Cola boca proslavlja 100. rođendan”. hiperion.rs. Приступљено 19. 2. 2017. 
 3. ^ „Izmešten tajni recept Koka-kole”. blic.rs. Приступљено 17. 2. 2017. 
 4. ^ „Otkrivena tajna formula Koka-kole”. blic.rs. Приступљено 17. 2. 2017. 
 5. ^ „The Coca-Cola logo story”. coca-cola.co.uk. Приступљено 17. 2. 2017. 
 6. ^ „Staklene boce Coca Cole idu u povijest”. jatrgovac.com. Приступљено 19. 2. 2017. 
 7. ^ „KOKA KOLA VS. PEPSI: BITKA ZA POTROŠAČE”. kulturkokoska.rs. Приступљено 17. 2. 2017. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]