Коларичка река

С Википедије, слободне енциклопедије
Коларичка река - доњи део тока, непосредно пре улива у акумулационо језеро

Коларичка река је лоцирана на десној обали Дрине у области средњег Подриња у насељу Црнча (општина Љубовија).[1] Ова река представља сабирник великог броја шумских потока, који се појављују током кишних периода с пролећа и јесени. Карактеристична је по томе што се непосредно у њеном сливу налази акумулационо језеро рудника "Велики Мајдан", као и њихово јаловишно језеро. Површина слива Коларичке реке износи 5,43 km², дужина тока је 5,52 km, док пошумљеност слива износи 57%. [2] Коларичка река извире испод планине Јагодња, а највећим делом тока пролази кроз засеок Коларица, који је део насеља Црнча. Спајањем Коларичке и Селаначке реке, настаје Крупинска река, која се након 500 метара од њиховог ушћа улива у Дрину.


Акумулационо језеро у сливу Коларичке реке

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Gde je Kolarička Reka na google map karta? Odgovoreno!”. www.map.in.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-10-02. 
  2. ^ Pavlović, Ljubiša (2013). Zbornik Radova - Edukacija i podizanje javne svesti o životnoj sredini i upravljanju vodnim resursima u prekograničnoj oblasti rečnog sliva Drine u Republici Srbiji i BiH. Beograd: Oasis. стр. 121. ISBN 978-86-917021-0-6.