Колачић судбине

С Википедије, слободне енциклопедије

Колачић судбине (колачић среће) је хрскави кекс који се обично прави од брашна, шећера, ваниле, и уља са комадом папира. Порука унутар колачића судбине може да садржи прорицање, афоризам, кинеску фразу са преводом или низ срећних бројева. Колачић судбине често се служи као десерт у кинеским ресторанима. У неким државама су јако популарни и постали су део опште културе. Тачно порекло колачића судбине није јасно. У Калифорнији су се појавили са доласком имиграната, а постали су познати почетком 20. века.

Колачић судбине (fortune cookie)
Сломљен колачић судбине
Порука из колачића судбине

Историја[уреди | уреди извор]

Колачићи судбине су настали у Јапану, не у Кини или Америци. Најраспрострањеније је мишљење да су колачићи судбине настали у Кини, као последица чињенице да се служе у кинеским ресторанима у Америци. Међутим, у правим кинеским ресторанима нема колачића судбине, нити у Кини постоје историјски подаци о нечем сличном. Колачићи судбине су заправо настали у Јапану. Приликом једног истраживања, Јасуко Накамачи се сусрела са крекером у облику колачића судбине званим "Tsujiura Senbei" који се прави ручно, у пекари близу шинтоистичког храма надомак Кјотоа, у Јапану. Овај "крекер", не само да изгледа као колачић судбине, него и садржи предсказање, "omikuji", и традиционално се продаје у храмовима и светилиштима. Један од најранијих историјских докумената који садржи информације о овом колачићу налази се на слици из 1878. која приказује пекарског шегрта како их прави у пекари. Колачићи судбине се праве од брашна, шећера, ваниле и уља. Оригинална јапанска верзија се прави на сличан начин, осим што уместо ваниле иде сусам, а уместо путера мисо паста. Такође су традиционално доста већи него данашње верзије које се продају у Америци. Обичај да се у њих ставља парче папира са поруком је био распрострањен у неким регијама Јапана, и те поруке су се најчешће стављале у слаткише. У данашње време то се више не ради.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

 • У Америци су први колачићи судбине садржавали цитате из Библије или афоризме Конфучија, Бен Френклина, Езопа и сл.
 • Све до 1940-их година, колачићи судбине су били познати као "чајни колачи судбине".
 • Едвард Луи је изумео прву машину за преклапање колачића судбине, што је у то време омогућило масовну продају истих. Пре тога, све се правило ручно.
 • 1980-их доктор Јонгсик Ли изумео је прву аутоматску машину за прављење колачића судбине. Она ради тако што се тесто испумпава у мале калупе у којима се пече. Након пар минута печења, порука се поставља на тесто. Затим се колачић преклопи у свој карактеристични облик. Након тога, колачићи се хладе и пакују.
 • Chop suey, фраза која значи "поломити на много делова", сматра се да је кинески изум настао у Америци. Међутим, то није тачно. Израз је заправо настао у Таишану, у Гуангдонг провинцији у Кини.
 • Фраза "међу чаршавима" или "у кревету" се често додаје на крају порука унутар колачића судбине како би порука била духовитија.
 • Око 3 милијарде колачића судбине поједе се годишње широм света, а највећи део у Америци. Највећи произвођач, Вонтон фуд (Wonton Food), са центром у Њујорку, производи око 4,5 милиона колачића дневно.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 1. https://web.archive.org/web/20190202044439/http://www.hranazadusu.com/KOLACICI-SUDBINE-I-NJIHOVA-ISTORIJA/
 2. http://www.apatinskaplovarica.com/index.php/vesti/970-najvece-zablude-u-svetskoj-istoriji Архивирано на сајту Wayback Machine (4. фебруар 2019)
 3. https://web.archive.org/web/20151215041512/http://www.lepotaizdravlje.rs/posaljirecept/otkrivamo-vam-6-zanimljivosti-o-kolacicima-sudbine/
 4. https://web.archive.org/web/20151031173531/http://zanimljivostidana.com/zanimljive-cinjenice/3506-zanimljivosti-o-raznim-izumima.html
 5. http://opusteno.rs/zanimljivosti-f19/10-najcudnijih-poslova-t9801.html[мртва веза]
 6. https://web.archive.org/web/20160221192236/http://kolacicsudbine.com/clanak/
 7. http://vukajlija.com/zabava/posteri/30691 Архивирано на сајту Wayback Machine (1. новембар 2014)
 8. https://web.archive.org/web/20160119090937/http://artur.rs/fortune-cookies-kolacici-srece/