Новосадска синагога

С Википедије, слободне енциклопедије
Синагога у Новом Саду

Новосадска синагога је једна од четири синагоге које постоје данас у Србији. Налази се у Јеврејској улици у центру града. Грађена је у периоду од 1906. до 1909. године.

Синагогу је пројектовао мађарски архитекта Липот Баумхорн.[1]. Ово је пета синагога која је изграђена у историји Новог Сада. Подигнута је на месту четврте која је грађена 1826. године. Она припада ашкенаском обреду и неолошког (неортодоксног) је правца.[1] Са обе стране синагоге подигнуте су зграде. Једна је била јеврејска основна школа (данас средња балетска школа) а друга је зграда јеврејске општине.

Сама зграда синагоге изграђена је укрштањем различитих стилова и веома подсећа на сегединску. На улазу у синагогу стоји натпис: „Ки бети, бет тефила икара л'кол хаамим“ (Нека ова кућа буде дом молитава за све народе) (Исаја 56:7).

У доба окупације у синагоги су затварани новосадски јевреји који су након тога били депортовани у концентрационе логоре.

Данас синагога нема своју првобитну намену већ се у њој одржавају концерти класичне музике и представе.

1991. године новосадска синагога је уврштена у просторно културно-историјску целину од великог значаја и има други степен заштите државе Србије.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Синагога-дом молитве свих народа Архивирано на сајту Wayback Machine (5. фебруар 2009), Грађански лист, 22. септембар 2008.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]