Рачунарска графика

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Компјутерска графика)
Пример рачунарске графике

Рачунарска графика је стварање, обрада, дорада, моделација и визуелизација синтетичких слика, као и анимација, у две, или три димензије, статичних и динамичних, уз помоћ рачунара и рачунарских програма, који су дизајнирани и програмирани за ту намену. Рачунарска графика данас има широку примену у науци, индустрији, архитектури и дизајну.

У рачунарску графику, такође спада и графички кориснички интерфејс (енгл. Graphic User Interface - GUI), односно, интерфејс модерних оперативних система и софтвера, мултимедијални системи које срећемо на Интернету, графички мултимедијални програми, уз помоћ којих се приказује садржај на оптичким дисковима, типа CD-ROgM и DVD, итд.

Употреба рачунарске графике[уреди | уреди извор]

Рачунарска графика је израз који се односи на продукцију слика преко рачунара за коришћење у било ком медију. Статичне слике које се користе у графичком дизајну се данас скоро у потпуности стварају или модификују уз помоћ рачунара, као и статичне слике за стрипове, али и слике у покрету које срећемо у анимацијама. Реалистичне слике које срећемо у данашњим видео-играма и симулацијама виртуелне реалности, не би биле могуће без употребе савремених капацитета рачунарске графике. Рачунарска графика је такође од велике важности у научним визуелним симулацијама, дисциплини у којој се користе слике и боје за моделирање комплексних феномена као што су кретања ваздуха и кретања у електричним пољима. Такође се користи у инжењерингу и дизајну потпомогнутом рачунарима, гдје се дизајнирани објекти цртају моделирају, праве симулације и раде анализе уз помоћ специјализованих програма или информационих система.

Специфичније, рачунарска графика се користи за:

Аски уметност[уреди | уреди извор]

Аски уметност је једна од најстаријих облика рачунарске графике. Састоји се од репрезентације слика и даљих графичких елемената од слова и знакова. Основ ове уметничке дисциплине настали су још у 19. веку са првим писаћим машинама а од 60-их година се ова уметност развијала на пољу рачунарства.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]