Комунистичка партија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Део серијала о
Комунизам
Golden Hammer and Sickle.svg

Историја комунизма


Школе комунизма
Марксизам · Бољшевизам
Лењинизам · Леви комунизам
Троцкизам · Самоуправни марксизам
Еврокомунизам · Маоизам
Титоизам · Хоџизам
Саветни комунизам
Анархокомунизам
Хришћански комунизам
Луксембургизам


Политичке партије
Коминтерна
Светски комунистички покрет
Међународна комунистичка струја
Интернационала комунистичких радника
Четврта интернационала


Државе
Кина
Куба · Вијетнам
Лаос · Северна Кореја


Сродне теме
Социјализам
Капитализам · Хладни рат
Религиозни комунизам
Нова левица · Планска економија
Историјски материјализам
Марксистичка филозофија
Леви комунизам
Демократски централизам
Антикомунизам


Познати комунисти
Карл Маркс · Фридрих Енгелс
Владимир Лењин · Лав Троцки
Роза Луксембург · Антон Панекук
Јосиф Стаљин · Мао Цедунг
Јосип Броз Тито · Че Гевара
Фидел Кастро · Антонио Негри
Ђерђ Лукач · Антонио Грамши

Комунистичка партија или комунистичка странка су изрази који се користе за политичку странку која се залаже за практичну примену комунистичке идеологије, односно успостављање комунистичког државног уређења. Назив долази од Манифеста Комунистичке партије кога су 1848. написали Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Комунистичка партија је, према лењинистичкој теорији, авангарда (предводник) радничке класе. Када је та партија на власти, она представља највишу власт диктатуре пролетаријата. Лењинове теорије о улози комунистичке партије су се развиле почетком 20. века када су се тадашњи руски социјалдемократи поделили у две међусобно супротстављене фракције - бољшевике („већина“) и мењшевике („мањина“).

Владимир Иљич Лењин, који је постао вођа бољшевика, залагао се како револуционарна партија мора бити малобројна авангарда са централизованим вођством и чланством од „проверених“ кадрова. Мењшевици су се, пак, залагали за масовни и широки покрет. Бољшевичка партија је током Октобарске револуције дошла на власт у Русији 1917. и са временом се траснформисала у Комунистичку партију Совјетског Савеза. Након што је створила Комунистичку интерационалу, њен модел организације су током следећих година и деценија копирале бројне друге комунистичке партије широм света.

Тренутно у свету постоји неколико стотина комунистичких партија. Њихов утицај и успех се разликује од земље до земље. Док су у Европи, где су деценијама биле међу најјачим и владајућим странкама, данас су углавном потпуно маргинализоване или су напустиле комунистичку идеологију поставши реформиране комунистичке партије, у земљама Трећег света још увијек имају значајан утицај. У три земље - Куби, НР Кини и Вијетнаму - комунистичке партије су још увек владајуће странке.[1]

Највећа комунистичка партија на свету је Комунистичка партија Кине[2], која је са 78 милиона чланова[3], уједно и највећа политичка странка на свету уопште.

Легално деловање комунистичких партија забрањено је у Естонији, Летонији, Литванији, Индонезији, Румунији и Турској.[4][5]

Извори[уреди]

  1. О томе да ли се Радничка партија Кореје, владајућа странка Северне Кореје, има карактер комунистичке партије постоји спор везан уз различите ставове о томе да ли њена службена идеологија џуче припада марксизму или не.
  2. The Communist Party of China, Приступљено 8. 4. 2013.
  3. China's communist party members near 78 mln, Приступљено 8. 4. 2013.
  4. Raek.nl, Приступљено 8. 4. 2013.
  5. http://www.pvda.be/nieuws/artikel/twintig-jaar-na-de-val-van-de-muur-4-letse-kandidaat-president-voor-europese-unie-heeft-vuile-h/print.html

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]