Конак Ђукића у Ратковцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Конак Ђукића
Konak Đukića u Lajkovcu.jpg
Конак Ђукића
Опште информације
МестоРатковац
ОпштинаЛајковац
Држава Србија
Врста споменикакућа
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Конак Ђукића се налази у селу Ратковац код Лајковца. [1]

Изглед конака[уреди | уреди извор]

Конак Ђукића (8,90 х 10,90 метара) је грађен као спратна зграда. Приземни део је једна велика просторија чија је основа по једној страни ужа за 1,25 метра од спратне. препуст спратне конструкције носе четири храстова стуба с јастуцима. Дебели, камени зидови приземља и три централно постављена, масивна стуба у приземној просторији са подужном гредом су ослонац за 11 међуспратних греда које носе целокупну бондручну конструкцију спрата и четвороводну конструкцију крова. Основа спрата је једноставно решена. Попречни и подужни зидови деле простор на четири дела везана за цетрално постављен, врло широк димњак. Око димњака су груписане три собе и оџаклија од које је преграђивањем добијена пета просторија мањих димензија која је вероватно служила за оставу (Ђилер). На спрат се приступа преко сажетог трема, на углу, каменим степеништем у оџаклију, из које се улази у остале просторије. Собе су се загревале преко великог димњака квадратног пресека 1,50 х 1,50 м. Ложиште је првој просторији (оџаклији) са посебним вратницама. Подови су квадратне опеке. У једној соби је део пода издигнут 12 центиметра и попатошен (душема), док је то решење у другој соби изведено у опеци која је 7 цм виша од осталог дела пода. Прозори су правоугаони двокрилни и отварају се унутра и у поље са крилима која су подељена на три окна. Врата су изведена са посебном пажњом па су испуне изрезбарене геометријским мотивима у облику ромба. Зидови су окречени у бело. Кров је благог нагиба, покривеном ћерамидом преко храстове шиндре која је вероватно била некадашњи покривач. Улазни део степеништа па и отвор до улаза на спрату, обликовани су конструкцијом лажних лукова што је несумњиво утицај архиктетуре моравске куће. Улаз у приземље, несумњиво просторију економске намене, посебно је наглашен монолитним каменим довратницима који носе четири лучна сегмента од пешчара. Ова лучна конструкција посебно је профилисана степенастим лучним тракама са завршеним мотивом полукружних линија.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Завод за заштиту споменика културе Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . Ваљево: 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. COBISS.SR 131307532

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са Регистра Завода за заштиту споменика Ваљево, са званичног сајта: РЗЗС Ваљево. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.