Конак кнеза Милоша у Топчидеру

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Милошев конак.
За другу употребу, погледајте страницу Конак.
Конак кнеза Милоша
Konak Kneza Miloša, pogled kroz platan.jpg
Конак Кнеза Милоша
Опште информације
Место Београд
Општина Савски венац
Држава Застава Србије Србија
Врста споменика конак
Тип споменика Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Музеј
Седиште Београд
Адреса Топчидер бб 11000

Конак кнеза Милоша у Топчидеру је конак који је за Милоша Обреновића подигнут 1831. године, након што је Србија добила аутономни статус у оквиру Османског царства, а кнез Милош наследно кнежевско достојанство. Испред овог здања је један од најстаријих и најлепших платана у Европи, заштићен као природна реткост (има више од 160 година).

После конака за своју жену и децу у београдској вароши, кнез Милош Обреновић подигао је 1831-1834. и за себе конак у Топчидеру.

Зграда је изграђена у стилу уобичајеном за репрезентативне осменске резиденције. Конак су саградили мајстори Јања Михаиловић и Никола Ђорђевић, а радове водио Хаџи-Никола Живковић, надзорник и неимар скоро свих грађевинских подухвата кнеза Милоша. Богата унутрашња декорација плафона, зидова и ниша, делимично је сачувана до данас. За време своје прве владавине (1815—1839), Милош је само повремено овде боравио, а за друге владавине све време (1858—1860) провео је у Конаку и ту умро 14. септембра 1860. Једно време у Конаку је био Музеј кнеза Милоша и Михаила Обреновића, затим Шумарско-ловачки музеј, основан 1929.

Приликом прославе 150-годишњице Првог српског устанка (1954), у Конаку је отворен Музеј Првог српског устанка са тематиком посвећеном читавом периоду ослободилачких борби против Турака (од 1804. до другог хатишерифа 1839). Експонати Музеја послужили су као полазна основа за формирање Историјског музеја Србије, 1963.

У конаку је 2013. године поводом 198. годишњице Другог српског устанка отворена нова стална поставка.[1]

У непосредној близини конака се налазе Топчидерска црква Светих апостола Петра и Павла и Црквени конак у Топчидеру.

Галерија Конак кнеза Милоша[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]