Пређи на садржај

Конкордија (богиња)

С Википедије, слободне енциклопедије
Конкордија
богиња склада или хармоније
Конкордија, која стоји са патером и два рога изобиља,
на реверсу овог новчића Аквилија Севере
Митологија
Родженско

У древној римској религији, Конкордија (на латинском значи "склад" или "хармонија") је богиња која оличава споразум у браку и друштву. За њен грчки еквивалент се обично сматра Хармонија, са музичком хармонијом као метафором идеала друштвене сагласности или entente у политичком дискурсу републиканске ере. Стога се често повезивала са Паксом („Мир“) у представљању стабилног друштва. [1] Као таква, она је ближе повезана са грчким концептом хомоноје (сличног мишљења), који је такође представљала богиња. [2]

Конкордија Августа је култивисана у контексту царског култа. Уобичајени су јој посветни натписи у име царева и чланова царске породице. [3]

У уметности и нумизматици[уреди | уреди извор]

У уметности, Конкордија је била приказана како седи, носи дугачак огртач и држи патеру (чинија за жртву), рог изобиља (симбол просперитета) или кадуцеј (симбол мира). Често је приказивана између две друге фигуре, на пример како стоји између два члана царске породице и рукује се. Била је повезана са паром женских божанстава, као што су Пакс и Салус, или Секуритас и Фортуна. Такође је била упарена са Херкулом и Меркуром, који су представљали „Сигурност и срећу“. [4] Вредна пажње била је производња новчића који приказују богињу Конкордију у царском Риму, као што су новчићи Марка Аурелија и Луција Вера.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Представа богиње Конкордије на римском новчићу gens Aemilia (denarius of Lucius Aemilius Paullus) инспирисала је Лауру Кретару за аверс италијанских комеморативних 1000 лира из 1970. године, "Roma Capitale".

Италија, 1000 лира "Roma capitale", 1970. Аверс (Лаура Кретара): слика богиње Конкордије унутар круга од перли, која је преузета из римског денара из gens Aemilia. Реверс (Гуерино Матиа Монаси): репродукција плочника Piazza del Campidoglio, аутора Микеланђела на врху и вредност са ознаком ковнице десно испод. Састав: сребро (.835). Тежина: 14,6 г. Пречник: 31,4 мм. Дебљина: 2,4 мм.

Храмови[уреди | уреди извор]

Најстарији храм Конкорда који је 367. п. н. е. саградио Марко Фурије Камил [5] стајао је на римском форуму. Остали храмови и светилишта у Риму посвећени Конкордији били су у великој мери географски повезани са главним храмом и укључивали су (по редоследу датума):

 • бронзано светилиште (едикула) Конкорда које је подигао едил Гнеј Флавије 304. п. н. е., близу главног храма Конкорда. Надао се да ће примирити племство које је било огорчено његовим објављивањем календара, али сенат није изгласао новац за његову изградњу и то је морало да се финансира из казни осуђених зеленаша. [6] Мора да је уништен када је Опимије увећао главни храм 121. п. н. е..
 • храм изграђен на луку (вероватно на источној страни, гледао је на главни храм Конкорда испод). Вероватно га је заветовао претор Луције Манлије 218. п. н. е. након што је угушио побуну међу својим трупама у Цисалпској Галији, [7] са грађевинским радовима који су почели 217. године, а посвећени су 5. фебруара 216. [8]
 • храм Конкордије Нове, означавајући крај грађанског рата који је водио Јулије Цезар. Изгласао га је сенат 44. п. н. е. [9] али вероватно никада није изграђен.
 • храм који је изградила Ливија према Овидијевом Фасти, VI. 637‑638 – једина књижевна референца на овај храм. Овидијев опис Портикус Ливије у истој песми сугерише да је светилиште било близу портика или унутар њега. Могуће га је поистоветити са малом правоугаоном структуром означеном на Мермерном плану, али су мишљења научника о томе подељена. [10]

У Помпејима је првосвештеница Еумахија посветила зграду Конкордији Августи. [11]

Модерна религија[уреди | уреди извор]

Хармонијанци и неки Дискордијанци изједначавају Конкордију са Анерисом. [12] Њена супротност је стога Дискордија, или грчка Ерида.

Имењаци[уреди | уреди извор]

По њој је назван астероид 58 Конкордија.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Carlos F. Noreña, Imperial Ideals in the Roman West: Representation, Circulation, Power (Cambridge University Press, 2011), p. 132.
 2. ^ Anna Clark, Divine Qualities: Cult and Community in Republican Rome (Oxford University Press, 2007), p. 31.
 3. ^ H.L. Wilson (1912). „A New Collegium at Rome”. American Journal of Archaeology. Archaeological Institute of America. 16 (1): 94—96. JSTOR 497104. doi:10.2307/497104. 
 4. ^ Claridge, Amanda. Rome: An Oxford Archaeological Guide. New York: Oxford University Press, 1998. (The section about the Temple of Concordia Augusta)
 5. ^ Chisholm, Hugh, ур. (1911). „Concordia (goddess)”. Encyclopædia Britannica (на језику: енглески) (11 изд.). Cambridge University Press. 
 6. ^ Liv. IX.46; Plin. NH XXXIII.19; Jord. I.2.339.
 7. ^ Liv. XXII.33.7; cf. XXVI.23.4.
 8. ^ Liv. XXIII.21.7; Hemerol. Praen. ad Non. Feb., Concordiae in Arce;1 CIL I2 p233, 309; p138Fast. Ant. ap. NS 1921, 86, Concordiae in Capitolio; Hermes 1875, 288; Jord. I.2.112.
 9. ^ Cass. Dio XLIV.4.
 10. ^ Flory, Marleen Boudreau (1984). „Sic Exempla Parantur: Livia's Shrine to Concordia and the Porticus Liviae.”. Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte. 33 (3): 310. JSTOR 4435892. 
 11. ^ Dunn,Jackie and Bob Dunn. Pompeii In Pictures. Inscription from the Eumachia Building
 12. ^ „Mythics of Harmonia”. Приступљено 2007-12-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 • Медији везани за чланак Конкордија на Викимедијиној остави