Конрад, војвода Лотарингије

С Википедије, слободне енциклопедије
Конрад, војвода Лотарингије
Лични подаци
Датум смрти10. август 955
Место смртиЛешко поље, недалеко од Аугзбурга,
Породица
СупружникLiutgarde
ПотомствоОтон I Карантанијски
РодитељиWerner
ДинастијаСалијска династија
Период944–953
ПретходникOtto of Verdun
НаследникBruno I, Archbishop of Cologne

Конрад Црвени је био војвода Лотарингије из Салијске династије, који је владао од 945. до 953.. Био је син Вернера V, грофа од Нахегауа, Шпајергау и Вормсгауа. Мајка му је била сестра њемачког краља Конрада I. Оца је наслиједио 941. те добио додатне територије у Нидагауу. Године 944. или 945. га је краљ Отон I именовао војводом Лотарингије.

Године 947. се оженио за Лиутгард, кћер Отона и Едитх, кћери енглеског краља Едварда Старијег. Са Лиутгард је имао сина Ота, каснијег војводу од Швапске и Корушке.

Године 953. се Конрад придружио Отоновом сину, швапском војводи Лиудолфу, у устанку против Отона. За разлику од Швапске, поданици у Лотарингији се нису придружили свом војводи. Отон је побуњенике поразио, а Конраду је војводство одузето и предано Отоновом брату, келнском надбискупу Бруну I.

Већ сљедеће године се Конрад помирио са својим тастом. Учествовао је је у походу против словенског племена Украни у данашњем Укермарку. Следеће године је у учествовао у бици на Лешком пољу. Током битке је, према наводима Видукинда из Корвеја, било страховито вруће, па је у једном тренутку Конрад почео скидати оклоп како би се мало расхладио. У том тренутку га је погодила мађарска стријела у врат, а од чега је погинуо. Конрадово тело је пренесено у Вормс, где је сахрањен у тамошњој катедрали.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Werner
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Конрад, војвода Лотарингије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.