Константин Циолковски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Константин Циолковски
Tsiolkovsky.jpg
Константин Циолковски
Пуно име Константин Едуардович Циолковски
Датум рођења 17. септембар 1857.
Место рођења Ижевскоје
Руска Империја
Датум смрти 19. септембар 1935.(1935-09-19)(78 год.)
Место смрти Калуга
СССР
Поље физика


Константин Едуардович Циолковски (рус. Константин Эдуардович Циолковский; рођен 17. септембра 1857. у месту Ижевскоје код Рјазања, умро 19. септембра 1935. у Калуги) био је руски физичар и пионир науке о истраживању свемира. Оснивач је модерне космонаутике.

Године 1896. Циолковски се заинтересовао за теорију динамике реакционих апарата (ракета). Извео је формулу (једначина Циолковског) која повезује:

m_0 почетна маса система са горивом
m_1 маса система на крају посматрања
v_e ефективна брзина сагоревања горива
\Delta v\ промена брзине
\Delta v\ = v_e \ln \frac {m_0} {m_1}

Испод ове знамените формуле записао је и датум: 10. мај 1897.

Истраживао је отпор ваздуха при лету објеката, принципе хлађења мотора и управљања пројектилима са мотором. Показао је да запаљиве смеше које су коришћене у војне сврхе или за ватромет нису довољне да би лансирале предмет у орбиту. Конструисао је ракете које су покретали водоник, кисеоник и угљоводоници. Године 1903. објавио је рад „Истраживање космоса реакционим апаратима“. Аутор је научног концепта вишестепених ракета.

Својим идејама Циолковски је био визионар свога времена и у царској Русији је привукао мало пажње. Његове идеје су проширили немачки научници током 1920-их и 1930-их. Касније су његова открића изузетно слављена у доба Совјетског Савеза.

Заједно са Херманом Обертом и Робертом Годардом Циолковски је био визионар лета у космос. Његова најважнија дела су „Албум космичког путовања“ из 1932, и „Највећа брзина ракета“ из 1935. Није доживео да види практичну реализацију својих идеја. Прогнозирао је да ће се лет у космос остварити око 1950. (Спутњик је лансиран 1957), а да ће први људи полетети у космос око 2000. (лет Јурија Гагарина се збио 1961).

У његову част је назван кратер Циолковски на невидљивој страни Месеца, као и један астероид.


Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: