Пређи на садржај

Константин Циолковски

С Википедије, слободне енциклопедије
Константин Циолковски
Константин Циолковски
Лични подаци
Пуно имеКонстантин Едуардович Циолковски
Датум рођења(1857-09-17)17. септембар 1857.
Место рођењаИжевскоје, Руска Империја
Датум смрти19. септембар 1935.(1935-09-19) (78 год.)
Место смртиКалуга, СССР
Научни рад
Пољефизика

Константин Едуардович Циолковски (рус. Константин Эдуардович Циолковский; рођен 17. септембра 1857. у месту Ижевскоје код Рјазања, умро 19. септембра 1935. у Калуги) био је руски физичар и пионир науке о истраживању свемира. Оснивач је модерне космонаутике.

Заједно са Херманом Обертом и Робертом Годардом Циолковски је био визионар лета у космос. Његова најважнија дела су „Албум космичког путовања“ из 1932, и „Највећа брзина ракета“ из 1935. Није доживео да види практичну реализацију својих идеја. Прогнозирао је да ће се лет у космос остварити око 1950. (Спутњик је лансиран 1957), а да ће први људи полетети у космос око 2000. (лет Јурија Гагарина се збио 1961).

Достигнућа[уреди | уреди извор]

Године 1896. Циолковски се заинтересовао за теорију динамике реакционих апарата (ракета). Извео је формулу (једначина Циолковског) која повезује:

почетна маса система са горивом
маса система на крају посматрања
ефективна брзина сагоревања горива
промена брзине

Испод ове знамените формуле записао је и датум: 10. мај 1897.

Истраживао је отпор ваздуха при лету објеката, принципе хлађења мотора и управљања пројектилима са мотором. Показао је да запаљиве смеше које су коришћене у војне сврхе или за ватромет нису довољне да би лансирале предмет у орбиту. Конструисао је ракете које су покретали водоник, кисеоник и угљоводоници. Године 1903. објавио је рад „Истраживање космоса реакционим апаратима“. Аутор је научног концепта вишестепених ракета.

Својим идејама Циолковски је био визионар свога времена и у царској Русији је привукао мало пажње. Његове идеје су проширили немачки научници током 1920-их и 1930-их. Касније су његова открића изузетно слављена у доба Совјетског Савеза.

Почасти[уреди | уреди извор]

У његову част је назван кратер Циолковски на невидљивој страни Месеца, као и један астероид. По њему се зове Државни музеј историје космонаутике Циолковски.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]