Контактна сочива

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пар контактних сочива поставлљених конкавном страном према горе
Светло плава контактна сочива за једнодневно ношење, у оригиналном паковању

Контактна сочива су корективна, козметичка, или терапијска сочива стављене на рожњачу ока. Модерна мека контактна сочива су изумели чешки хемичари Ото Вихтерле и Драхослав Лим, као и први гел који је коришћен као материјал за њихову израду.

Контактна сочива обично служе корективној сврси као и уобичајене наочаре, али неке су лагане и на први поглед невидљиве - многа комерцијална сочива су бледо плаве боје што их чини видљивијима кад се уроне у течности за чишћење и чување. Нека козметичка сочива су намерно обојена да би изменила боју ока.

Установљено је да 125 милиона људи широм света користи сочива (2%), укључујући 28 до 38 милиона у САД и 13 милиона у Јапану. Врста сочива која се прописују се доста разликују међу државама, на пример тврдих сочива је прописано више од 20% у Јапану, Холандији и Немачкој, но мање од 5% у Скандинавији.

Људи се одлучују на ношење контактних сочива због много разлога, често због њихових карактеристика попут наизгледне невидљивости, те практичности. Упоређујући их са наочарима, контактним сочивима мање сметају временске непогоде, не замагљују се, те осигуравају веће видно поље. Погодније су за спортске активности. Но, нека офталмолошка стања попут кератоконуса и анизокорије не могу бити исправљене сочивима.


Спољашње везе[уреди]