Концерт за чембало и пет инструмената

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Концерт за чембало и пет инструмената (шп. Concierto para clave y cinco instrumentos) је музичко дело шпанског композитора Мануела де Фаље.

Мануел де Фаља је концерт компоновао између 1923. и 1926. године. Процес компоновања је био не само дисконтинуиран (Фаља је у том периоду радио на делу Психа), већ и атипичан по томе што су ставови концерта компоновани обрнутим редоследом: најпре је настао трећи став, затим други и на крају први. Особеност концерта је и његова неоубичајена инструментација: написан је за чембало, флауту, обоу, кларинет, виолину и виолончело. На овакав одабир инструмената утицала су баркона дела Баха (посебно Бранденбуршки концерт бр. 5), Скарлатија и Купрена, неокласицизам Игора Стравинског (посебно Октет за клавир и дувачке инструменте) и антиромантичарске тенденције париске авангарде, којој је и Фаља припадао.

Мануел де Фаља се одлучио да компонује ово дело након што је у Гранади чуо Ванду Ландовску како свира на чембалу. Остао је фасциниран не само квалитетом извођења, него и звуком чембала, његовим техничким и изражајним могућностима. Концерт је премијерно изведен 5. децембра 1926. године у Удружењу камерне музике у Барселони. Чембало је свирала Ванда Ландовска (њој је посвећено ово дело), а Оркестром Пабла Касалса дириговао је композитор.[1]

Ставови[уреди | уреди извор]

  1. Аllegro
  2. Lento
  3. Vivace

Извођење дела траје око 15 минута.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Elisa Rapado - El concierto de Manuel de Falla”. Архивирано из оригинала на датум 22. 11. 2011. Приступљено 08. 06. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]