Корешподенција (представа)

С Википедије, слободне енциклопедије

Корешподенција
Сцена из представе
РедитељГорчин Стојановић [1]
СценографГорчин Стојановић
КостимографЛана Цвијановић Меденица
УлогеБранислав Лечић, Аница Добра... [1]
Премијера1. фебруар 2018.[1]
Место премијереЗвездара театар
Жанрдрама

Корешподенција је позоришна представа коју је режирао Горчин Стојановић, у драматизацији Бранислава Михајловића Михиза, према деловима седмокњижја "Златно руно" Борислава Пекића.

Премијера нове поставе ове представе се одиграла 1. фебруара 2018. године на сцени Данило Бата Стојковић у Зведара театру у Београду.[1]

О представи[уреди | уреди извор]

Нова генерација позоришних гледалаца добила је своју Корешподенцију. Животно искуснија позоришна публика још памти поставку у Атељеу 212 у којој је главног јунака Симеона Лупуса тумачио Данило Бата Стојковић. Сада, на сцени која носи његово име, нови Симеон је Бранислав Лечић. У средишту Корешподенције су односи у имућној и угледној породици, кроз које се преламају политичке, друштвене и социјалне прилике. Корешподенција Звездара театра, сећање је на Бату Стојковића, Пекића, Михиза, али је и потреба ове генерације позоришних стваралаца да прича о једној цинцарској породици која се претвара у значајну трговачко-чаршијску српску фирму Симеон Његован и син чија радња се дешава с краја 1847. и почетком 1848. године.[2] То је заправо прича о многим породицама и ово је био начин да она поново оживи на позоришној сцени.

Опис представе[уреди | уреди извор]

На породичном трону седи времешни Симеон Његован Лупус, апсолутни шеф београдске трговачке фирме Симеон Његован и син. Овај сарадник прогнаног кнеза Милоша Обреновића „командује” из емиграције у Бечу. Његов лик вешто је дочарао Бранислав Лечић, док је Славко Штимац тумачио Лупусовог сина – Симеона Његована Хаџију, свршеног студента Хајделберга, окренутог духовности и номиналног шефа очеве фирме. Супруга му је Милица Његован, рођена Ненадовић, српска ајмана, како ју је називао Лупус. Њу је тумачила Аница Добра. У овом породичном стаблу су и Симеон Његован, млади газда, Миличин и Хаџијин син. Он је главни стуб фирме, а игра га Јоаким Тасић. Јулијана Јулишка Толнај је циркуска играчица, коњокротитељка и волтижерка у коју се заљубљуја Симеон Његован, млади газда. Младу аристкињу тумачи Јелена Ступљанин, а у овој комедији је и Бранко Видаковић.[3]. У представи личности комуницирају путем порука, кратких и дугих писама и телеграма, на дистанци просторној, временској, па и психолошкој.[4]

Награда[уреди | уреди извор]

Награда стручног жирија за најбољу представу у целини, 35. Позоришни фестивал Нушићеви дани, Смедерево, 2018.

Ликови и улоге[уреди | уреди извор]

Лица Глумци
Симеон Његован - Лупус Бранислав Лечић
Симеон Његован - Хаџија Славко Штимац
Милица Његован Аница Добра
Симеон Његован - млади газда Јоаким Тасић
Јулишка Толнај Јелена Ступљанин
Шамсика Тот Бранко Видаковић

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „О представи”. Звездара театар. Приступљено 29. 5. 2018. 
  2. ^ „Dugi aplauz za 'Korešpodenciju' u Zvezdara teatru”. Blic. Приступљено 29. 5. 2018. 
  3. ^ Korešpodencija” u Zvezdara teatru”. Politika. Приступљено 29. 5. 2018. 
  4. ^ „“Korešpodencija” u režiji Gorčina Stojanovića premijerno u Zvezdara teatru”. Gloria. Архивирано из оригинала 30. 05. 2018. г. Приступљено 29. 5. 2018.