Корисник:Боки

С Википедије, слободне енциклопедије
Sun01.svg Овај корисник је тренутно на вики-одмору због обима пословних и приватних обавеза. Патролираће и долазити на Википедију колико је у могућности..
Стога, не очекујте брз одговор на своје поруке.
Вики-одмор траје од 21. априла 2022. до даљњег.
Snow flake.svg
Боки
Бојан Цвјетковић.jpg
Бојан Цвјетковић мај 2020. године
Пуно имеБојан Цвјетковић
Датум рођења(1984-11-23)23. новембар 1984.(37 год.)
Место рођењаПодлугови
ПребивалиштеВотерлу
ДржављанствоКанадско
Религијаправославна
ОбразовањеФакултет
Активни периодјун 2020 — данас
СупругаАна
Деца5
Веб-сајтhttps://brisk-web-services.com


Поздрав свима! Зовем се Бојан Цвјетковић и овом страницом на Википедији покушаћу да вас уведем у свој живот и у неке ствари које ме чине особом каква јесам. Име ми је дала покојна бака с мајчинске стране која је дошла на идеју да се зовем Бојан, по Бојану Крижају (тада најпопуларнијем скијашу у СФРЈ). С обзиром на то да су 1984. одржане и зимске олимпијске игре у Сарајеву, бољег повода за то име није било.

Биографија[уреди | уреди извор]

Подлугови[уреди | уреди извор]

Подлугови панорама
Подлугови

Рођен сам у Подлуговима, у близини Сарајева, 23. новембра 1984. године као најстарије дете својих родитеља. Детињство сам провео уз бабу и деду који су ме очували све док није почео грађански рат у Босни и Херцеговини када сам 5. априла 1992. године био приморан да напустим свој дом и кренем на пут без повратка. У Подлуговима сам похађао први разред основне школе „Владо Вуковић” све до прекида о којем сам већ причао. С обзиром на то да ми је мајка из Ћуприје, пут нас тада води у Ћуприју, како кажу, трбухом за крухом. У родни крај долазио сам у два наврата током рата у Босни и то током летњег распуста али то више није било исто. Доста људи мени драгих је нестајало тј. умирало, а ја као дете које тек треба да расте нисам схватао да је то у ствари крај једног живота и нисам схватао шта то значи.

Ћуприја[уреди | уреди извор]

Споменик борцу Миодрагу Новаковићу Џуџи
Парк у Ћуприји

Живот у Ћуприји био је веома тежак у почетку као и свакој другој особи током хаоса који се дешавао у БиХ као и у целој СФРЈ. Мало ми је било необично живети ту јер сам у Ћуприју долазио само у госте код баке и деке, али је и то било веома ретко (барем из онога што се ја сећам). После годину-две навикавања на живот у Ћуприји тек онда долази до неке адаптације и почетка живота онаквог како би свако дете требало да има. У Ћуприји сам почео школовање од другог разреда као ученик Основне школе Вук Караџић. Полако, али сигурно, живот је долазио у неку нормалу да би онда по Дејтонском споразуму мој живот почео опет да изгледа нормално јер су бака и дека са очеве стране, људи за које сам иначе веома везан и који су ми страшно недостајали током рата у Босни, дошли да живе у Ћуприју, јер су Подлугови припали Федерацији Босне и Херцеговине и живот више није био исти, а они то нису могли више да гледају и да буду део тога — хтели су да буду са својом децом.

Недуго после доласка баке и деке у Ћуприју, моја тетка, очева рођена сестра, добија папире за Канаду и у јуну 1997. године одлази са својом породицом за неким бољим животом преко Атлантика. Моји родитељи, по испраћају тетке са Сурчина, добијају идеју да и они аплицирају за одлазак у Канаду за неким бољим животом, јер у Србији се просто нису снашли.

Година 1999, осми разред и припрема за одлазак у средњу школу где је намера била да преко Гимназије у Ћуприји дођем до математичког факултета како би постао наставник математике. Све је било спремно до те мере да сам узимао и додатне часове математике и српског језика како би био спреман за тај упис и да без икаквих проблема кренем ка својим сновима. Тада, као и у већини случајева код људи у животу, долази опет до промена и то драстичних. Прво долази до НАТО бомбардовања Србије где опет сећања током одласка у Босну и гледања рата уживо навиру и буквално гледаш шта се дешава и просто не можеш да верујеш да се све опет враћа и то сада на крају основне школе као неки дежа ви. Током бомбардовања Србије моји родитељи добијају позив који мој живот мења из корена — позив за одлазак преко Атлантика, тј. у Канаду и тако 13. јуна 1999. године, на братов трећи рођендан, моја породица и ја напуштамо Србију и одлазимо „небу под облаке” преко Будимпеште, Париза, Монтреала и Торонта до Киченера, града где нас је чекао нови живот.

Канада[уреди | уреди извор]

Кишни дан у центру Вотерлуа
Центар Вотерлуа

Долазак у Канаду имао је своје потешкоће одмах на почетку. Без обзира на то што сам кроз основну школу учио енглески, тотално је друга прича кад дођеш и кад треба да водиш дијалог с неком особом. Као неко ко је веома комуникативан било ми је необично да нпр. првом комшији не могу да кажем колико ми се свиђа његов шпански дијалект (дечко је био родом из Мексика). Веома брзо сам схватио да, без обзира на то што је српска заједница у Кичинеру и Вотерлу велика, мораш да се бринеш сам о себи и да гледаш на себе прво па тек онда на све остале. Упознавањем са пријатељом у школи који је родом са Кипра одлучио сам да уз његову помоћ научим енглески што пре. Награда тога је била да сам после две године боравка у Канади од дечака који је дошао без икакве могућности да комуницира с људима, дошао до тога да без икаквих проблема пратим наставу на енглеском језику и да разумем све што се и одразило на моје оцене и успех као и на моју могућност да људима прикажем ко сам ја у ствари. На крају средње школе добио сам награду за сав тај труд као ученик генерације који је највише напредовао у енглеском језику. То ми је много значило и био ми је један велики подстрек за будуће походе на циљевима.

Навикавање на Канаду као државу је олакшало много тога што се тиче живота. Успео сам да упознам доста људи различитих нација, а самим тим сам исто тако успео и да видим да на овом свету људи живе итекако другачије од нас Балканаца. У Канади сам ево већ 21 годину и просто видим неке позитивности у овој земљи, јер је систем уређен и људи живе доста лежерније што се мени итекако свиђа.

Породица[уреди | уреди извор]

„Ви не бирате своју породицу, она је Божији дар вама, као што сте и ви њима”

Породица ми је одувек била на првом месту што се тиче свега. Моја жена, Ана, и ја смо веома срећни и одгајамо петоро деце (четворо Анине деце из првог брака и наш син Андреј) с пуно љубави и пажње. У многим ситуацијама је породица та која ми даје стимуланс да кренем даље, у нове походе, без краја што се тиче неких изазова, јер човек у животу увек мора да има неки подстрек за бољим стварима.

Имам млађу сестру (рођену 1987. године) као и млађег брата (рођеног 1996. године). Сестра је удата и поносни сам ујак тројице малих дечака.

Иначе остатак уже и шире родбине је свуда по свету (Аустралија, Канада, Босна и Херцеговина, Србија) и покушавам у сваком моменту да одржавам контакт са свима колико год је то могуће јер мислим да је породица једна веома јака струна која ти даје снагу да се бориш за све оно што је вредно и са здравом породичном атмосфером, човек може доста тога да уради а да тога није ни свестан.

Хоби[уреди | уреди извор]

За мене сваки човек на овом свету треба да има неки хоби. Сви ми радимо и сви смо посвећени својим каријерама и својој породици али некад човек мора, једноставно, да се опусти и да ради нешто „за своју душу”.

Музика[уреди | уреди извор]

Romanian pickup1.jpg
Овај корисник има грамофон, гомилу плоча и воли музику.

Музику сам волео од самог рођења. Речено ми је да сам знао да сортирам старе грамофонске плоче које је отац имао и знао сам све песме напамет са сваког албума. Омиљена група у младости ми је била Плави оркестар. Ту љубав према музици сам пребацио тако што сам похађао ШОМО (Школу основног музичког образовања) Душан Сковран у Ћуприји у одсеку трубе у класи, сада покојног, професора Пере Јевтића. Од музике највише волим да слушам стару народну и етно музику а ту љубав према етно музици сам пребацио тиме што сам се бавио фолклором пуних 20 година, укључујући и 5 година као кореограф у два различита друштва где сам поставио многе кореографије из разноразних крајева Србије.

Превођење садржаја[уреди | уреди извор]

С обзиром на то да сам већ дуги низ година у Канади, доста често преводим садржај за различите странице и пројекте са енглеског на српски и обратно. Пре Википедије, где сада редовно пишем чланке, мој највећи пројекат који сам радио је XpertEleven, виртуални фудбалски менаџер, где сам превео целокупни сајт на српски језик.

Програмирање[уреди | уреди извор]

Програмирањем се бавим већ дуги низ година. Сасвим случајно сам доласком у Канаду доспео до првог рачунара и од тада креће моја љубав за рачунарима и програмирањем јер сам увидео да са сваким ситним или великим пројектом, мој утицај на свет интернета ће бити већи.

Са годинама је тај утицај постао све већи и већи до те мере да у садашње доба могу слободно рећи да имам веома велики досије са различитим врстама пројекта почев од рада на пројекту за одсек политичких наука на факултету Вилфрид Лорије у Вотерлу преко многобројних пројеката за клијенте који су тражили да им се страница направи од почетка до краја до силних ажурирања већих пројеката где је доста људи тражило неке преправке или додавања.

Допринос Википедији и корисне ствари[уреди | уреди извор]

Акције и такмичења[уреди | уреди извор]

Од свог првог написаног чланка, Смрт Џефрија Апстина, написаног 5. јуна 2020. године, учествовао сам у многобројним акцијама, такмичењима и уређивачким маратонима.

Акције[уреди | уреди извор]

Уређивачки маратони[уреди | уреди извор]

Такмичења[уреди | уреди извор]

Изабране ствари на Википедији[уреди | уреди извор]

Изабрани чланци[уреди | уреди извор]

Изабрани спискови[уреди | уреди извор]

Фудбалер (биографија)[уреди | уреди извор]

Текст Приказ
{{Фудбал биографија
| име = Емерих Фогл
| слика = Emerich Vogl.jpg
| опис_слике = Емерих Фогл
| надимак = 
| датум_рођења = {{Датум рођења|1905|08|12}}
| место_рођења = [[Темишвар]]
| држава_рођења = [[Аустроугарска]]
| датум_смрти = {{Датум смрти|1971|10|29|1905|08|12}}
| место_смрти = [[Букурешт]]
| држава_смрти = [[Румунија]]
| висина = 
| позиција = [[Играч средине терена (фудбал)|Играч средине терена]]
| актуелни_клуб = 
| број = 
| младе_године = 1921—1922.
| млади_клубови = Чинезул Темишвар
| године = 1922—1929.<br>1929—1940.<br>
| клубови =Чинезул Темишвар<br>Јувентус Букурешт
| наступи = 31<br>106
| голови = (21)<br>(7)
| репрезентација_(године) = 1924—1934.
| репрезентација_(име) = {{рпф|Румунија}}
| репрезентација_(наступи) = 29
| репрезентација_(голови) = (1)
| тренерске_године = 1942—1949.<br>1942—1943.<br>1947.<br>1948.<br>1950—1951.
| тренерски_клубови = Јувентус Букурешт<br>{{рпф|Румунија}}<br>{{рпф|Румунија}}<br>{{рпф|Румунија}}<br>{{рпф|Румунија}}
| медаље = 
| актуелизовано1_(датум) = [[25. новембар]] [[2016]].
| актуелизовано2_(датум) = [[25. новембар]] [[2016]].
}}
Емерих Фогл
Emerich Vogl.jpg
Емерих Фогл
Лични подаци
Рођење (1905-08-12)12. август 1905.
Темишвар, Аустроугарска
Смрт 29. октобар 1971.(1971-10-29) (66 год.)
Букурешт, Румунија
Позиција Играч средине терена
Јуниорска каријера
1921—1922. Чинезул Темишвар
Сениорска каријера*
Године Клуб Наст. (Гол)
1922—1929.
1929—1940.
Чинезул Темишвар
Јувентус Букурешт
31
106
(21)
(7)
Репрезентативна каријера**
1924—1934.  Румунија 29 (1)
Тренерска каријера
1942—1949.
1942—1943.
1947.
1948.
1950—1951.
Јувентус Букурешт
 Румунија
 Румунија
 Румунија
 Румунија
* Датум актуелизовања: 25. новембар 2016.
** Датум актуелизовања: 25. новембар 2016.

Транскрипција[уреди | уреди извор]

Корисни линкови унутар Википедије које често користим[уреди | уреди извор]

Википедија:Радионица - На овом линку постоје многе ствари као што је гласање за добре и сјајне чланке као и листа од 10.000 чланака које свака Википедија мора да има коју често упапређујем како би помогао српској Википедији да се одржи у врху по рангу.

Wikipedia:Good articles - Енглеска колекција добрих чланака са много добрих идеја и много начина да се унапреди или дода који чланак на српској Википедији.

Portal:Current events/Sports - Информације са енглеске Википедије у вези најновијих спортских догађања

Википедија:Акције - Распоред свих акција на српској Википедији

Википедија:Тим/Фудбал - Главна страница фудбалском тима српске Википедије.

Википедија:Списак 10.000 чланака које свака Википедија треба да има - Списак 10.000 чланака које свака Википедија треба да има

Скорашње промене на википедији
Списак скраћеница (помоћ):
п
Измена на Википодацима
?
Сумњива измена (ORES)
Н
Нова страница
м
Мања измена
б
Ботовска измена
(±123)
Промена величине странице у бајтовима
Привремено надгледана страница

25. мај 2022.

скорашње промене

Споменице[уреди | уреди извор]

Ово су споменице које сам до сада добио од стране других чланова или од чланова одређеног пројекта чији сам део. Ради лепшег прегледа, замолио бих све који поставе неку нову споменицу да је поставе у одређеној категорији којој та споменица припада. Хвала унапред свима на свакој споменици!

Споменице пројеката чији сам члан[уреди | уреди извор]

За значајне доприносе пројекту!Википројекат Биографија
Доделио: Тим википројекта
За изванредан допринос пројекту!Википројекат „Превођење садржаја”
Доделио: Тим википројекта
За више него значајне доприносе пројекту!Википројекат Биографија
Доделио: Тим википројекта
За писање чланака о БеоградуВикипројекат Београд
Доделио: МареБГ

Споменице поводом учешћа на Википедији[уреди | уреди извор]

Deus Association Football Ball.png
За учешће на такмичењу Спорт
За победника Акције писања о фудбалерима на Светском првенствуПобеднику „Акције писања о фудбалерима на Светском првенству”
Доделио: Soundwaweserb
Golubac Fortress (27379120351).jpg
За учешће у акцији Дан Дунава
Споменица учеснику Акције писања потребних чланака 2
Учеснику Акције писања потребних чланака 2
Доделио: SimplyFreddie
Споменица победнику Акције писања потребних чланака 2
Победнику Акције писања потребних чланака 2
Доделио: SimplyFreddie
МареБГУчеснику „Друге акције писања о Београду”
Доделио: МареБГ
Zoranzoki21Учеснику „Акције на тему информатике и технологије”
Доделио: Zoranzoki21
Споменица учесницима тимског писања чланака
Учесницима тимског писања чланака
Доделио: Nikolina Šepić
{{{1}}}Учеснику „Акције Други светски рат... 75 година касније”
За учеснике Акције писања чланака о нобеловцима
Доделио: SimplyFreddie
IvanaMadzarevic

Учеснику „Акцијe писања чланака о Кини”

Доделила: Ивана Маџаревић
{{{1}}}За учествовање у акцији писања чланака о храни
Доделила: Ивана Маџаревић
Споменица за писање чланака о Ромима и ромској култури
За учешће на уређивачком маратону поводом Светског дана Рома 2021.
Доделио: Бојан Цветановић
MareBGУчеснику „Треће акције писања о Београду”
Доделио: MareBG
MareBGСпоменица за најбољи чланак „Треће акције писања о Београду”
Доделио: MareBG
{{{1}}}За учешће на уређивачком маратону о животној средини
Доделила: Ивана Маџаревић
Nikolina ŠepićУчеснику „Акције писања биографија”
Доделио/ла:
Nikolina Šepić
{{{1}}}За учешће на уређивачком маратону у сарадњи са ЈДБ
Доделила: Горана Гомирац
{{{1}}}За учешће на уређивачком маратону поводом Међународног дана музеја
Доделила: Горана Гомирац
{{{1}}}За писање чланака поводом Дана жена
Доделила: Ивана Маџаревић
Corporate Woman Jumping for Joy GIF Animation Loop
Учеснику маратона Вики жене у Републици Српској 2021
За учешће на Акцији писања о фудбалерима на Европском првенству.Победнику „Акције писања о фудбалерима на Европском првенству”
Доделио: Soundwaweserb
Споменица за учешће у уређивачком маратону поводом Међународног дана особа са инвалидитетом 2021.
за учешће у Уређивачком маратону поводом Међународног дана особа са инвалидитетом 2021.
Доделио: Бојан Цветановић
acaalexacaУчеснику „Акције писања чланака о Дизниленду”
Доделио: Acaalexaca
P medicina.png
За учешће на такмичењу Ријетке болести
{{{1}}}За учешће на уређивачком маратону - Образовање у Србији
Доделио: Neboysha87
Draped woman opening a parasol and turning around 3.gif
За учешће на уређивачком маратону поводом Међународног дана жена 2022
Eokxd.gif
За учешће на такмичењу ♦Инсекти♦
{{{1}}}За учешће у акцији писања чланака на тему Украјине и Русије ☮
Доделио: Садкσ
Споменица за писање чланака о животној средини
За учешће на уређивачком маратону о животној средини
Доделила: Невена Рудинац
Nikolina ŠepićЗа учешће у акцији писања биографија
Доделио/ла:
Nikolina Šepić

Награде од осталих корисника за рад и труд на Википедији[уреди | уреди извор]

За почетак рада на Википедији и будуће доприносе!
Рад и труд
Доделио:
Nikolina Šepić
За целокупан допринос и подстрек за убудуће
Рад и труд
Доделио:
Acamicamacaraca
За допринос на биографским и другим чланцима
Рад и труд
Доделио:
Djordjes
За допринос на акцији о фудбалерима
Орден Сунца Вергине
Доделио: Soundwaweserb
За све доприносе
Рад и труд
Доделио:
Acaalexaca
За досадашњи труд и пристојно опхођење.Споменица за уљудност и делатност
Доделио: Садко
За учествовање и допринос Википројекту Биографија!
Општа споменица
Доделио:
Nikolina Šepić
За изузетан допринос! Википедија енциклопедије
Животно дело
Доделио:
Zslavo

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Ово су неке од занимљивих ствари о мени:

Movicon2-good.gifОвај корисник је један од 1.085 активних корисника.
730
Овај корисник је написао преко 730 нових чланака на Википедији на српском језику.
10.400Овај корисник има више од 10.400 измена на Википедији на српском језику.
35
Овај корисник је направио преко 35 нових шаблона на Википедији на српском језику.
екав
Овај корисник пише на Википедији на српском користећи ћирилицу и екавски изговор.
Wikipedia-logo-v2.svg
Овај корисник користи Википедију као главни извор информација.
<ref>
Ovom korisniku je jasan značaj navođenja izvora.
Nuvola apps kmoon.pngОвај корисник најчешће доприноси у ноћној смени.
Crystal Clear app Community Help.png
Доприносим као члан неког од Википедија тима.
Exquisite-battery charged.png
Овај корисник је фан шаблона. Слободно му се обратите ако вам треба помоћ при изради нових или преради/доради постојећих.
Los Angeles Lakers logo.svg
Овај корисник подржава Лос Анђелес Лејкерсе.
FCB.svg
Овај корисник подржава Барселону.
600px Bianco e Rosso diagonale con stella Rossa.pngОвај корисник навија за Црвену звезду.
FSS logo.svgОвај корисник навија за „беле орлове”.
LeoTolstoy-WarAndPeace.jpgОвај корисник воли да чита књиге.
Raczka4.jpg Овај корисник је леворук.
P sport.svgОвај корисник уређује чланке о спорту.
Novak Djokovic during the 2008 Tennis Masters Cup final3.jpgОвај корисник сматра да је Новак Ђоковић најбољи тенисер свих времена.
COKE
zero
Овај корисник пије кока-кола зeро.
Vuk Karadzic Kriehuber cropped.jpg
Овај корисник се бори за очување српског језика и ћирилице.
Србија
Овај корисник не подржава чланство Србије у војној алијанси НАТО.
No NATO.gif
Emblem of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.svgОвај корисник је заинтересован за историју Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.
Crystal Clear app kllckety.svgОвај корисник користи Мајкрософт виндоус.
Firefox logo, 2019.svgОвај корисник користи Мозилу фајерфокс као главни интернет прегледач.
F icon.svg
Овај корисник има профил на Фејсбуку.
Logo Gmail (2015-2020).svg
Овај корисник користи Gmail као главни сервис електронске поште.
srМатерњи језик овог корисника је српски језик.
en-5This user has professional knowledge of English.
Serbian Cross.svgОвај корисник се изјашњава као Србин по националности и доприноси чланцима о својој нацији.
Angelsatmamre-trinity-rublev-1410.jpg
Овај корисник се изјашњава као православац.