Пређи на садржај

Корисник:Боки/Мисија2023

С Википедије, слободне енциклопедије

После тачно 30 месеци од мог првог доприноса на српској Википедији сам решио да себи поставим мисију тј. неку врсту мотивације за даљи рад на Википедији јер је полако понестаје и у доста случајева имам случај као да сам један од ретких који се интересује за овај пројекат и проширење истог.

У сваком послу до сада сам волео да поставим себи неке циљеве за предстојећу годину па тако и на Википедији желим да поставим себи неки циљ у 2023. години. Постоје неке ствари које сам увидео и које нико, али НИКО на овом свету не може да ме убеди да нису такве а те ствари су:

  1. У данашњем свету интернета и друштвених мрежа где се људи скривају иза псеудонима и разноразних метода рада, у сваком друштву ће увек бити негативаца који свој бес не знају да искале другачије него да просто малтретирају људе на њима лагодан начин малтретирања без погледа на исход тог малтретирања. У свету Википедијског малтретирања постоје неке ствари које ми се не свиђају а то су људи који су умислили да су власници Википедији или да су људи који су били учесници у писању правописа српског језика и онда просипају памет по Википедији а сад да их човек пита да изађу с неким на кафу, не би знали ни да се снађу како да изађу из својих дворишта јер не би знали без Гугл навигације да нађу пут до оближњег села о којем пишу на Википедији као да су староседоци и бране сваки факт који напишу о њему.
  2. Увек ће бити људи који ће се инатити и просто гледати да напакосте другој особи јер им се може из разлога који сам навео горе. Ти исти људи сад да их питам да ми кажу како се зове се скривају и неће ни да кажу своје име јер знају да за било коју своју погрдну реч могу да попију неку тужбу у зависности од тежине речи а овамо имају било каквог морала да причају такве бљувотине о особи и да блатњаве твој труд и рад на овој истој Википедији. Просто не могу да схватим да неко гледа у туђе двориште уместо да прво почисти своје али ајде да кажем да ме је то научио Запад али није, то је просто наш менталитет и то сам прихватио и баш ме брига шта ко каже и шта ко мисли и нећу на то обраћати пажњу.
  3. Моје име и информација о мени стоје на биографској страници, и стојим иза сваке своје речи написане на овој слободној енциклопедији. Моја слика је на мојој главној страници коју свако може да провери. Уколико било ко има било каквог питање, итекако зна где може да се ми обрати а итекако сам свестан да нисам баш свима сјајан и бајан нити ми је то икада био циљ. Оно што радим, радим својевољно, без ичијег притиска са стране и без икаквог покушаја промоције било чега осим проширења садржаја на српској Википедији.

Ношен овим стварима реченим изнад, постављам себи неке циљеве за 2023. годину које желим овако јавно да искажем чисто да не буде неке забуне и да не буде питања „Шта овај будала хоће и на који начин он мисли да ради на Википедији ?”

Мисија 1: Писање добрих и сјајних чланака са осталих Википедија

[уреди | уреди извор]

Свака Википедија је пројекат за себе и свако у свом дворишту гледа да направи што је боље могуће. Ја сам веома (негативно) изненађен да од готов 666.000 чланака (ово пишем 3. децембра и толико је тада чланака на Википедији), ми на српској Википедији имамо само око 250 сјајних и тек преко 300 добрих чланака. То је свега око 600 чланака од 666.000 !!! Ја не знам, нити ме занима, под којим критеријумима смо ми на српској Википедији али мислим да много закерујемо што се тиче избора тих истих добрих и сјајних чланака или просто нисмо активни у промоцији истих.

Мој циљ поводом овога је следећи:

  1. Све чланке који су изгласани као добри и као сјајни на Википедијама на свим језицима, пребацити на српску Википедију кроз преводиоц који је свима нама доступан (барем мени јесте, не знам за друге).
  2. После тога, уредити чланак тако што ћу га пустити кроз LibreOffice и проверити ако постоји нека грешка која се нађе у томе и потрудити се да буде што мање грешака у том чланку са моје стране
  3. Кад мислим да је чланак, по мом личном укусу, довољно добар да могу да га ставим на расправу, поставићу тај чланак на расправу и пустити вама осталим члановима да будете моји лектори, како правила налажу, тако што ћу вас позвати да дате своје мишљење, јер сам итекако свестан да моја граматика српског језика није на савршеном нивоу али није баш ни да сам неко ко је у првом разреду основне школе с обзиром на то да су многи од вас већ до сада увидели нешто добро у мојим чланцима јер сам имао неке чланке који су изабрани за најбоље чланке акција (Ладани), имао чланке који су добијали петице на такмичењима, итд.. Већина вас који су то радили сте и сами креатори неких добрих чланака изгласаних од стране заједнице тако да верујем вашим критика.
  4. Сваку критику ћу гледати да исправим што пре ако је то могуће са моје стране, ако није - питаћу сваког од вас ко год да стави неку мени неразумну критику да ту исту, ако је икако могуће, преправи у чланку.
  5. Ако чланак буде изгласан као добар или сјајан, поставићу га на списак и тиме повећати број добрих или сјајних чланака на српској Википедији

Боки, па то свако може да уради, шта си ти другачији од свих нас ?

Знам да то свако може да уради, али већина вас то не ради према томе, као што рекох, ја одговарам за своје поступке и ја на овај начин гледам да проширим Википедију. Кад би свако од нас био активан, било би много више чланака и где би нам крај био. 900 активних чланова по један добар чланак недељно = 900 добрих чланака недељно. Што би рекли енглези, I think you get my point.

Боки, али твоји чланци много често имају стварно доста грешака до те мере да просто, нису добри или сјајни. Шта ћемо са тим ?

А шта можемо са тим осим да прихватимо да чланак није добар или сјајан и да на Википедији имамо чланак који је велик са много садржаја и, за неке, поучан где ће га они наћи на Википедији и, можда, нешто научити из тога. Сви остали чланови Википедије, укључујући и ИПовце, имају пуно право да тај исти чланак преправљају и направе чланак што бољим тако да је то - то.

Боки, многи чланци који су изгласани добрим и сјајним на другим Википедијама нису баш сјајни по нашим критеријумима

Ко хоће, нађе начин - ко неће, нађе изговор.

Што смо ми нешто бољи или гори од нпр. финаца, мађара, немаца, итд? Па и они су људи од крви и меса који знају шта и како ваља за њихову земљу како би се њихова земља што боље представила на Википедији.

Мој, назовимо га, критеријум за чланке које ћу ја постављати је следећи: чланак ће имати више од 50.000 бајтова са доста референци које ће подржавати већину ствари речених у чланку. Ја мислим да је то сасвим довољно јак критеријум који би требао да буде довољно јак да се чланак изабере за, макар, добар.

Боки, познат си по томе да имаш бритак језик и да баш не прихваташ критике

Ко год ме добро познаје ће рећи да већу небулозу није чуо одавно.

Када ми неко да конструктивну критику, као и увек до сада, итекако ћу је прихватити и још се и захвалити за све што кажу, али кад ми неко дође и просипа памет овде по Википедији тиме што је умислио или умислила да је Вук Караџић 21. века, е ту већ имам проблем јер ја се водим тиме да нико није савршен и ја мислим да би свако, ако већ има неко искуство у нечему, требао некога да подучи а не да га спутава или се прави да је попио сву памет света и омаловажава га. Ја бих многе људе могао да учим програмирању али никад човеку који је написао неки код као ђак првак не бих рекао да узме Programming for dummies и крене из почетка јер ето ја то већ радим 20 година и ти немаш појма и не бих да губим време с тобом. Своје знање требамо да преносим а не да вређамо друге ако не знају.

Мисија 2: Учествовати на акцијама, такмичењима, маратонима, итд.

[уреди | уреди извор]

С обзиром да сам се у јулу месецу ове године преселио са породицом у Србију, имаћу доста више времена да учествујем и уживо на неким акцијама и скуповима и биће ми веома драго да упознам и неке људе уживо.

Што се тиче акција и свега осталог, мислим да не треба уопште и полемисати да гледам да сам готов у свакој акцији са минимум чланака колико је потребно јер, опет понављам, циљ ми је да проширим Википедију са што више чланака иако ми у доста наврата материја није позната али баш због тога што пишем те чланке, некад и ја нешто научим од тога.

Мисија 3: Бити један од активних патролера, администратора интерфејса и чекјузера

[уреди | уреди извор]

Заједница изгласала за све ове позиције на Википедији (хвала!) - моје је да то поверење оправдам тако што ћу одрађивати оно за шта ме је заједница гласала. Ја лично мислим, а то многи од вас знају, да је по мени чиста глупост да неко каже Е знаш, ја сам патролер српске Википедије а ја већину тих особа сам престигао по броју патролираних измена у року од годину дана колико сам патролер а српска Википедија постоји много више од ових годину дана колико сам ја патролер тако да - сваком своје али мени моје и ја ћу и даље радити оно због чега ме је заједница изабрала.

Мисија 4: Фудбалери на СП

[уреди | уреди извор]

Ову мисију сам почео на самом почетку мог учествовања на Википедији а мисија је да српска Википедија има све играче који су играли на СП. С обзиром на то да ми је фудбал омиљени спорт, решио сам да са те стране помогнем Википедији тако што ћемо бити једни од ретких који ће имати све фудбалере.


То је то ! Мисија за 2023. годину може да почне !!!!

Датум почетка: 3. децембар 2022. године

Боки 20:40, 3. децембар 2022. (CET)