Корисник:Pokrajac/Застава на Главној страни

С Википедије, слободне енциклопедије

Као што је некима већ и познато, саму расправу о томе да ли српска тробојка треба стајати на Главној страни Википедије на српском језику, сам покренуо на дискусионој страници Главне стране.

После неколико одговора на моје жучно противљење њеног постојања на Главној страници, појавило се неколико одговора, међу којима је преовладавао национализам тј. „прави национализам“. Оно што је најтрагичније у целој тој дискусији, јесте да се доточни национализам користио као аргумент, не би ли се застава одржала на главној страници (која је ту постављена на мала врата). Свима, који су разумни, је познато и јасно да је ово слободна енциклопедија и да на њој не смеју бити фаворизовани ни анархизам, ни либерализам, ни антидарвиновске теорије, а камоли национализам. Као што су се и моја прва писанија на Википедији базирала на слободности ове Википедије, ово се такође базира на истој, како би покушао образложити разлоге за уклањање (не постављање) српске тробојке са насловне стране Википедије на српском језику.

Елем, запитао бих се искрено још једном: шта она ту ради, и шта симболизује? Неко рече, „па sr.wikipedia=српска застава“, неко: „па и на другим сајтовима та застава стоји...“. Све то није довољно, јер српски језик није језик којим говоре само Срби, а Србија није једина у којој се говори српским језиком.

Када неко дође на Главну страницу Википедије на српском језику на којој се налази српска тробојка, може стећи утисак (понављам) да се не ради о слободној енциклопедији, већ о некој полуслободној, националистичкој енциклопедији, коју могу уређивати само Срби или можда само грађани Србије. Замислите неког станивника Србије не-србина, који прича српским језиком и који погледа у заставу. Да сам на његовом месту, осећао бих се неугодно и пре самог извесно-моменталног одласка констатовао да је ово енцикопедија која је ограничена само за одређену етничку групу, у овом питању је реч о Србима (јер је ово народна застава, је л`?).

Предложио би да се сви још једном запитамо, у чему је поента са заставом. Заставом, не само овом тренутном, већ било којом заставом (неке општине у Зимбабвеу, неке руске републике, или можда заставе главног града Панаме). Шта постављач доточне жели да постигне? Провокацију? Бусање да смо Срби? Доказ да неко није залутао и да је дошао на право место? Национализам у души је прави разлог. Ко мало помније прати дешавања код комшијских Википедија, могао је приметити да је пре одређеног времена покушано са постављањем и заставе Републике Босне и Херцеговине (не Босне и Херцеговине) на бс Википедији. Застава није прошла, јер не приличи да она ту буде!

Поштујући мишљења сваког националисте (иако сматрам да је национализам погубна ствар-о томе други пут), саветовао бих му да не помишља на стављање српске тробојке на насловну страну Википедије на српском језику, јер у противном директно промовише свој став (национализам). Директно уплитање у питања неке нације, нац. обележја на Главној страници Википедије је некултурно - сељачки, како би се рекло у жаргону - радило се то о ср. застави или некој другој. Ја мислим да су сељаци они који ставе било коју заставу на било коју главну страну било које Википедије.

Ако застава остане и добије потпору за то од стране корисника, мислим да бих се неугодно осећао и да би добро поразмислио о томе да ли ми је овде место и да ли би се покајао што сам велики део свог слободног времена утрошио овде постављајући и преводећи разноразне чланке, иако се ради о СЛОБОДНОЈ ЕНЦИКЛОПЕДИЈИ (тзв., ако застава остане)!

„Правим Србима“ је после овога драго, али и то је још један доказ да је воља за постављање српске заставе излив национализма. --Покрајац (разговор) 23:19, 10 Апр 2005 (CEST)