Корисник:Саша Стефановић/Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Pix.gif
Pix.gif

Добродошли на Википедију

слободну енциклопедију коју и ти можеш да уређујеш!

Претражите 634.753 чланка на Википедији:

 
Pix.gif

Горњи Град

Загреб (мађ. Zágráb, нем. Agram) главни је и по броју становника највећи град Републике Хрватске. Израстао је из два средњовековна насеља на суседним брдима, грађанског Градеца и бискупског Каптола. Налази се на југозападном рубу Панонске низије на просечној надморској висини од 122 m, подно јужних падина Медведнице, на левој и десној обали реке Саве. Положај града, који је на месту спајања алпске, динарске, јадранске и панонске регије, омогућио је да Загреб постане мост између средњоевропског и јадранског подручја.

Године 2006. у Загребу је живело 784.900 становника. У ширем подручју града живи око 1,2 милиона људи. Као највећи град, Загреб је културно, научно, економско и административно средиште Хрватске. Захваљујући улози највећег саобраћајног центра у Хрватској, развијеној индустрији са дугом традицијом и научним и истраживачким установама, Загреб је економски најразвијенији град у Хрватској.

Загреб се налази на 45°49′0″ СГШ и 15°59′0″ ИГД у централној Хрватској, на југозападном делу Панонске низије на просечној надморској висини од 122 м, подно јужних падина планине Медведнице, на обалама реке Саве, која је у подручју града низијска река. Сава има типичан кишно-снежни режим са високим водостајима у пролеће и јесен, а ниским у лето, што доводи до великих осцилација водостаја. Загребачко подручје је зона појачане сеизмичке активности као последица интензивних тектонских покрета.

Као главни град Републике Хрватске, Загреб има статус јединице локалне самоуправе (града), а која уједно има и положај јединице регионалне самоуправе, односно жупаније. Већина главних друмских саобраћајних праваца у Хрватској пролази кроз Загреб. Из правца Загреба су изграђени ауто-путеви, њих 5, према свим деловима Хрватске. Два од три најважнија паневропска друмска коридора у Хрватској пролазе кроз овај град.

Загреб је културно средиште Хрватске. У граду се налази више културних установа које традиционално имају велик престиж. Осим тога, у граду се налазе средишта практично свих важнијих културних установа, као што су Матица хрватска и Друштво хрватских књижевника. У Загребу делује око 136 основних школа и 100 средњих школа, од чега је 31 гимназија. У граду такође делује и 5 политехникума и 9 приватних високошколских установа.

Корпоративно седиште ТВ мреже ABS-CBN и њених подружница
Стеван Синђелић
Плави кит
Nuvola apps bookcase.png

Природне науке
Астрономија · Биологија · Хемија · Физика · Логика · Математика · Науке о Земљи

Nuvola apps kcoloredit.png

Уметност, књижевност, лингвистика, музика
Архитектура · Вајарство · Дизајн · Позориште · Сликарство · Филм · Фотографија

System-users.svg

Друштвене науке, историја, географија, религија
Антропологија · Археологија · Демографија · Економија · Закон · Митологија · Образовање · Политика · Психологија · Социологија · Филозофија

Категорија:Живот

Живот и доколица
Кухиња · Игре · Журналистика · Хоби · Интернет · Радио · Телевизија · Спорт · Туризам

Video-display.svg

Технологија и примењене уметности
Пољопривреда · Телекомуникације · Електроника · Индустрија · Информатика · Инжењерство · Медицина · Технологија · Саобраћај

Категорија:Википедија

Википедија
Вики Трг · Вики радионица · Википедијанци · Сусрети · Сјајни чланци · Нови чланци · Помоћ и Упутства · Правила и смернице · Вики Песак

Accessories-text-editor.svg

Спискови
Све стране · Садржај · Биографије · Портали · КатегоријеБратски пројекти

Википедија је део Викимедија задужбине, и осим ње Викимедија има још неколико других пројеката:

wikt:
Вики речник
Речник и тезарус
b:
Вики књиге
Књиге и упутства
q:
Вики цитати
Сакупљени цитати
s:
Вики изворник
Документи у јавном власништву
Wikispecies:Главна страна
Вики врсте
Регистар врста
n:
Вики вести
Извор вести
commons:Главна страна
Вики остава
Мултимедијална остава
m:Главна страна
Мета Вики
Координација свих Вики пројеката

Односи са јавношћу · Контакт