Корисник:159210n

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

KANJOŠ MACEDONOVIĆ[уреди]

Kanjoš Macedonović je bio obični budvanski trgovac koji je stekao slavu i epitet hrabrog junaka pobedivši strašnog diva Furlana, tlačitelja Mletaka.Njegova vera u sebe i svoje ideale, oštroumnost i snalažljivost pomogli su mu da izađe kao pobednik iz krajnje nepoštene borbe i postane junak kakvog njegova zemlja do tada imala nije.

Kanjoš Macedonović i njegova borba[уреди]

Ako želiš da pobediš u borbi koju vodiš, nije dovoljna fizička snaga koju imaš. Moraš da imaš i veru u sebe, svoje ideale, jaku volju, odlučnost i snažan duh, sve ono što je imao Kanjoš Macedonović, legendarni budvanski junak iz pripovetke “Kanjoš Macedonović” koji se borio sa gorostasnim neprijateljem venecijanskog dužda kako bi poboljšao položaj svojih Paštrovića. U ovoj pripoveci kroz lik Kanjoša i njegovu junačku borbu sa strašnim divom iz koje je Kanjoš, uz dosta sreće, izašao kao pobednik epska legenda i realizam stopili su se u jedno. Kanjoš je opisan kao neidealizovani heroj tragikomične pojave, koji za razliku od snažnih i nepobedivih junaka iz srpskih epskih pesama, ima osobine običnog ljudskog bića. On je bio plemenit i hrabar čovek, koji je mnogo voleo svoje narod i mesto u kome živi. Vođen svojom pravičnošću i iskrenom rodoljubivošću protestvovao je u ime svog naroda zbog nepoštovanja dogovorenog sporazuma i hrabro se suprotstavio čoveku ogromne snage, iako nije bio ni vitez ni profesionalni megdandžija, nego jedan sasvim običan paštrovski trgovac, sa vrlinama i manama običnog čoveka. S jedne strane je bio malen rastom i neugledna lika, vrlo osjetljiv i lakoveran, ali s druge strane istovremeno i hrabar i nustrašiv čovek, oštrouman i vrlo snalažljiv. U njemu su se istovremeno isprepletale i slabost i snaga. Svojom neuglednim stasom on nije ulivao poverenje nadmenoj i lažljivoj mletačkoj gospodi, ali je ipak, i pored fizičke nerazvijenost i sitne građe uspeo da svojom okretnošću i snalažljivošću savlada opasnog gorostasa i postane pravi junak u očima sviju koji su gledali tu nepravednu borbu.

Hrabri i pametni Kanjoš je pobedivši mnogo jačeg neprijatelje pokazao da pametan čovek snažnog duha, sa idealima i verom u sebe može da svojom veštinom i mudrošću nadoknadi sve svoje fizičke nedostatke. Hrabrost, plemenitost i rodoljubivost običnog čoveka koji je spreman da krene u bezpoštednu borbu za prava svog naroda, stvaraju od njega nacionalnog heroja koji se sa običnog, svakodnevnog nivoa uzdiže do legende. Kanjoš je pobedio u svojoj borbi i postao nacionalni heroj svojih Paštrovića i cele Budve.


KANJOŠ MACEDONOVIĆ - Stjepan Mitrov Ljubiša Književna vrsta: Pripovetka

Književni rod: Epika

Tema: Borba između sitnog budvanskog trgovca Kanjoša Macedonovića i strašnog gorostasa Furlana u kojoj pobedu odnosi pametniji i snalažljiviji trgovac.

Mesto i vreme radnje: Venecija, Duždova palata, u petnaestom veku

Glavni likovi: Kanjoš, Furlan

Poveznice[уреди]

Stjepan Mitrov Ljubiša