Корисник:Antidiskriminator/категоризација историјских чланака

С Википедије, слободне енциклопедије

Категоризација чланака са историјском тематиком[уреди | уреди извор]

Предлог установљавања јасног правила категоризације чланака са историјском тематиком[уреди | уреди извор]

Предлажем да се установи јасно правило када је у питању категоризација чланака са историјском тематиком.


Конкретан повод за мој предлог[уреди | уреди извор]

Конкретан повод за овај мој предлог је један веома интересантан став који Баш Челик има приликом уређивања чланака из историје Босне и Херцеговине, и којем ја у недостатку правила које регулише ову област не могу да нађем конкретну замерку. Он систематски мења категоризацију великог броја чланака чија је тема историја оног дела Босне и Херцеговине који данас припада Републици Српској или људи који су насељавали БиХ а били су на било који начин повезани са политичком или оружаном борбом за српске националне интересе. Мења категоризацију на такав начин што једноставно избрише категорију Историја Босне и Херцеговине и упише Категорију Историја Републике Српске уз образложење да је историја Републике Српске аутоматски и историја Босне и Херцеговине и да и Република Српска има право на своју историју т.ј. историју територије коју данас обухвата као што је има и војводина, косово.... и слични региони који нису државе. Логика је прилично заводљива али је последица такве логике да Босна и Херцеговина постепено остаје без већег дела своје историје односно чланака који се односе на њену историју. На такав начин и уз сличну аргументацију неко могао да постепено уклони све чланке из историје неке државе и премести их у историју региона који сачињавају ту државу. То би и било оправдано ако би та држава и територија коју обухвата одувек имала исте регионе са истим називом и територијом. То у стварности није случај и мислим да значајно умањује квалитет википедије и њених чланака.


Мој предлог[уреди | уреди извор]

Предлажем, овако на брзину и у нади да ће неко дати и бољи ако је сврсисходно уопште имати правило које ја предлажем, следеће правило:

  • категоризовати чланак у историју оне државе у којој се десило оно што је тема чланка, или више њих ако тема чланка описује више држава и дешавања у њима (односно подкатегорију историје конкретне државе уз обавезно уношење назива државе у назив подкатегорије)
  • категоризовати чланак у историју оне државе у којој се особа о којој је реч у чланку или територија и догађај о којем је реч у чланку данас налази
  • на крају опционо, ако неко сматра за сходно, извршити и категоризацију по географским областима, односно административним јединицама које чине државе
  • категоризацију по различитим периодима могу имати само државе а не региони. На пример може постојати само Историја Србије током Првог светског рата, а не може постојати Историја Војводине током Првог светског рата или као што већ имамо чланак Историја Републике Српске у Другом светском рату.

У конкретном примеру би се рецимо убитство престолонаследника АУМ у Сарајеву категоризовало у историју аустроугарске, историју Босне и Херцеговине и опционо Историју Федерације.

На овај начин би се спречило да читаве државе остану без своје историје због категоризације чланака у историју региона или административних јединица. --Antidiskriminator (разговор) 01:33, 22. јул 2010. (CEST)