Корисник:Asidoxin/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Asidoxin (oralni rastvor) je vodenoalkoholni ekstrakt čija je formula zasnovana na naučnim saznanjima da niz bolesti nastaje kao posledica asimptomatskih upala, poremećaja cirkulacije i niza oksidativnih stresova u organizmu. Rezultat je rada grupe lekara, farmaceuta i biologa koja je okupljena u timu pod nazivom Dr. Asidox Team. Izuzetan je po svom antiinflamatornom, mikrocirkulacijskom i imunomodularnom delovanju. Asidoksin

Delovanje[уреди | уреди извор]

 • Održava na najvišem nivou funkciju mikrovaskularnog sistema i na taj način doprinosi očuvanju drugih samoregulacionih mehanizama organizma.
 • Funkcionalnost mikrocirkulacije je ključna za održavanje dinamičke ravnoteže protoka tečnosti i materija neophodnih za održivost nutritivnog protoka, razmene materija, brzine i količine stvaranja limfe, regulacije krvnog pritiska i termoregulacije.
 • Deluje na upalne procese niskog intenziteta koji često ne daju jasne kliničke i biohemijske pokazatelje a koji u svom hroničnom toku uzrokuju niz funkcionalnih a kasnije i organskih promena. Smatra se da su upalna stanja organizma povezana sa skoro svim hroničnim bolestima: bolestima kardiovaskularnog, respiratornog, gastrointestinalnog, endokrinog, nervnog, mišićno-koštanog, reproduktivnog i urinarnog sistema, autoimunim bolestima, bolestima kože.
 • Deluje na stanja intenzivnih oksidativnih procesa u kojima se povećano stvaraju slobodni radikali i u kojima je neophodno stimulisati imuni sistem i prirodne odbrambene sposobnosti organizma. Oštećenja izazvana slobodnim radikalima predstavljaju osnovni faktor koji dovodi do procesa starenja tkiva i razvoja brojnih degenerativnih oboljenja.

Principi dejstva[уреди | уреди извор]

Delovanje Asidoxina zasnovano je na:

 • preciznom sinergijskom (udruženom) delovanju njegovih aktivnih materija (delovanje koje nastaje kada sastavni delovi podstičući jedni druge čine celinu mnogo delotvornijom, većom i drugačijom).
 • istovremenom delovanju na tri homeostatska sistema organizma (sistemi u organizmu koji održavaju dinamičku ravnotežu između: spoljašnje sredine koja se stalno menja i unutrašnje sredine koja teži da se održi i koja se pri tome mora stalno podešavati da bi se sačuvalo stabilno zdravlje).

Primena[уреди | уреди извор]

Shodno klinički dokazanim i naučno istraživačkim podacima aktivne materije u sastavu Asidoxina sinergističkim efektom deluju na:

 1. opšte zdravlje organizma
 2. različite upalne procese i infekcije
 3. poboljšanje i podsticanje cirkulacijskog i mikrocirkulacijskog protoka
 4. stanja u kojima je neophodno uticati na stabilnost imunog sistema
 5. otpornost organizma na stres
 6. stanja koja prati iscrpljenost i nervna razdražljivost
 7. antimikrobnu prevenciju (bakterije, virusi, gljivice, protozoe
 8. procesa detoksikacije (uklanjanje toksina koji prate različite hronične infekcije)
 9. poboljšanja raspoloženja i opšteg zdravlja organizma

Sastav[уреди | уреди извор]

Calendula officinalis (Calendula officinalis L, Asteraceae) ispoljava antimikrobno (uništava ili zaustavlja rast mikroorganizama), fungicidno (antigljivično), virucidno (uništava viruse), antiflogističko (antiupalno), diuretičko (povećava izlučivanje urina), dijaforetičko (pojačava izlučivanje tečnosti preko kože) i imunostimulantno delovanje. Povoljno utiče kod zapaljenja unutrašnjih organa, gastričkog ulkusa, konstipacije, parazitskih infekcija i dismenoreje (bolne menstruacije).

Crataegus Rosaceae (Crataegus spp. Rosaceae) se koristi u lečenju stadijuma II hronične srčane insuficijencije, prema New York Heart Association (NYHA), poboljšava srčanu i vaskularnu funkcionalnost, ublažava simptome kratkotrajne ,,nervoze srca” (palpitacija – povezanih sa blagom anksioznošću), deluje kao antispazmodik (ublažava grčeve) kod astme, dijareje, oboljenja žučne kese i kao sedativ kod nesanice.

Achilea millefolium (Achillea millefolium L., Asteraceae) se primenjuje kao hemostatik (zaustavljanje krvarenja), laksantno sredstvo, sredstvo za umirenje, kod prostatitisa, vrtoglavice, kod gubitka apetita, dispepsije, spazmičnih gastrointestinalnih smetnji kao što su nadimanje i prekomerno stvaranje gasova.

Echinacea (Echinacea spp.) ima izuzetan učinak kod herpesa, prehlade, upale sinusa i bronhitisa.

Silybum marianum (Silybum marianum (L.) Gaertn., Asteraceae) doprinosi normalizaciji kod amenoreje (izostanak menstruacije),dijabetesa, polenske groznice, materičnih hemoragija, proširenih vena, ispoljava antihepatotoksično i antialergijsko delovanje.

Reference[уреди | уреди извор]

 1. PDR for Herbal Medicines, Third Edition, Thomson, 2004.
 2. Spisak dijetetskih suplemenata na tržištu Srbije, BB soft, Beograd. 2010.
 3. Wichtl M. Teedrogen und Phytopharmaka. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart, 2002.
 4. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants, Vol. 1-4, World Health Organisation, Geneve, 1999-2009.
 5. WHO Monographs on Medicinal Plants Commonly Used in the Newly Independent States (NIS), World Health Organisation, Geneve, 2010.
 6. European Medicines Agency, Herbal medicines for human use, Community Herbal Monographs http://www.ema.europa.eu

Literatura[уреди | уреди извор]

 1. Osnovi farmakognozije, Ehinacea; Nada Kovačević
 2. Thomas J. Kindt; Richard A. Goldsby; Barbara Anne Osborne; Janis Kuby (2006). Kuby Immunology (6 изд.).
 3. Sherwood, Lauralee. Human Physiology. From cells to systems. (7th ed.). Cengage learning. pp. 361
 4. Stručno mišljenje o proizvodu Asidoxin Farmaceutskog fakulteta u Beogradu
 5. Wilson SH, Lerman A. Function of Vascular Endothelium. Heart Physiology and Pathophysiology. 225
 6. Vascular endothelial function in health and diseases – Pathophysiology M. Khazaei a, F. Moien-afshari b, I. Laher bv