Корисник:DJ0434/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Émilie du Châtelet[уреди | уреди извор]

Émilie du Châtelet  је била Француски филозоф, математичарка и аутор током раних 1730-их док није преминула током порођаја 1749. године.

Њено најпознатије достигнуће је превод и коментар Исак Њутнове књиге ''Принципиа'' која је садржала основне законе физике. Превод који је објављен након њене смрти 1759-те године се и дан данас користи као стандардни превод у Француској. Њен коментар укључује дубок допринос Њутновој механици - постулат додатног закона о конзервацији за укупну енергију, од којих је кинетичка енергија кретања један елемент.

Њено философско ремекдело, Основе Физике, широко распострањене, генерисано загрејане дебате било је преведено и објављено на више језика 2 године након што је оригинално издање објављено. Учествовала је у чувеној "Vis Viva" расправи и говорила је о вези са најбољим начином мерења силе тела и најбољих начина размишљања о принципима очувања.

Émilie du Châtelet
Émilie du Châtelet

Након њене смрти њене идеје су биле јако заступљене у најпознатијем тексту француског просветитељства, Енциклопедија Дениса Дидерота и Жан ле Рон д'Аламбера која је била објављена убрзо након Емилијине смрти. Бројне биографије, књиге и представе су написане о њеном животу и раду у наредна 2 века након њене смрти. У раном 21. веку њен живот и идеје су генерисали обновљени интерес.