Корисник:Jovanaepo3515/Авићи (1)

С Википедије, слободне енциклопедије

Тим Берглинг (Шаблон:IPA-sv; 8. септембар 1989. године – 20. април 2018. године), познатији под уметничким именом Avicii, (/әˈВ усам//əˈvi/), био је шведски музичар, ди-џеј, миксер мелодија и музички продуцент.

Берглинг је започео своју каријеру са 16 година објављивањем свог ремикса на интернет-форумима електронске музике, што га је довело до потписивања првог уговора са издавачком кућом. Он је стекао славу у 2011. години, са својим пробојним синглом "Нивои". Његов деби студијски албум,"Истина"(2013) представљен као електронска музика меша са елементима различитих жанрова музике, добио је у целини позитивне критике од музичких критичара. Он се уздигао у десет најбољих у више од петнаест земаља и био водећи на листама Аустралије, Шведске, Данске и САД-а. То је постигао захваљујући синглу "пробуди ме", који је био водећи на већини музичких тржишта у Европи и достигао број четири у САД-у. У 2015. години, он је објавио свој други албум,  "приче", а у 2017. години, он је објавио мини-албум под називом "Avīci (01)". У 2016. години, повукао се због здравствених проблема.

У његов директоријум музике такође су ушли синглови "ја бих могао да будем тај" са Ники Ромеро, "Ти ме правиш", "Ви", "Хеј брате", "Завистан од тебе", "дани", "ноћи", "Чекајући љубав", "без тебе" и "усамљени заједно". Берглинг је био номинован за Греми награда за свој рад  "сунце" са Дејвид Гетом у 2012. години, и траку "нивои" у 2013. години. Неколико музичких издања сврстала су Берглинга међу ди-џејеве који су довели електронску музику до ТОП 40 радиа, почетком 2010 године.

Берглинг је умро 20. априла 2018. године у Маскате-у, Оман, у својих 28 година. Шест дана касније, његова породица је у отвореном писму навела да је он патио од озбиљног стреса и ментално-здравствених проблема већ неколико година, што је даље имплицирало да је извршио самоубиство. 1. маја је објављено да је извршио самоубиство тако што је себи наносио  повреде, које су довеле до губитка крви.

Рани живот[уреди | уреди извор]

Тим Берглинг рођен је 8. септембра 1989. године у Стокхолму, Шведска, од Класа Берглинг и глумице Анки Лиден. Он је имао три брата и сестре, Дејвида Берглинга, Линду Стернер и Антона Kурберга. Инспирисан својим братом, који је такође био ди-џеј, он је почео да прави музику са својих 16 година. У мају 2007. године, Авићи је склопио уговор са Дејфитс Плејз компанијом.

Каријера[уреди | уреди извор]

2006-2010: Почетак каријере[уреди | уреди извор]

Берглинг био члан Лејдбек Лук форума, где је усавршио свој занат и, понекад, показао свој посебан дип хаус стил. Од 2009. до 2010. Берглинг је био активан продуцент и избацивао је нумере  невероватно брзо. Његови ремикси у овом периоду били су "Звук садашњости", "Миџа", "Руе" и "Ивн". Берглинг је објаснио да његово уметничко име значи "најнижи ниво будистичког пакла" (Avīci) и он је изабрао надимак, јер је његово право име већ користио када је креирао своју Мајспејс страницу. Затим, у 2010. години Берглинг је објавио хит "Захтевана веза", који је достигао ТОП-20 у неколико земаља, укључујући Белгију, Француску, Холандију, Велику Британију, и Шведску. Он је такође направио ремикс класичног сингла Надие Али  "Занешеност" за њен албум "Краљица клубске триологије: Оникс издање". У октобру 2010. године, Берглинг је потписао уговор са европским "А&Р" тимом са "ЕМИ Мјузик Паблишинг".








Авићи на Инокс фестивалу, 2011








Музички састав делује у Лондону у 2011. години

















Уметност[уреди | уреди извор]

Утицаји[уреди | уреди извор]

У утицајне личности укључени су  Драфт Панк, Швидиш Хаус Мафија, и Ерик Придз.

Берглинг је описао своје рано упознавање са електронском музиком као "слушање дафт панка, много пре него што сам знао шта је кућа музике".



Проблеми са здрављем[уреди | уреди извор]

У јануару 2012. године, Берглинг је био смештен у болницу на 11 дана у Њујорку са акутним панкреатитисом изазваним од претераног конзумирања алкохола. У 2014. години Берглинг је оперисао слепо црево и жучну кесу. У 2016. години здравље му се погоршало, што је довело до тога да се, на неко време, повуче са јавног наступа. Берглинг је говорио јавно о својим здравственим проблемима и притисцима од стране руководства у документарцу из 2017. године: истините приче, у ком је приказан како ради из болничког кревета.

Смрт[уреди | уреди извор]

Берглинг умро је 20. априла 2018. године близу Маскат, Оман, у својих 28 година; узрок смрти није одмах био познат. 21. априла 2018. године, Оманска полиција је саопштила да "нема кривичних сумњи" или доказа прљаве игре у Берглинговој смрти. 26. априла, његова породица је објавила отворено писмо, наводећи да се Берглинг "стварно борио са мислима о смислу живота, среће.Он није могао даиздржи више. Желео да пронађе мир." 1. маја, "ТМЗ" је известио да је узрок смрти самоубиство због самоповређивања. Неки извори тврде да је умро од губитка крви перерезавши себе са сломљеним стаклом од винске боце.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Година Име Улога Директор Напомена Ref.
2017 Музички Састав: Истините Приче Он сам Леван Тикуришвили Документарни филм

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Истина (2013)
  • Приче (2015)

Концертне турнеје[уреди | уреди извор]

  • Истина турнеја (2014)
  • Приче Светска Турнеја (2015)

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

У популарној култури[уреди | уреди извор]

Авићи је приказан на шведској поштанској маркци, објављеној 15. јануара 2015. године у ПостНорд Свериџ.

Погледај такође[уреди | уреди извор]

  • Шведска популарна музика

Линкови[уреди | уреди извор]

Nyren, Erin (21. 4. 2018). „Police Say ‘No Criminal Suspicion’ in Avicii’s Death (Report)”. Variety. Приступљено 22. 4. 2018. CS1 одржавање: Формат датума (веза)

Nyren, Erin (21. 4. 2018). „Police Say ‘No Criminal Suspicion’ in Avicii’s Death (Report)”. Variety. Приступљено 22. 4. 2018. CS1 одржавање: Формат датума (веза)

Спољни линкови[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Рођени 1989.]] [[Категорија:Умрли 2018.]]