Корисник:Mr. Vols/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Биографија[уреди | уреди извор]

Сергеј Јосифович (Саргис Овсепович) Параџанов је рођен у Тбилисију 9. јануара 1924. године у јерменској породици као треће дете Јосифа (Ховсеп) Сергејевича (1890-1962) и Сиране (Сирануш) Давидовне (рођена Бежанов, 1894-1975).

Похађао је школу бр. 42. у периоду од 1932. до 1942. Није био добар ђак, али је био добар у поједним школским предметима (историји, науци, хемији и цртању). Волео је музику и певање (посебно опере „Травијата” и „Евгеније Оњегин”) и књижевност (дела руских романтичара Пушкина и Љермонтова). Након што је завршио школу, неко време је радио у фабрици играчака у Тбилисију, што је извршило утицај на његов даљи рад, пошто ће у својим филмовима и скулптурама често употребљавати лутке. Параџановљев отац се бавио продајом антиквитета, због чега је од детињства био окружен уметничким делима и на тај начин је стекао посебну естетску перцепцију са којом се прославио. Параџанов је сећања на детињство обликовао у нереализовани сценарио „Исповест” и у први сегмент филма „Боја нара”.

Године 1942. Сергеј Параџанов је уписао Железнички факултет у Тбилисију. Међутим, врло брзо га је напустио, те је 1943. уписао певање на Музичком конзерваторијуму у Тбилисију. У исто време, похађао је часове плеса у опери. Током Другог светског рата био је члан концертне групе која је наступала у војним болницама [1] [3].

После рата 1945. Сергеј Параџанов прелази у Московски државни конзерваторијум, где му је учитељица била Нина Дорлијак, али је и овај факултет брзо напустио. Године 1946. Уписао је Савезни руски државни институт кинематографије (ВГИК), један од најстаријих и најпрестижнијих филмских факултета на свету, где му је професор био Игор Савченко. Године 1948. Студенти Игора Савченка учествовали су у снимању филмова „Трећи удар” и „Тарас Шевченко”. Према појединим изворима управо је Параџанов предложио да улога Тараса Шевченка припадне тада још увек непознатом младом глумцу Сергеју Бондарчуку, који ће познати један од најистакнутијих руских глумаца двадесетог века.