Корисник:Nebojsha99/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
World of Warships
Девелопер(и)Lesta Studio
Издавач(и)Wargaming.net
Погон(и)BigWorld[1]
ПлатформеMicrosoft Windows, Xbox 360,Macintosh,PlayStation 4,iOS
Излазак17. септембар 2015.
Жанр(ови)стратегија, акција, MMO
Модификацијеједан или више играча
Дизајнер(и)Anton Oparin[2]
Верзија0.9.4
СпецификацијеWindows 7/8/10
2,6 GHz процесора
3.0 GB рама
76.9 GB хард диска
1024 MB видео карта
звучна картица
DirectX 11
Начин контролетастатура, миш

World of Warships (срп. Свет бродова) је компјутерска игра издана од стране белоруског Wargaming.net-a 17.септембар 2015. године у Русији.Она је симулација бродова и бродовских борби из Првог светског рата и Другог светског рата. Играчи се могу борити насумично против других или играти кооперативне врсте борбе против ботова или напредни начин борбе против окружења (ПвЕ). За најквалитетније играче су на располагању два сезонска такмичарска режима.

World of Warships првобитно je објављен за Microsoft Windows и macOS 2017. Компјутерска верзија праћена је iOS-овом мобилном игром под називом World of Warships Blitz у 2018. Верзије за конзоле PlayStation 4 и Xbox One,се појавила под називом World of Warships: Legends у 2019. години.


Начин игре[уреди | уреди извор]

World of Warships је тактички игра спорог ритма са две основне врсте наоружања: бродске пушке и торпеда. Игра је заснована на тиму и омогућава играчима да раде као тим. Унутар тима могу се успоставити поделе које ће омогућити групи до три играча да се заједно придруже и воде битке. Тим играча може се борити против других играча (PvP) или против АИ (PvE) у три начина борбе:

  • стандардни
  • доминација
  • епицентaр

Сваки начин се оцењује на систему бодова и свака битка траје максимално 20 минута. Стандардни начин игре нам путем назива већ говори да је то уобичајан начин игре осим ако не изаберемо неки други. Ваша мисија је да заробите непријатељску базу или уништите све непријатељске ратне бродове. Један играч може заробити базу за три минута, два или више играча за 90 секунди. Додатни играчи неће повећавати брзину, већ се освојени поени деле на све бродове. Наношење било какве штете на ваш брод у току заузимања базе проузроковаће губитак половине ваших поена. Доминација је мод у коме има више неутралних подручја за заузимање (највише 5) између два противничка тима. Ваш циљ је да повећате победничке поене свог тима на 1.000 пре него што други тим то учини. Ваш тим зарађује победничке поене заробљавањем и задржавањем подручја и уништавањем непријатељских бродова. (Уништавање свих непријатељских бродова одмах завршава битку.) Не зарађујете никакаво борбено искуство тако што заробљавате или браните зоне у овом режиму. Епицентар мод је усмерен на подстицање агресивнијег играња са блиским сусретима са непријатељем. Епицентар је огромна зона концентричних подручја за заузимање, при чему се сваки од "прстенова" третира као одвојено подручје за заузимање у сврху бодовања. Како тимови прелазе из спољних подручја у центар, почињу сакупљати поене за спољне „прстенове“ у којима се налазе. Са оваквим распоредом кључних подручја, најповољнија тактика је задржавање централног (најмањег) кључног подручја. У игри се после битке добијају искуствени поени који служе за изучавње (куповину) нових бродова. У тренинг биткама се не освајају искуствени поени.

Мапе у игрици[уреди | уреди извор]

Свака мапа у World of Warships дизајнирана је тако да буде јединствена и занимљива, истовремено промовишући забавану и привлачану игру. Већина мапа је ограничена на одређене бродове, највећим делом због брзине и домета пуцања бродова који ће на њој играти. Величине мапа варирају од 24x24км до 48x48км. Вреди напоменути да мапе нису у скали са бродовима. Бродови су отприлике двоструко већи него што би требали бити, другачије речено свака мапа је двоструко мања него што би требала бити. Ово је намерно учињено да се кондензује игра и избегну дуге борбе у којима играчи троше прекомерне количине времена само покушавајући да непријатеља уведу у домет наоружања.

Мапу у игрици се деле на регуларне и специјалне и укупно их је 33. Редовне мапе су оне са којима су већина играча упозната јер се налазе у насумичним биткама. С друге стране, специјалне мапе се појављују само у одређено време или у посебним приликама.

Регуларне мапе су:

  1. Острва
  2. Полар
  3. Соломонска острва
  4. Велика трка
  5. Архипелаг
  6. Прстен
  7. Теснац
  8. Нова зора
  9. Линија грешака
  10. Тридент
  11. Север
  12. Северно светло
  13. Естуариј
  14. Суседи
  15. Хавен
  16. Два брата
  17. Хотспот
  18. Земља ватре
  19. Оштрице
  20. Замка
  21. Сузе пустиње
  22. Алфа зона судара
  23. Северне воде
  24. Окинава
  25. Ледена острва
  26. Атлантик
  27. Схаттер
  28. Планински ланац
  29. Ратни пут
  30. Море среће
  31. Петља
  32. Спавајући див
  33. Грчка
  34. Океан

Специјалне мапе су:

  1. Приручник
  2. Руинберг у јакузију
  3. Ноћ вештица 2016
  4. Свемирска мапа
  5. Рипосте
  6. Поморска станица Њупорт
  7. Кит-убица
  8. Лавиринт
  9. Дункирк

Бродови[уреди | уреди извор]

Бродови у игри су подељени на четири класе: разарачи, крузери, борбени бродови и носачи авиона, а играчима је на располагању преко 200 бродова из једанаест држава: Совјетског Савеза, Јапана, Америке, Уједињеног Краљевства, Немачке, Француске, Пан Азија (заједница: Индонезије, Републике Кине, Тајланда и Републике Кореје), Комонвелт (заједница: Аустралије, Канаде, Новог Зеланда),Италије, Пан Америке (представник ове бранше је Аргентина) и Европе (окупља ратне бродове разних европских држава које нису заступљене у игри као самосталне нације).

Неки од америчких бродова су: разарач УСС Флечер (ДД-445), крузер УСС Кливленд (ЦЛ-55), борбени брод УСС Иова (ББ-61), носач авиона УСС Лексингтон (CV-2), док су неки од јапанских бродова: разарач Фубуки, Акизуки, крузер Миоко, борбени брод Јамато, носач авиона Шокаку. Неки од совјетских бродова су: разарач Гневни, крузер Александар Невиски, борбени брод Владивосток. Неки од немачких бродова су: разарач З-35, Ернст Гаеде, крузер Адмирал Хипер, борбени брод Гнеисенау, Фридрих Велики, носач авиона Граф Цепелин, Манфред фон Рихтхофен.

Историја игре[уреди | уреди извор]

World of Warships на Tokyo Game Show | TGS 2014
World of Warships брод 2016 на Taipei Game Show

Датума 16. августа 2011. године, веб сајт компаније Wargaming.net, програмер и издавач игре World of Tanks и World of Warplanes, најавила је World of Battleships, бродску ММО акцију као бесплатну игру, чији је циљ да доврши трилогију World of War која је развила компанија. Игра је преименована у World of Warships - 2. августа 2012. Након што је отворена петиција од стране јужнокорејских играча потписана 40.000 пута. Wargaming је у јулу 2013. скинуо заставу излазећег сунца са царских јапанских ратних бродова. Након тога прикупљено је више од 12.000 потписа захтевајући поновну примену заставе излазећег сунца, али одлука није оборена. Игра је ушла у затворено алфа тестирање 14. новембра 2013.

Затворено бета тестирање за World of Warships почело је 12. марта 2015, убрзо након што се затворено алфа тестирање завршило, с тим што је истовремено укинут и споразум о неоткривању који обухвата алфа тестирање.[3] Претплатнички пакети који се састоје од премиум ратних бродова и приступа затвореном бета тесту постали су доступни за куповину од стране играча 9. априла 2015. Отворено бета тестирање за World of Warships почело је 2. јула 2015, као посљедњи корак пре формалног покретања игре.[4] Од отвореног бета теста, око 85% развоја основне игре је завршено и постојали су будући планови за увођење временских утицаја и ноћне битке након службеног пуштања игре. Wargaming је 3. септембра 2015. године објавио да је игра изашла из отворене бета верзије. Игра је званично покренута 17. септембра 2015. године,[5] а касније је објављена преко Steam-а и Microsoft Store-а 15. новембра 2017. [6]

Верзију за iOS и Андроид под називом World of Warships Blitz објавио је Wargaming Mobile 18. јануара 2018.[7] Конзола верзије рачунарске игре World of Warships: Legends објављена је 20. јуна 2018. године,[8] а објављен је у рани приступ и преглед игре за PlayStation 4 и Xbox One 16. априла 2019.[9] World of Warships: Legends у потпуности објављене 12. августа 2019. [10]

Према Малику Кхатазхаеву, генералном директору Леста Студиjа, World of Warships је у мају 2019. године премашио 1.000.000 активних публика широм света [11].

Оцена игре[уреди | уреди извор]

Критички пријем
Оцена агрегатора
АгрегаторОцена
MetacriticPC: 81/100[12]
iOS: 77/100[13]
PS4: 84/100[14]
Оцене рецензената
ПубликацијаОцена
EGM6.5/10[15]
GameSpot8/10[16]
IGN8.3/10[17]
PC Gamer (US)80/100[18]
GameStar79/100[20]
Escapist Magazine4/5[21]
Hardcore Gamer4/5[22]
Eurogamer9/10[23]

World of Warships има оцену 81/100 на Метакритик[24]. ИГН је доделио оцену 8,3 од 10, рекавши да је осећај у борби добар и да је тимски рад игре задовољавајући.[25] ГамеСпот му је доделио оцену 8,0 од 10, рекавши "Узбуђења која чекају, заједно са обећањима да ће те откључати напредне бродове низ пут, чине World of Warships атрактивном експедицијом у понекад немирне воде бесплатних игара. "[26] The Escapists јој је доделио оцену четири од пет, рекавши" Својом напетом поморском битком и огромном листом историјских пловила, World of Warships је бесплатан ММО који може да створи ратника из било кога. "[27]

Награде[уреди | уреди извор]

Награде и номинације World of Warships игре
Година Награда Номинација Резултат Извор
2014 4Gamer.net Rookie Silver награда Награда за изврсност Победио [28]
Gamescom награда Најбоља симулациона игра године Номинован [29]
IgroMir награда Откриће вечери Победио [30]
Најбоља онлајн тактичка пуцачка игра Победио [31]
2016 Британска академија за игре Најбоља игра за више играча у години Номинован [32]
Golden Joystick награда Најбоља компјутерска игра године Номинован [33]
Најбоља игра за више играча у години Номинован [34]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „BigWorld Technology is the game engine powering Wargaming's Trilogy: World of Tanks, World of Warplanes and World of Warships.”. Big World Technology. 20. 5. 2020. 
  2. ^ Nathan Lawrence (20. 5. 2020). „How World of Warships Sails Across History and Fun”. Red Bull. 
  3. ^ „Closed Beta: Full Steam Ahead | World of Warships”. web.archive.org. 2020-05-03. Приступљено 2020-05-20. 
  4. ^ „World of Warships Now in Open Beta | World of Warships”. web.archive.org. 2015-07-03. Приступљено 2020-05-20. 
  5. ^ „World of Warships officially launches on September 17”. VideoGamer.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  6. ^ „World of Warships on Steam”. store.steampowered.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  7. ^ „World of Warships Blitz: победить за 360 секунд | Пресс-релизы | Новости | Wargaming”. wargaming.com. Приступљено 2020-05-20. 
  8. ^ Wargaming.net (2018-06-20). „Prepare to Set Sail in World of Warships: Legends”. GlobeNewswire News Room. Приступљено 2020-05-20. 
  9. ^ „World of Warships: Legends Is Now Officially Live | World of Warships”. worldofwarships.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  10. ^ World of Warships: Legends Celebrates Full Release With Ambitious New Campaign - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2020-05-20 
  11. ^ „Игры взрослых: как петербургская компания заработала 100 млн долл. за год”. РБК (на језику: руски). Приступљено 2020-05-20. 
  12. ^ „World of Warships for PC Reviews”. Metacritic. Приступљено 20. 5. 2020. 
  13. ^ „World of Warships Blitz for iPhone/iPad Reviews”. Metacritic. Приступљено 20. 5. 2020. 
  14. ^ „World of Warships: Legends for PlayStation 4 Reviews”. Metacritic. Приступљено 20. 5. 2020. 
  15. ^ Joe Layton. „World of Warships review”. Electronic Gaming Monthly. Приступљено 20. 5. 2020. 
  16. ^ Cameron Woolsey. „World of Warships review”. GameSpot. Приступљено 20. 5. 2020. 
  17. ^ Rob Zacny. „World of Warships review”. IGN. Приступљено 20. 5. 2020. 
  18. ^ „World of Warships”. PC Gamer US. Приступљено 20. 5. 2020. 
  19. ^ Tylwalk, Nick (25. 1. 2018). „'World of Warships Blitz' Review – Smoke (and Shells and Torpedoes) on the Water”. TouchArcade. Приступљено 20. 5. 2020. 
  20. ^ „World of Warships Test Der 15-Minuten-Admiral”. GameStar (на језику: немачки). Приступљено 20. 5. 2020. 
  21. ^ Marshall Lemon. „WoWorld of Warships Review - Fun, Fast-Paced, And Free”. The Escapist. Приступљено 20. 5. 2020. 
  22. ^ „Review: World of Warships”. Hardcore Gamer. 23. 9. 2015. Приступљено 20. 5. 2020. 
  23. ^ „World of Warships, battaglie navali come non se ne sono mai viste - recensione”. Eurogamer Italy (на језику: италијански). 24. 9. 2015. Приступљено 20. 5. 2020. 
  24. ^ „World of Warships”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  25. ^ World of Warships Review - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2020-05-20 
  26. ^ „World of Warships Review”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  27. ^ „World of Warships Launch Review | Reviews | The Escapist”. v1.escapistmagazine.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  28. ^ Inc, Aetas. „メディアアワード「4Gamer大賞&優秀賞」の結果を発表!――TGSで4Gamerが選んだタイトルは「Evolve」と「Never Alone」の2作品”. www.4gamer.net (на језику: јапански). Приступљено 2020-05-20. 
  29. ^ „Evolve Wins Best of Gamescom 2014 Award, Other Winners Announced”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  30. ^ Tapik (2014-10-06). „ИгроМир 2014 - лучшие игры выставки по мнению GoHa.Ru”. GoHa.Ru (на језику: руски). Приступљено 2020-05-20. 
  31. ^ „GameGuru Awards «Игромир 2014»”. gameguru.ru (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  32. ^ „2016 Games Multiplayer | BAFTA Awards”. awards.bafta.org. Приступљено 2020-05-20. 
  33. ^ Justen Andrews. „34th Annual Golden Joystick Award Nominees | NAVGTR” (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  34. ^ Justen Andrews. „34th Annual Golden Joystick Award Nominees | NAVGTR” (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20.