Корисник:NikolaS6214/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Peace Sells... but Who's Buying
Студијски албум: Мегадет
Издат19. Септембар 1986.
Жанртреш метал
Трајање36:12
ИздавачЦапитол
ПродуцентДејв Мастејн, Ренди Бурнс
Дискографија
Killing Is My Business... and Business Is Good! Peace Sells... but Who's Buying
(1986)
So Far, So Good... So What!
(1986)

Peace Sells... but Who's Buying?[уреди | уреди извор]

Peace Sells... but Who's Buying? је други студијски албум Америчко треш метал бенда Мегадет, објављен 19 Септембра 19, 1986 године од иѕдавачке куће Capital Records. Пројекат је оригинално порекла од Combat Records издавачке куће, што је даље реѕултирало да оригинални микс буде одрађен од стране ко-продуцента Ренди Бурнса. Capitol records је онда купио права на албум и унајмио још једног продуцента Paul Lani-ја да одрани микс албума. Снимање албума је било јако тешко за бенд, због већ учестане употребе наркотика од стране свих чланова бенда. Бубњар Gar Samuelson и гитариста Chris Poland су избачен убрзо након промо турнеје албума због употребе накотика, чинећи то последнји Мегадет-ов албум на којем ће свирати за Samuelson-a пре његове смрти, и последнји за Poland-a све до његовоге поновне сарадње као сешн гитаристе на The System Has Failed. Истоимена песма, позната по својој свести о политици, је објављена као албумов главни сингл. Слику албума, на којој се налази групина маскота Vic Rattlehead испред разорене зграде Ујединјених нација је наслика од стране Ед Репка

Peace Sells... but Who's Buying? је често спомиљан као треш метал класик и као албум који је погурао екстремни метал жанр. Био је споменут у неколико књига као што су 1001 Albums You Must Hear Before You Die и Martin Popoff's Top 500 Heavy Metal Albums of All Time. Албум је такоће током године издаван у неколико примерака. У 2004 години, албум ремиксован и ремастериран од стране фронтмена Мегадета Дејва Мастејн-а. У 2011-ој години три различите верзије су поново избачене у склопу прославе албумове 25о годишљице. Све три верзије садрже нови ремикс сем верзије из 2004те.

Снимање албума[уреди | уреди извор]

За интервју Metal Forces у децембру 1985, фронтмен Дејв Мастејн јео одкрио да је бенд већ почео са писаљем новог материјала за други албум. Изјавио је да сu две (Песме Black Friday и Bad Omen) зavrшене и описао их је као још брже песме него Rattlehead са њиховог првог албума Killing Is My Business... and Businessi Is Good![1]. Говорећи садржају текста у песмам Peace Sells...-a, Мастејн и басиста Дејвид Елфсон су изјавили да желе да промену мишљење јавности о хеви метал музици, писајући песме које садрже теме о политичкој свести. Мастеј је и изјавио да бенд у том тренутку није био добро политички свестан, и да су неки његови политички ставови исказани у песмам[2]. Професионални рок критичар Steve Huey је указао да комбинација панка и политичке свести је типичан стереотип за хеви метал жанр.

Током прва два месеца снимања 1986-те године, Мегадет је имао турнеје на источној обали САД-а. На наступима, која је делом била наставак Killing for a Living турнеје, бенд је изводио неколико песама са албума који тренутно снимају[3]. На самом крају турнеје, бенд је хтео да започне снимање албума у Мusic Grinder студију на Melrose Avenue у Hollywood-u. Мастејн је украо наслов из новинског артикла Reader's Digest, који се називао "Peace Would Sell But No One Would Buy It"[4]. Њихов издавач у том тренутку Combar Records, им је оспособио буџет од 25000 долара, који им је омогучио да унајме независног продуцента, Randy Burns-a[5]. Снимање албума је било јако тешко за бенд, јер су Мастеј и Елфсон били у тренутку безкућници, [6]и поред свега тога гитариста Chris Poland и бубњар Gar Samuelson се нису појављивали сатима у студио сатима због њихове зависности од хероина. Убрѕо након што је бенд снимио снимање албума за Комбат, приступио им је Tim Carr, преставник Капитол Рекордса[7]. Након потписа уговора са бендом, Капитол је унајмио продуцента Paul Lani-ja да ремиксује оригинал микс који је одрадио Randy Burns, који је био предходи продуцент[8].

Објава албума и промоција[уреди | уреди извор]

Peace Sells... but Who's Buying? је објављен 19-ог септембра 1986-е године. Слику на албуму је насликао Ed Repka, који ће насликати још неколико слика за предстојеће албуме бенда[9]. Слика опсиује маскоту Вик Ратлхеда испред разорене зграде Ујединјеих Нација[10]. Приказан је као агент за некретнине , који продаје разорену зграду организације. Истоимена песма са албума је објављена као сингл, за коју је бенд снимио први спот[11]. Спот за други сингл "Wake Up Dead" је снимљен 1987, у којем бенд свира у рингу обложен челичном жицом[12]. Убрзо након објаве албума, Мегадет је започео турнеју као подршка бенду Motorhead. Тура се одржала у Калифорнији и јужно-западним деловима САД-а. Услед лоше сарадње менаџера оба бенда, Мегадет није наступао на последња три наступа[13]. Убрзо након тога, Мегадет је додан као предгрупа Aliс Куперовој турнеји, која је започета почетком 1987 године, након промо турнеје албума, Мастејн је одпустио Поланда и Самјулсона због њихове неконтролисане зависности од хероина[14].

Песме[уреди | уреди извор]

1-4

У "Wake Up Dead" песми текст описује мушкарца који вара своју жену или девојку и који покжшава да се ушуња у кућу, знајући да ако га његова жена одкрије да је вара, она ће га убити[15]. Мастејн је изјавио да "Wake Up Dead" је написан по узору на њега док је варао своју девојку са којом је живео тад. Такође је и изјавио да је тада био бескућник и било му је непходно да има место где ће да спава. Упркост томе , био је заљубљен у другу девојку и мислио је да ће да га девојка код које спава убити ако она одкрије за љубавницу. На крају је морао да је напусти јер је сумњао да ће ипак да га убије[16]. "The Conjuring", према аутору Bob Larson-a, описује Сатанистички ритуал[17], и реферише о томе како је бити ђавољи адвокат[18]. Мастејн је објаснио да је песма о Црној Магији и садржи упуства за Клетве[19]. Неколико година касније, упркост теме текста у овој песми од како се Дејв Мастејн пребацио у Хришћанство, бенд је несвира од 2001 године[20]. Тек Јуна 2018те године бенд је поново свира у Home Monitoring Arena у Чешкој[21]. "Peace Sells" говори о Мастејновом погледу на политику и друштво[22]. Текст не подржава Амерички начин живота и говорит о томе како нам јепотребна нова друштвена структура. Елфсон је изјавио пре промо турнеје, да ће песма постати хит. Спот истоимене песме је постао уводна шпица за еписиу МТВ-ја. и уводна бас линија је искоричћена као уводна шпица за MTV News[23]. Mастејн је изјавио да нису добили приходе од њиховог искоришћеног материјала јер је МТВ уклонио песму мало пре него што су требали да им исплате новац[24]. "Devil's Island" је референца на Француску казнену колонију на French Guiana. Текст описује стање свести затвореника чекајући своју смртну казну. Бог га на крају поштеђује али до краја свог живота остаје на казненом острву[25].

5-8

Good Morning/Black Friday је песма иѕ два дела, која почиње са инструменталним делом Good Morning[26]. Тичећи се текста песма, Маѕтејн ју је описао као серијског убицу који је у свом крволочном походу. Песма садржи доста крволочних тема и насилних детаља, и успут прати доживљаје крволочног убице[27]. Песма је инспирисана Dijon Carruthers-om, који је био бубњар у бенду један кратак период пре него што је Гар Самјулсон приступио групи. Цитирајуђи Мастејна, Carruthers је доста времена проводио са људима који су се бавили Окултизмом[28], и они су га инспирисали за писање текста на основну спиритуалне теме[29]. Bad Omen истражује тему окултизма. Мастејн је описао Bad Omen као два сређна кампера који су случајно налетели на Сатанистички ритуал у шуми и који виде ове будале које чекају Сатанин благослов[30]. Када су их питали да ли група стварно верују у тему садржаја ове песме они су одговорили, Мастеј је одговорио Пишемо о темам о којма смо свесни- вештичарење, Сатанистички обред и сличне ствари- али их не упражњавамо. I Ain't Superstitious је написао Willie Dixon и оригиналну верзију је снимио Howlin' Wolf 1961 године. Мегадетова верзија је зназно другачија у односу на оригиналну верзију. My Last Words са базира на игри руског рулета и станје ума играча коју је игра[31]. Упркост томе што је песма најмање позната на целом албуму, музички новинар Martin Popoff је изјавио да је песма чист пример Мегадетовог брзог начина свирања и да су они главни предводници у својој бранши [32].

Критике[уреди | уреди извор]

Првобитне критике

Peace Sells... but Who's Buying? је одлично примељен од стране критичара[33]. Billboard's критичар Fred Goodman је позитивно изјавио да је албум низ изузетних песама које не препоручује за особе са слабим срцем[34]. Collin Larkin писајуђи Encyclopredia of Popular Music, је гледао на албум као велики напредак у односу на прошли албум, гледајуђи и из техничког и музичког аспекта. Kerrang! је изјавио да је Peace Sells... but Who's Buying je сама срже бендовог суштинског звука. Писајући The Rolling Stone Album Guide, аутор Nathan Brackett је изјавио да Мегадет представља мрачну и уврнуту страну америчког треш метал покрета 1980их година. Али је такође и сматрао да је албум идентичног звукао као и остали Мегадетови албуми из тог периода[35].

Легаси

Суштински Peace Sells... but Who's Buying? је увек реферисан као један од главних прекретница у Америчком треш метал покрету[36]. Заједно са Металикиним "Master of Puppets' и Слејеровим "Reign in Blood" , који су такође објављени 1986 године, Peace Sells... but Who's Buying? је препознатиљив као битан моменат у доприносу екстремном метал жанру[37]. Аll Music-ov Steve Huey је изајвио да је овај албум велики Мегадетов успех и назвао га класиком раног треш метала. Слично њему, Chad Bower из About.com је изјавио је овај албум опис Мегадета у њиховој најбољој форми и уврстио га је у листи за обавезно слушање за оне индивидуе које су почеле да се упознају са треш метал жанром[38]. Sputnikmusicov Мike Stagno је назвао албум ремек делом, и навео је да је то главни разлог зашто је Мегадет постао један од главни уметника те андерграунд сцене[39]. Joel MClver писајући за Record Collector, је изјавио да је албумов главна предност његова флуидност, са сваком песмом која се креће равномерним током у једном правцу. Према њему албум је синоним за 'средњи прст свим критичарима који нису фаворизовали ту врсту музике у том времену[40].

Аутор Pitchfork MediaJess Harvell је изјавио захваљујући овом албуму, Мегадет је створио верну групу пратилаца. Гледао је на албум као прва линија одпора Глем метал покрету из тог времена, јер бендови као што су Мегадет су приличили више грубљим клинцима[41]. Adrien Begrand из PopMatters-а је хвалиоалбум због јаког утиска који је и музички и визуално то све постизао. И ако је Бегранд изјавио да ово није мегадетов нај престижнији албум, такође је још изјавио да уникатност комбинације екстремичности и пруступности и због тога је он остао један од омиљених албума код фанова[42].

Додавајући то да је албум био признат од стране критичара, албум је примио доста награда од свох првбитног издања. Био је споменут у Роберт Димеријевој књизи 1001 Albums You Must Hear Before You Die, као и у Мартин Попофом издању Top 500 Heavy Metal Albums of All time. About.com су рангирали албум натрећем месту на њиховој листи "Essential Thrash Metal Albums" , коментаришући да чак и после више од две деценије након његовог објављивања, албум и дање држи статус непревазиђеног класика. 2017е године био је рангиран осми на Rolling Stone-oj листи "100 Greates Metal Albums of All Time'.

Реиздања[уреди | уреди извор]

2003 године, Капитол Рекордс је поново издао албум у DVD-Audio формату, са оригиналним листом песама, у 96к/24 битној резолуцији за стерео и сараунд микс, као и спотове за песме Wake Up Dead и Peace Sells. Албум је ремиксован и ремастериран 2004те године заједно са осталим албумима Капитол Рекордса. Поновно издање је такође садржало и алтернативне миксеве песама са тог албума као додатне бонус песме. 2011 године 12ог јула, бенд је поново објавио албум у издањима од 2 диска и 5 дискова плус 3 ЛП бокс сета, да обележе 25 година од издања прве верзије албума. Нова објава је садрзала линеарне ноте које су писане од стране Мастејна и Металикиног бубњара Lars Ulrich-a. Двадесетпетогодишње издање је продато у негде око 2000 примерака у првој недељи објављивања.

Листа песама[уреди | уреди извор]

Све песме су написане од стране Дејв Мастејна осим I Ain't Superstitious од Willie Dixon

1. Wake Up Dead 3:40

2. The Conjuring 5:04

3. Peace sells 4:04

4. Devils Island 5:05

5. Good Mourning/Black Friday 6:41

6. Bad Omen 4:05

7. I Ain't Superstitious 2:46

8 My Last Words 4:57

Постава бенда[уреди | уреди извор]

Дејв Мастејн-вокал, ритам гитара

Крис Поланд- соло гитара

Дејвид Елфсон- бас гитара, пратећи вокали

Гар Самјулсон- бубњеви

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „» MEGADETH – Love It To Death (MF12, 1985) | Features / Interviews @ Metal Forces Magazine”. Приступљено 2019-09-18. 
  2. ^ „MEGADETH: THESE HEAVY METALERS THRASH FOR PEACE”. Los Angeles Times (на језику: енглески). 1986-10-16. Приступљено 2019-09-18. 
  3. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  4. ^ Kajzer, Jackie. (2009). Full Metal Jackie Certified : the 50 Most Influential Heavy Metal Songs of the 80s and the True Stories Behind Their Lyrics. Lotring, Roger. Boston: Course Technology / Cengage Learning. ISBN 9781435455696. OCLC 1058398711. 
  5. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  6. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  7. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  8. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  9. ^ „како је вик раттлехеад настао”. 
  10. ^ Kajzer, Jackie. (2009). Full Metal Jackie Certified : the 50 Most Influential Heavy Metal Songs of the 80s and the True Stories Behind Their Lyrics. Lotring, Roger. Boston: Course Technology / Cengage Learning. ISBN 9781435455696. OCLC 1058398711. 
  11. ^ „History | Megadeth.com”. web.archive.org. 2013-09-06. Приступљено 2019-09-18. 
  12. ^ Wallach, Jeremy. (2008). Modern noise, fluid genres : popular music in Indonesia, 1997-2001. Madison, Wis.: University of Wisconsin Press. ISBN 9780299229030. OCLC 608691552. 
  13. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  14. ^ The encyclopedia of popular music. Larkin, Colin. (4th ed изд.). New York: MUZE. 2006. ISBN 9780195313734. OCLC 70062973. 
  15. ^ Konow, David, 1971- (2002). Bang your head : the rise and fall of heavy metal (1st ed изд.). New York: Three Rivers Press. ISBN 9780307565600. OCLC 654354742. 
  16. ^ Popoff, Martin, 1963- (2003). The top 500 heavy metal songs of all time. Toronto: ECW Press. ISBN 9781554905300. OCLC 665837320. 
  17. ^ Larson, Bob, 1944- (1989). Satanism : the seduction of America's youth. Nashville: T. Nelson Publishers. ISBN 0840730349. OCLC 20170495. 
  18. ^ Lewis, G. Craige,. The truth behind hip-hop. [Longwood, Fl.] ISBN 9781607919162. OCLC 495359101. 
  19. ^ Guitars, Matthew Parker 2011-03-18T11:25:00 76Z. „Dave Mustaine: "Black magic ruined my life!". MusicRadar (на језику: енглески). Приступљено 2019-09-18. 
  20. ^ „клетве”. 
  21. ^ Blabbermouth (2018-06-13). „MEGADETH Performs 'The Conjuring' Live For First Time In 17 Years (Video)”. BLABBERMOUTH.NET. Приступљено 2019-09-18. 
  22. ^ LLC, SPIN Media (1987-03). SPIN (на језику: енглески). SPIN Media LLC.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  23. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  24. ^ Mustaine, Dave. (2011). Mustaine : a life in metal. Layden, Joe. London: HarperCollins Entertainment. ISBN 9780007324101. OCLC 720542831. 
  25. ^ „The Realms of Deth - Megadeth Lyrics - Peace Sells... But Who's Buying?”. megadeth.rockmetal.art.pl. Приступљено 2019-09-18. 
  26. ^ „23 Questions With Dave Mustaine, 9/4/01 | Metal Sludge”. web.archive.org. 2013-12-13. Приступљено 2019-09-18. 
  27. ^ Berelian, Essi. (2005). The rough guide to heavy metal (1st ed изд.). London: Rough Guides. ISBN 1843534150. OCLC 60560760. 
  28. ^ Harrison, Thomas (Thomas R.), 1969- (2011). Music of the 1980s. Santa Barbara, Calif.: Greenwood. ISBN 9780313366000. OCLC 741122865. 
  29. ^ Ellefson, David, 1964-. My life with Deth : discovering meaning in a life of rock & roll. McIver, Joel. (First Howard books hardcover edition изд.). New York. ISBN 9781451699883. OCLC 840927741. 
  30. ^ Popson, Tom. „MEGADETH HED TO GO HERE”. chicagotribune.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-09-18. 
  31. ^ Ramirez, Carlos. „10 Most Underrated Megadeth Songs”. Noisecreep (на језику: енглески). Приступљено 2019-09-18. 
  32. ^ Popoff, Martin, 1963- (2003). The top 500 heavy metal songs of all time. Toronto: ECW Press. ISBN 9781554905300. OCLC 665837320. 
  33. ^ „Megadeth | Biography & History”. AllMusic (на језику: енглески). Приступљено 2019-09-18. 
  34. ^ Inc, Nielsen Business Media (1986-10-18). Billboard (на језику: енглески). Nielsen Business Media, Inc. 
  35. ^ The new Rolling Stone album guide. Brackett, Nathan, 1968-, Hoard, Christian (Christian David) (Completely rev. and updated 4th ed., 1st Fireside ed изд.). New York: Simon & Schuster. 2004. ISBN 9781439109397. OCLC 56531290. 
  36. ^ „Peace Sells . . . But Who's Buying?”. Billboard. Приступљено 2019-09-18. 
  37. ^ „Megadeth - Peace Sells But Who's Buying: 25th Anniversary CD Album”. www.cduniverse.com. Приступљено 2019-09-18. 
  38. ^ „омладина”. 
  39. ^ „спутник”. 
  40. ^ „Peace Sells… But Who’s Buying?: 25th Anniversary Edition - Record Collector Magazine”. recordcollectormag.com. Приступљено 2019-09-18. 
  41. ^ „пичфорк”. 
  42. ^ „Megadeth: Peace Sells... But Who's Buying? (25th Anniversary Edition)”. PopMatters (на језику: енглески). 2011-07-28. Приступљено 2019-09-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

дискоГС

официјална страна