Корисник:Nikolina Kalinić /Утицајне жене свијета

С Википедије, слободне енциклопедије

Жене, иако њежнији пол, успјеле су својом упоршшћу, радом, пожртвованошћу и харизмом промијенити свијет на дубок, револуционаран и моћан начин.

Ева[уреди | уреди извор]

Према Библији, Ева је била прва жена која је крочила свијетом, њена појава имала је велики културно-историјски утицај.

Ева је створана са Адамом, од његовог ребра. Иако су њеном кривицом протјерани из Едена (земаљског раја), она ипак остаје прва жена.

A serpent with a woman's head lurks in the Tree of Knowledge Wellcome V0034195

Јована Орлеанка[уреди | уреди извор]

Живјела је у 15. вијеку, а од дјетињства је имала визије у којима су јој арханђео Миховил, света Катарина и света Маргарета повјерили задатак ослобођења Француза од Енглеза. Својом храброшћу и невјероватим духом освојила је срца војника, постала војсковођа и отјерала Енглезе, у бици код Орлеанса.

Рањена је током опсаде Париза, након чега су је заробиле бургундске трупе и предале Енглезима.

Јована Ореланка је спаљена на ломачи под осудом за херезу, а након смрти је проглашена светицом.

August Gustav Lasinsky Johanna von Orléans in der Schlacht

Џејн Остин[уреди | уреди извор]

Ова енглеска списатељица из 18. вијека писала је љубавне романе, такође је један од ријетких писаца који су славу доживјели за живота. Била је хваљена због свог реалистичног приступа тадашњем племству, а до данас је једна од наајчитанијих британских аутора свих времена. Њени најпознатији романи су "Гордост и предрасуде", "Разум и осјећајност" и "Емма".

Коко Шанел[уреди | уреди извор]

Француска дизајнерка и утемељитељка модног бренда Габријела Бонур „Коко“ Шанел, сматра се најутицајнијом модном фигуром 20. вијека. Заговарала је ношење једноставне, удобне и практичне одјеће. Прва је жена која је обукла фармерке. Најпознатија њена креација је мала црна хаљина и парфем Шанел Но.5, који је и данас најпродаванији женски парфем.

Gabrielle Chanel en marinière

Мерил Стрип[уреди | уреди извор]

Најнаграђиванија глумица данашњице. Укупно 26 пута је номинована за Голден Глобес, а 17 пута за награду Оскар. Сматрају је једном од најталентованијих глумица икад. Глумачку каријеру започела је 1971, у позоришној представи „Севиљски плејбој“, а прву филмску улогу добила је 1977. у драми Џулија Фреда Зинемана. Најпознатији филмови у којима је глумила су Ловац на јелене, Жена француског поручника, Моја Африка, Мостови округа Медисон, Ђаво носи Праду и Сумња.

Meryl Streep by Jack Mitchell (cropped bw)

Одри Хепберн[уреди | уреди извор]

Одри Хепберн (енгл. Audrey Hepburn) је била енглеска глумица и модел, рођена 4. маја 1929. године у Бриселу (Белгија), а преминула 20. јануара 1993. године у Толокеназу (Швајцарска). Њено пуно име било је Еда Кетлин Ван Хемстра Хепберн-Рустон. Позната по улози у чувеном класику Доручак код Тифанија.

Снимљен је биографски филм о њој, који се зове The Audrey Hepburn Story.

Пошта САД је 2003. године издала поштанску марку у њену част.

Audrey Hepburn in Oliver Goldsmith sunglasses

Милева Марић-Ајнштајн[уреди | уреди извор]

(1875-1948) Hаучник, истраживач, математичар, физичар... Била је аутор научних радова о аналитичкој механици и инфрацрвеном зрачењу, али и педантни истраживач, који је физичке појаве са лакоћом претварао у математичке једначине. Супруга Алберта Ајнштајна - једног од најзнаменитијих умова модерне науке, остала је дубоко заклоњена његовом сјенком.

Mileva Maric 1912

Сестре Бронте[уреди | уреди извор]

Њихове животе обиљежиле су оскудица и породичне трагедије. Користиле су мушке псеудониме како би објављивале своја дијела. Шарлот, Емили и Ен Бронте створиле су дјела која су била испред свог времена.

Данас се дјела сестара Бронте сматрају класицима, њихови трагични животи су предмет фасцинације. Свака од три сестре имала је другачији и препознатљив стил.

Најпознатија дјела сестара Бронте су: Џејн Ејр - Шарлот Бронте, Оркански висови - Емили Бронте, Агнес Греј - Ен Бронте.

The Brontë Sisters by Patrick Branwell Brontë restored

Мерлин Монро[уреди | уреди извор]

Мерлин Монро, била је холивудска звијезда, глумица, пјевачица, модел и једна од култних личности двадесетог вијека.

Marilyn Monroe in Monkey Business trailer

Марија Кири[уреди | уреди извор]

Марија Кири је не само прва жена која је добила Нобелову награду, већ и прва особа која је ту награду добила два пута, и једина жена која ју је добила за двије различите категорије.

У част своје родне земље Пољске, елемнту који је открила даје назив полонијум.

Умрла је од прекомјерног зрачења 1934.

"Ничега се у животу не треба бојати. Живот само треба разумети."

"Живот није једноставан ни за кога од нас. Како се с тим носити? Морамо истрајати и изнад свега веровати у себе. Морамо веровати да смо обдарени за нешто и да то свакако мора бити достигнуто." [1]

Marie Curie (Nobel-Chem)

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]