Корисник:Platan

С Википедије, слободне енциклопедије

Položaj i značaj


Kompleks PLATAN smešten je na jednom hektaru Nacionalnog parka Fruška Gora, nadomak Banje Vrdnik. Sagrađen je u julu 2008. godine,
s ciljem da nas podseti na skoro zaboravljene prirodne vrednosti, gde je zaštita životne sredine [1] motiv, cilj i vizija.[2]


Ozonski vetar[уреди | уреди извор]


Nedavna istraživanja su pokazala da je ovo područje veoma bogato po količini ozonske zasićenosti vazduha.[3] Zbog ozonskog vetra koji konstantno duva ovim područjem, godišnje srednje temperaturne vrednosti su za 5 stepeni niže od zvaničnih merenja za Vojvodinu. Zbog toga su izgrađeni posebni ozon boksovi za odmor, kao prirodne hiperbarične komore[4].


Rekreacija[уреди | уреди извор]


Ceo kompleks je preuređen u šetalište sa brojnim sportskim terenima: košarka, odbojka, balota, stoni fudbal i stoni tenis, koji ukrašavaju mladice platana, čempresa, jele, hrasta i oraha.





.


Jakovljev bunar[уреди | уреди извор]


Posebnu atrakciju predstavlja replika Jakovljevog bunara, koji je tokom cele godine aktivan. Da bi ekološki predznak apartmanskog kompleksa bio potpun, urađeni su kameni potporni zidovi u dužini od 300 metara, a drvo je najzastupljeniji građevinski i dekorativni materijal.


.


Staza zdravlja[уреди | уреди извор]


Uz PLATAN se proteže i poznata staza zdravlja, na čijem se kraju nalazi Vrdnička kula, znameniti rimski vojni raritet. Manastir Ravanica udaljen je samo 400 m, a otvoreni i zatvoreni bazen Banja Vrdnik na oko 600 m pešačkom stazom.

Vidikovac se nalazi na najvišoj tački kompleksa na oko 300 metara nadmorske visine, u hladu ogromnih lipa.


Verski turizam[уреди | уреди извор]


PLATAN pruža posebnu pogodnost za pobornike verskog turizma. U krugo od 20 km nalazi se 16 fruškogorskih manastira. Osam sa leve i osam sa desne strane kompleksa.


U toku je gradnja crkve posvećena Sv. Petki.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена