Корисник:Rankas/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Милица Калуђеровић
Датум рођења(1940-04-17)17. април 1940.
Место рођењаШибеник
 Краљевина Југославија
Датум смрти13. јун 2002.(2002-06-13) (62 год.)
Место смртиПодгорица
 Црна Гора

Милица Калуђеровић била је лекар, примаријус, др сци., рођена 1940. године у Шибенику. Основну школу и гимназију (школске 1957/58) завршила је у Никшићу [1], а студије медицине (са 23 године) у Београду 1963. године. Након завршених студија медицине ради у Никшићу као љекар, а од 1971. до 1985. године као начелник Дјечијег одјељења. Специјализацију из педијатрије завршила је у Београду на Институту за мајку и дијете 1972. године, субспецијализацију из перинеонатологије и докторску тезу у Загребу 1986. године. [2] Милица Калуђеровић је преминула 2002. године у Подгорици.

Каријера[уреди | уреди извор]

Као начелник Дјечијег одјељења у Никшићу (у 31. години живота) обједињује диспанзерску и болничку дјечију службу и њом руководи осам година „дијелећи једнако дан и ноћ између своје и болесне дјеце Никшића, грабила је сваки тренутак да спроведе и организује заштиту здравља дјетета према савременим медицинским доктринама, пуна ентузијазма, предузимљива, јасна у мисли, прецизна и елоквентна у исказу, топла у комуникацији“. У Подгорицу је прешла 1985. године у дјечију болницу „Др Арсеније Шкатарић“ са задатком да унаприједи заштиту здравља новорођенчади у Црној Гори и формира централно одјељење за угрожену новорођенчад из читаве Црне Горе.

Стручна усавршавања и чланство[уреди | уреди извор]

У неонатологији се усавршавала у Паризу, Берлину, Лондону, Италији и на Јамајци. Као научни савјетник била је члан научно-наставног вијећа Медицинског института Универзитета Црне Горе и руководилац више научно-истраживачких пројеката. Аутор је бројних објављених стручних и научних радова и монографије „Неухрањено новорођенче“. Била је члан Одбора за медицину у Црногорској Академији наука и умјетности, предавач на катедри за физичко васпитање на Филозофском факултету у Никшићу, члан предсједништва Удружења педијатара СФРЈ, члан предсјед-ништва и предсједник Педијатријске секције Црне Горе и научни савјетник Медицинског института КБЦ.

Приватна пракса[уреди | уреди извор]

Године 1993. отворила је своју приватну поликлинику „Милмедика“ [3] са амбулантама у Никшићу и Будви која је радила са великим резултатима. Развој ординације је наставио Др Раде Калуђеровић, отврањем ординација у Подгорици и Тивту.



Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 90 godina nikšićke gimnazije, (1920–2010) Nikšić, 2004.
  2. ^ Максим Вујачић, ЉУДИ КОЈИ СЕ ПАМТЕ, (1945–2020), (ПРИЛОЗИ ЗА БИОГРАФСКИ ЛЕКСИКОН). БИБЛИОТЕКА „Архив успомена“ Никшић, 2021. Уредник издања: Владимир Мрваљевић, Издање: Comp-Comerc доо, Никшић и Друштво пријатеља и поштовалаца Никшића, За издавача: Ранко Јововић и Радован Мијановић
  3. ^ Приватна здравствена установа Милмедика, https://milmedika.com/