Корисник:Slavceee1

С Википедије, слободне енциклопедије

Likovi Zmajeve Kugle[уреди | уреди извор]

Slavceee1
AutorAkira Torijama
Ciljna grupaShōnen
ČasopisЈапан Torijama Jump
Канада Сједињене Америчке Државе Shonen Jump
Prvo izlaženje1979. – pojavljivanje

Serija manga Dragon Ball[1] karakteriše ansamblovski karakter likova koji je stvorio Akira Toriiama. Serija se odvija u izmišljenom univerzumu, istom svetu kao i prethodni seriji Toriiama dr. Slump, i prati avanture Son Goku tokom svojih dečačkih godina dok se bavi borilačkim veštinama i istražuje fantastičnu verziju planete Zemlje u potrazi za sedam orbite poznate pod imenom Dragon Balls koje se koriste za pozivanje zmajeva koji daju želju. Ton iz serije postaje orijentisaniji na akciju i manje komedičan kada Goku postane odrasli, jer bi on i njegovi saveznici bili braneći Zemlju protiv različitih prijetnji, prevazilaženju naizgled nepremostivih protivnika i eventualno pobedničkom pobjedu protiv progresivno moćnijih neprijatelja.

U toku priče Goku susreće saveznike kao što su Bulma, Kame-Senin i Trunks, rivali kao što su Tenshinhan, Piccolo i Vegeta, kao i zlikovci kao što su Freeza, Cell i Majin Boo. Gokuova grupa saradnika, poznata pod imenom Dragon Team ("The Dragon Team", "Doragon Chimu") [gl. , pojačava svoje redove tokom serije uz dodavanje bivših neprijatelja i novih heroja. Grupa je poznata i na japanskom jeziku kao Z borbenicima (Z zhàn shì, lit. "Zetto Senshi") ili TEAM "Z" u drugim medijima, iu engleskom jeziku Dragon Ball Z kao Earth Special Snage

Iako su mnogi likovi ljudi sa nadčovječnom snagom i / ili natprirodnim sposobnostima, uloge uključuju i antropomorfne životinje, vanzemaljske oblike života, pa čak i božanstva koji upravljaju svetom i univerzumom. Serija takođe obuhvata prikazivanje posmrtnog života i putovanja kroz vreme kao sredstvo za stvaranje istorijskih odstupanja. Dragon Ball Super je naročito proširio postavku serije koja uključuje paralelne svemire; Svemir 7, ili Sedmi univerzum u engleskom dubu, označen je kao univerzum gde se održava velika većina serije Dragon Ball.

Mangeove anime i filmske adaptacije sadrže neke originalne likove koje Toriiama nije stvorio već osoblje Toei Animation-a. Toriiama je lično dizajnirao određene karaktere koji su isključivi za animirane filmove, kao što su Slug, Cooler, Android 13, Broli, Bojack i Tapion. Toriiama je takođe dizajnirao likove koji su kreirani isključivo za Dragon Ball video igrice kao što su Android 21, Mira i Tova.

Stvaranje i koncepcija[уреди | уреди извор]

Akira Toriiama je na početku zasnovao većinu likova od onih iz kineskog romana Putovanje na Zapad, Goku je Sun Vukong, Bulma kao Tang Sanzang, Oolong kao Žu Bajie i Iamcha su Sha Vujing i revidirani jedan od njegovih ranije jednokratne manga serije, Dragon Boi. Da bi bio kreativan sa likom, Toriiama je 1995. godine izjavio da on nije dizajnirao Gokua kao majmuna kao što je putovanje na Zapadu, već kao dečak sa repom majmuna koji mu daje posebnu karakteristiku. Međutim, 2003. godine je objasnio da kaže da je dodao rep, jer mu je urednik rekao da bez njega Goku nije imao značajne osobine; dok je ovo verovatno šala, išao je naprijed i uradio to.Toriiama je kasnije izjavio da je rep bio bol za crtanje, zbog čega je rano odsekao i da nikada nije razmišljao o tome da Goku bude vanzemaljca dok se ne pojavi Vegeta.

Turniri borilačkih veština, kao i dodatni likovi kao što su Kuririn i Namu (na mu), takmičarski turnir koji se ponavljao od joga, na kraju su dodati kako bi seriji dali veći naglasak borbi i borilačkim veštinama. Znajući čitaoci bi očekivali Goku da pobedi na turnirima, Toriiama ga je izgubio prva dva dok je nastavio da planira eventualnu pobedu. Kada se bori u mani, on je imao likove na mesto gde niko nije živeo kako bi izbegli poteškoće u crtanju uništenih zgrada. Da bi brzo proširio priču, on je uveo Gokuov potpis koji leti nimbus oblak, a onda je većini boraca dao sposobnost letenja, a kasnije i Gokuu teleportaciji.

U suprotnosti sa normalnom konvencijom da najsnažniji likovi trebaju biti najveći u pogledu fizičke veličine, on je dizajnirao mnoge od najmoćnijih likova Dragon Balla sa malim staturama. Kasnije je objasnio da je Goku odrastao kao sredstvo da se olakšaju prikupljanje scena snimanja, iako je njegov urednik u početku bio protiv toga jer je bilo retko da se glavni karakter serije manga drastično promijeni. Razlog zbog kojih ima mnogo antropomorfnih likova je jednostavno da je lakše učiniti da izgledaju drugačije ako su životinje, a ne ljudi. Za ženske likove, Toriiama je stvorio žene koje je smatrao "lepim i seksi", ali i "jakim". On je, međutim, izjavio da ima problema sa crtanjem ženki i to je razlog zbog kojeg je nekoliko serija žena u seriji Dragon Ball. Tokom druge polovine serije, Toriiama stavlja manje naglasak na slike, pojednostavljujući linije i ponekad čineći stvari "previše kvadratnim"; pronađeni problemi koji određuju boje; i ponekad ih je izmenio sredinom priče .

Mnogi od likova Dragon Ball-a imaju imena koja su punca i koja se podudaraju sa likovima koji se odnose na njih. Na primer, Bulma i njena porodica se zovu po donjim rubljima, Saiianci se zovu po povrću, a zbog toga što je Freeza puno na zamrzivaču, Giniu Force se naziva po proizvodima koji se drže u frižideru. Toriiama je objasnio da ne voli dati imena tehnikama, ali je to učinio po mišljenju njegovog urednika. [16] Njegova supruga je ona koja je nazvala seriju potpis Kamehameha (ka me ha me bō, lit. "Kamehame Vave"), ali je on nazvao sve druge, čak i odabrao ih posebno za svaki lik; rekavši da bi neko poput Vegete koristio imena na engleskom i koristio kanji za sofisticiraniji Piccolo.

Toriiama je iz video igre Spartan Ks izašao sa Crvenom trakom, posebno njegovom mišićnom torbom, u kome se neprijatelji pojavljuju vrlo brzo. Rekao je da je stvorio Piccolo Daimao, jer su svi njegovi zlikovci do tada imali nešto "slično" oko njih, pa je lik rođen u pokušaju da ima istinski zlog protivnika. Sila Giniu i njihove pozicije uticali su na televizijske emisije sentai i tokusatsu koje je gledao sa svojom djecom. Toriiama je kreirao Androids 17 i 18 nakon što je Kazuhiko Torishima, njegov bivši urednik, razočaran Androidima 19 i 20 kao zlikovac. Kada ih je i Torishima zanemario, on je stvorio ćeliju. Ćelija je takođe izmijenjena zbog spoljnog mišljenja, jer mu je omogućena transformacija kada je Toriiama tadašnji urednik Iu Kondo rekao da je "ružan".

Zamisao da se zajedno sa dva likova "osiguraju" predložio je njegov dugogodišnji prijatelj i kolega manga umetnik Masakazu Katsura, što je dovelo do uvođenja amalgamacija likova kreiranih ili putem Fusion (fu ~yu ̄ shi ~yo n Fiujon) tehnike ili od strane svakog pojedinca koji nosi jednaka ugaona potraga (ho ta ra), ali u suprotnim ušima da pokrenu Potara Fusion (Potara Gattai).

Glavni likovi[уреди | уреди извор]

Son Goku[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Goku Son Goku[2] (sūn wù kōng Son Goku), najistaknutiji protagonist u seriji, je izuzetno snažan, čist i srčan i izuzetno konkurentan, ali posvećen brani svoje usvojene kuće Zemlje iz unutrašnjih ili spoljašnjih pretnji. Prvo je predstavljen kao mladić, Goku je prvobitno zamišljen od strane tvorca Akire Toriiama kao varijacije Sun Vukonga, protagonista kineskog romana Putovanje na Zapad; zbog čega je Goku takođe kasnije igrao prelazni rep. Nakon sastanka sa Bulmom na početku serije, dvoje se zatim upuštaju u avanturu da sakupe sedam Dragon Ballova [gl. 1] Nakon toga, Goku dobija trening o borilačkim veštinama od Kame-Senin, sastaje se sa svojim doživotnim prijateljem Kuririnom i upoznaje poznatu Kamehameha tehniku i ulazi u Tenkaichi Budokai da se bori sa najjačim ratnicima na planeti. Kada zlo Piccolo Daimao, a kasnije njegovo potomstvo Piccolo, pokušava vladati svetom, Goku dobija obuku od božanstva u zemlji da ih pobedi. Iako se pojavi na čoveka, kasnije se otkriva da je Goku spao iz rase vanzemaljaca ratnika poznatih kao Sajanci, koji su ga poslali, prvobitno po imenu Kakarrot, na Zemlju kako bi ga pripremili za osvajanje. 197] Goku žrtvuje svoj život da bi spasao planetu od svog brata Radica [gl. 205], ali mora brzo postati jači u posmrtnom životu pod pokroviteljstvom Kaio-sama, kako bi ga spasio od drugih dolaznih Saiians Nappa i Vegeta. Kasnije postaje Super Saiian i porađuje moćnog tiranata Freeza. Ovo postavlja ton ostatka serije, sa svakim neprijateljem čiji likovi se suočavaju postaju jači od poslednjeg, što zahtijeva od njih da postignu dalju obuku. Poslednja bitka prvobitne mange, protiv Majina Boa, ima celu kosmosu na kocki, i kao takav, Gokuu i prijateljima traže pomoć od bogova univerzuma, Kaio-shin.

Bulma[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Bulma Bulma[3] (fu ru ma Buruma) najpre se pojavljuje kao tinejdžer, koristeći Dragon Radar, izmišljen uređaj koji je napravila da bi otkrio energijski signal emitovan od Dragon Ballsa. Ona je dovedena do mesta Goku signalom emitovanom loptom od četiri loptice u njegovom posedu i završava ga regrutovanjem kao telohranitelj, nadajući se da će mu loptu sa četiri zvezdice dodeliti želju za momkom. 1] Ona odustaje od želje nakon sastanka sa Jamcom, [gl. 23] i mnogo kasnije u seriji, ona završava formiranjem veze sa Vegetom. Bulma je takođe preuzeo ulogu pronalazača, pružajući kritičku tehničku podršku Gokuu i njegovim prijateljima svojim bitkama protiv različitih neprijatelja i pretnji. Neke od njenih značajnih inovacija uključuju mikrofon koji bi joj omogućio da se smanji, a vremenska mašina koja je dovela njenog sina Trunks u prošlost.

Kame-Senin[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Master Roshi Kame-Senin (guī xiān rén, "Turtle Hermit"), poznat i kao Muten-Roshi (wǔ tiān lǎo shī, osvetljen "Nepobedivi stari majstor") koji je lokalizovan kao "Master Roshi" u verzijama na engleskom, je perverzna starija borilačka veština majstorski instruktor koji živi na malom ostrvu i pronalazač tehnike Kamehameha. Iako se čini slabim, on je moćan ratnik, obučavajući deda Gohan i Giu-Mao, [gl. 12] Goku i Kuririn, [gl. 28] i nekoliko drugih. Uprkos njegovoj leceriji i povremenim mukama ili gluposti, on je često prikazan kao mudar, čudesan i perceptivan. Često ga prati njegov pratilac morskih kornjača, koji se zove Umigame (u mi ka me, "Sea Turtle"), koji često pokušava da istakne svoje pogrešne načine. Ćelavi se, sportuje debelom van dike bradom i nosi naočare za sunčanje, odeću za plažu ili borilačke veštine. Obično drži šipku za šetnju i, u ranim nastupima, nosi školjku na leđima. Kada želi da se pojavi anonimno u Tenka'ichi Budokai, Kame-Senin koristi ime "Jackie Chun" (Jakob Chun), nosi periku i odbacuje svoje sunčane naočare [gl. 46] Kame-Senin je obučavao majstor Mutaito (wǔ tài dòu), koji je takođe obučio svog suparnika Tsuru-Senin (hè xiān rén, "Crane Hermit") koji je postao suparnik kohortije; On je takođe dobio dodatnu obuku od Karina.

Yamcha[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Iamcha

Iamcha, poznat kao Zedaki u dubini Harmoni Gold, predstavljen je kao pustinjski bandit zajedno sa svojim stalnim pratiocem Pu'arom, pokušavajući da ukrade Goku i Bulma's Dragon Balls i ne žele da se osećaju nervoznim kada su u blizini žena. 8, 9] On na kraju postaje Gokuov saveznik i počinje odnos sa Bulma, a kasnije postaje učenik Kame-Senin Njegov napad je potpis Rogafufuken (láng yá fēng fēng quán, "Fist of the Volf Fang", preuređen kao "Volf Fang Fist" u dubini Funimation), fizički ogrtač udaraca i udara palmi, koji se završava sa dvostruki udar palm. [gl. 8] Kao rezultat obuke pod Kame-Senininom, Iamča je u stanju da izvede Kamehameha i razvije Sokidan (zǎo qì dàn, "Spinning Chi Bullet"), energetsku sferu u režiji psihokineze [gl. 117, 175] On takođe kasnije trenira pod Kami-sama da se pripremi za predstojeću sajijansku invaziju, ali umire protiv jednog od svojih Saibamena [gl. 209, 215] Pre nego što je Namekian Dragon Balls vratio na život, trenovao je pod K

Kuririn[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Krillin Kuririn (Krilajn), Krilin u engleskom anime dubu, je plešasti borački umetnik i jedan od najboljih prijatelja Goku-a. On je učenik Goku pod mentorstvom Kame-Seninina [ch. 28] u početku bio njegov suparnik, ali kasnije prijatelj i lojalni saputnik u avanturama nakon toga. Ubio ga je Piccolo Daimao, plaćenik Tamburin, ali je kasnije oživeo Šenlong. 135, 165] Posle borbe sa Sajancima, putuje na planetu Namek, gdje ga je nakon nekoliko bitaka ubio Freeza [gl. 317] Nakon što je još jednom ponovo vraćen u život, ovog puta su Namekian Dragon Balls, [gl. 329] pomaže tokom Android i Cell luka. Zatim formira odnos sa Androidom 18 i ima kćerku Marron (ma ̄ ro n Maron).

Tenshinhan[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Tien Shinhan Tenshinhan (tiān jīn fàn n shi n n ha n), po imenu Tien Shinhan u Funimation anime dubu, poznat i kao Shinto u dubini Harmoni Gold, prvi put je predstavljen, nakon što je bio obučen od strane rivala Kame-Senin Tsuru-Senin, pokušavajući da ubije Gokua i njegove kolege [gl. 113, 129] Kasnije, on i njegov prijatelj i kolega student Chaozu postaju njihovi saveznici; dok se Goku ne pridruži protiv Piccolo Daimaoovog sina. 147, 154] U borbi sa Sajancima, Tenshinhan umire od iscrpljenosti prema Nappi [gl. 218] Obučava se u kasnijem životu pod Kaio-samaom pre nego što je oživeo Namekian Dragon Balls. 261, 329] Tenshinhan nastavlja da trenira i pomaže u borbama sa Androidsom i Cellom, ali u najvećem delu ne učestvuje u borbama dok se ne vrate Freeza i Turnir snage.

Chaozu[уреди | уреди извор]

Chaozu, Chiaotzu u engleskom anime dubu, je mali čovek koji liči na Jiangshi sa bijelom kožom, crvenim obrazima i ima jednu kosu pod njegovom šeširom. Iako nije fizički jak, Chaozu je vešt sa psihokinezom i telepatijom [gl. 116, 121] Chaozu je prvi put predstavljen na 22. Tenkaichi Budokai, obučen od strane rivala Kame-Senin Tsuru-Senin, pokušavajući da ubije Gokua i njegove kolege. 113. Nakon što njegov prijatelj i kolega Tenshinhan odluče da su Tsuru-Seninove učenja pogrešne, dvojica ga napuste i pridruže se Goku i njegovim saputnicima da pobede Piccolo Daimao. Nakon što je pomogao Tenshinhanu i Kame-Senin u pronalaženju Dragon Ballsa, Chaozu je ubio Piccolo Daimao, pokušavajući da spreči njegovu želju za večnom mladom, ali je kasnije oživljen pomoću Dragon Ballsa [gl. 147, 165] U borbi protiv Saiijana, on se uništava na Nappu kako bi spasao Tenshinhan, ali je neefektivan [gl. 217] Obučava u kasnijem životu pod Kaio-samaom pre nego što je oživljen, ovog puta u Namekian Dragon Balls-u [gl. 261, 329] Chaozu se onda pridruži drugim likovima kada se okupljaju za povratak Freeza, ali Trunks ubija tiranina pre nego što se pojavi borba. Od tada, Chaozu generalno više nije uključen u borbu, iako nastavlja da trenira sa Tenshinhanom. Izvodi ga Hiroko Emori na japanskom, Rebecca Forstadt u dubini Harmoni Gold, Cathi Veseluck u Ocean dubu, i Monika Antonelli u dubinama Funimationa, osim u Kai-u nadalje, gdje ga Brina Palencia izgovara.

Piccolo[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Piccolo Piccolo (hi ~tsu ko ro Pikkoro) je pokvarač Piccolo Daimao, stvoren da se osveti Goku-u nakon njegove smrti, nakon čega je preuzeo ulogu "zle polovine" Kami-a Međutim, nakon što je Goku uskoro bio poražen, on mora da se udružuje sa njim i njegovim prijateljima kada se suprotstavi napadačima iz Sajjana, uključujući i trening Gokuovog sina Gohana [gl. 193, 198, 205] Kasnije se otkriva da je Namekian - zelena koža, sa četiri prsta, bez dlaka, humanoidne vrste koje stvaraju seriju titularnih Dragon Ballsa. [Gl. 214] On umire žrtvovanjem sebe da zaštiti Gohana tokom borbe protiv Saiian Nappa, i trenira u posmrtnom životu pod Kaio-samaom, prije nego što je želeo da doživi život u Namekian Dragon Balls-u. Dok se tokom borbi sa Freeza i Androidima tvrdi da je partnerstvo privremeno, dok je vrijeme ćelija i Majina Boa prihvatio činjenicu da su saveznici.

Son Gohan[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Gohan Son Gohan (sūn wù fàn) je najstariji Gokuov sin sa Chi-Chiom, koji se prvi put pojavljuje u dobi od četiri godine [gl. 196] Zatim ga kidnapuje brat Goku, Radic, i zaključan u svemirskom prostoru. Međutim, njegov temperament raketa i on izlazi iz svemirskog prostora, upućujući udarac Radicu, ali i sam sebe izbacuje. Nakon bitke, Piccolo ga uzima i trenira godinu dana dok shvata Gohanov potencijal. [Ch. 205] Gohan polako postaje jedan od najjačih likova u seriji, u jednom trenutku drži svoje protiv Freeze i na kraju poraze Cell. Tokom Majin Boo luka formira odnos sa Videlom, sa kojim na kraju originalne mange ima kćerku po imenu Pan.

Vegeta[уреди | уреди извор]

Vegeta (Bejita) je Sajjan, a princ cele rase, koji je prvo pokazao osvajanje planete sa svojim partnerom Nappa slušajući Raditzovu borbu na Zemlji koristeći svoje skutere [gl. 204] Dva od njih putuju na Zemlju u potrazi za Zmajevim loptama. On se bori protiv novo oživljenog Gokua, ali se povlači nakon upornih napada Jajiroba, Kurira i Gohana [gl. 235-240] Bježi da se oporavi pre nego što odleti na planetu Namek da prikupi svoje Dragon Balls pre nego što je Freeza mogla [gl. 246] Dok je na Namek-u, Vegeta nastavlja da se bori i ubija mnoge Freeze-ove podlijege, uključujući Kivi (ki ~yu i, Kiui) ili Cui u engleskom dub, Zarbon i Dodoria, kao i većinu Ginijevih snaga. On je kasnije prisiljen da se udruži sa Gohanom, Gokuom, Piccolo-om i Kuririn-om, kako bi se mogli boriti sa Freeza. Nakon poraza Freeze Vegeta živi na Zemlji i formira odnos sa Bulma. Kada dođu Androidi, otkriveno je da je rodio sina sa Bulma, Trunks. 337] Tokom ostatka serije, Vegeta se bori zajedno sa Gokuom i njihovim saradnicima kako bi pobedili svoje neprijatelje, ali i dalje održavaju konkurentsko suparničko međusobno. Kasnije u seriji, on i Bulma imaju mlađu dijete kćerku Bra (fu ra Bura), poznatu kao Bulla u engleskom dub; za razliku od njenog oca i brata, i uprkos tome što je pola Saiian, ona ne pokazuje interesovanje za borbu. 518]

Kupaće gaće[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Trunks

Trunks (Torankusu) se prvi put pojavljuje kao nepoznati mladić koji lako poraze Freezu i njegovog oca Kralja Colda, pre nego što se Goku vratio na Zemlju sa Planeta Namek [gl. 331, 332] Otkriveno je da je Vegeta i buduća dijeta Bulme, koja je otputovala na vrijeme kako bi informirala Goku o dolasku Androida koji su u njegovom vremenu ubili svako osim Goku-a, koji je umro od srčane bolesti oko istovremeno. 334, 335] Pomaže borbu protiv Androida i ćelije, pre nego što se vrati u budućnost. Kao što su pristigli i Androidi, rođeni su sa glavne vremenske linije serije. [Ch. 337]

Sedam godina kasnije, kao dijete, Trunks, koji su već mogli da pretvore Super Saiian uprkos njegovim godinama, [Ch. 429] se bori protiv Majina Boa koristeći tehniku fuzije sa svojim najboljim prijateljem Gotenom da formira kompoziciju Gotenks (Gotensukus). 480] U Dragon Ball GT, odrasli Trunks putuju kroz prostor sa Panom i starim Gokuom u potrazi za Crvenim Zvezdama Dragon Balls tokom prve polovine serije.

Android 18[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Android 18

Android 18 (rén zào rén jiān 18 hào Jinzoningen Ju Hachi Go, lit. "Artificial Human # 18") je čovek pretvoren u kiborg od strane doktora Gera [ch. 351] Nakon što je puštena, ona putuje sa Androidima 16 i 17 kako bi ubila Gokua, iako su ih nekoliko puta prekinuli od Cella i glavnih likova. Ona i 17 su na kraju apsorbovana od strane ćelije, ali kasnije tokom Cell Games, udarac od Gohan-a uzrokuje Cell da ga regurgitira. Iako Kuririn ne može da poželi da se ona pretvori u čoveka, on je u stanju da ukloni svoj uređaj za samouništavanje [gl. 418] Kuririn kasnije sledi 18 godina, a u jednom trenutku imaju kćerku Marron (ma ̄ ro n Maron). 426, 431] U vremenskoj liniji Future Trunks, ona je masovna ubica iroid, koju na kraju ubiju Trunks. [Gl. 419] U 2014, Toriiama je otkrila svoje pravo ime kao Lazuli (ra su ri Razuri). [24]

Son Goten[уреди | уреди извор]

Son Goten (sūn wù tiān) je najmlađi sin Goku i Chi-Chi. Kada je prvi put predstavljen, Goten snažno liči na svog oca po izgledu, sa istim frizerskim stilom i sličnom odećom [gl. 424] Međutim, kao tinejdžer na kraju serije, njegov izgled je promenjen tako da uključuje košulju sa njegovim imenom i dužom frizljivom frizurom Goten je bio obučavan od strane njegovog starijeg brata Gohana u pripremi za 25. Tenkaichi Budokai, na čijem će se otacu prisustvovati. Tokom treninga, Gohan otkriva da je Goten već prilično jak zbog činjenice da je trenirao sa svojom majkom (u potpunom kontrastu sa Gohanovim detinjstvom) i da može postati Super Saiian uprkos još uvek djetetu Kao nekoliko karaktera u seriji, on takođe može da izvede tehniku Kamehameha

Da bi spasili svet od Majin Boa, Goku i Piccolo podučavaju Gotenu i Trunksu tehniku fuzije koja im omogućava da formiraju jedinstveni Gotenks (ko te n ku su Gotenkusu). [Ch. 480] Gotenks se borio više puta, ali čak i kada se transformiše u Super Saiian 3, on nije u stanju da pobedi Boa. Boo privremeno apsorbira Gotenksa, povećavajući vlastitu moć, ali Vegeta i Goku mogu da ih povrate iz Boa. Kada Boo uništi Zemlju, Goten i Trunks su ubijeni. [Ch. 506] Zmajne lopte kasnije dovode Gotena u život zajedno sa ostatkom Zemlje kako bi dali energiju napadu Goku-a na Genki-Dama, koji porazio Boa [gl. 514] Japanski navijači glasali su Gotena šesti najpopularniji lik Dragon Ball serije u anketi 2004. [25] Masako Nozava glasovi Goten je na japanskom, [26] dok ga izgovara Kara Edvards (kao dete) i Robert McCollum (kao tinejdžer) u dubini Funimation. On je takođe

Pan[уреди | уреди извор]

Pan (pari) je unuka Gokua i kćeri Gohana i Videla, [gl. 518] kao takvo njeno poreklo dolazi od ljudi i vanzemaljaca koji se zovu Sajanci, čineći je jednim od dve ženske Saiians koji se pojavljuju u originalni manga seriji. U četrnaestom filmu Dragon Ball Z i Dragon Ball Super, Videl, trudna sa Panom, volonteri za ritual u ime svoje nerojene ćerke kao šesti učesnik Saiian-a. Ona pokazuje znake da je oduševljena u narednim epizodama Dragon Ball Super, koja je u stanju da leti kao dete. Pan se pojavljuje kao mlado dete u poslednjim ratovima originalne mange i Dragon Ball Z anime serije, i predstavlja se kao jedan od protagonista Dragon Ball GT-a. Prema proizvođaču Dragon Ball GT producenta Kozo Morishita, uloga Panove u seriji bila je namijenjena da bude jak ali neprestano ugroženi karakter koji je Goku morao spasiti, u suštini "heroina koja Goku čini herojom". [28] U japanskim medijima ona je izrazila Iuko Minaguchi. [29] U engleskoj verziji Dragon Ball Z, ona je izrazila Brenna O'Brien u Ocean dubu i Kate Bristol u dubini Funimation. U engleskoj verziji Dragon Ball GT, Elise Baughman izgovara je u dubini Funimation i Caitlinne Medrek u dubini Blue Vater. U engleskoj verziji Dragon Ball GT: Final Bout, ona je izrazila Lia Sargent.

Glavni antagonisti[уреди | уреди извор]

Red Ribbon ​​Armi[уреди | уреди извор]

"Android 8" preusmerava ovde. Za operativni sistem, pogledajte Android Oreo.

Crvena ribarska armija (Red Bull Ribon Gun) je paravojna organizacija na čelu sa komandantom Crvenom (re ~tsu to zǒng shuài Reddo-Sosui), kratkim čovekom koji ima svoje snage raketama u potrazi za Zmajevim loptama u potrazi za svetskom dominacijom. Međutim, taj plan je tajno pokvarenjaka, tako da on zaista može iskoristiti moć Zmajnih loptica da postane viši. [Ch. 95] Drugi komandant, Adjutant Black (Burakku-Sanbo), koji se povjerljivo obraća Crvenom, upucava ga nakon što je čuo pravi plan i pokušava da preuzme komandu nad vojskom, da bi ga Goku ubio tek nakon što je mogao lako izbrisati većinu svojih snaga.

Mnogi operativci Crvene trake služe kao prepreke Gokuu tokom svoje druge potrage za Zmajom. Goku brzo postaje vrh njihove hitne liste kada prvi stupi u kontakt sa njima lako izbegavajući pukovnika Silvera (shi ru ha ̄ dà zuǒ Shiruba-Taisa), koji je osuđen na smrt zbog gubitka malom dečaku. 55, 56] Iako oni prvo veruju da je to samo slučajnost, onda shvataju pretnju Goku-u kada pobeđuje snage pod generalom Vhiteom (ho wa i to jiāng jūn de jūn Hovaito-Shogun) u njihovom severnom tvrđavu poznatom pod nazivom Muscle Tover (Masaru Tava) . Među snagama pod generalom Vhiteom je android brutalni narednik Metallic (me ta ri ~tsu ku jūn cáo Metarriku-Gunso, "Full Metal Jacket" u Vizovoj engleskoj mangi i "Major Metallitron" u engleskom animeu), ninja narednik Major Purple (mu ra sa ki cáo zhǎng Murasaki-Socho , jednostavno "Murasaki" u engleskoj anime) i njegova četiri identična braća, kao i veliki vanzemaljski čudovište Buion (fu yo n, "Jiggler" u Vizovoj engleskoj mangi). Android 8 (Jinzoningen Hachi-go, "Artificial Human # 8") ili Mechanical Man No. 8, prvi Android operativni sistem Red Ribbon ​​koji se vidi u seriji, eventualno je aktiviran i raspoređen protiv Goku. Android 8 ispada da je srdačan i ne voli borbu; on se sprijateljio sa Goku-om, defekte iz crvene trake, a kasnije živi mirno sa lokalnim stanovništvom Jingle Villagea (shi n ku ru cūn Jinguru Mura) i usvaja alijas 8-Man ("Hacchan") ("Eighter" u anime) kao koji je predložio Goku. Android 8 se vidi na kraju originalne manga serije, dajući energiju Gokuovoj Genki-Dami da uništi Majina Boa

Ostali članovi su generalni plav, pukovnik Žuti (i e ro ̄ dà zuǒ Iero-Taisa, "Kapetan Žut" u engleskom animeu) antropomorfni tigar koga je Goku pobedio kada je stigao u zemlju Karin, a pukovnik Violeta (ha i o re to dà to dà zuǒ Baioretto-Taisa) samo poznata operativna vojska.Generalni bakar (ka ~tsu ha jiāng jūn Kappa-Shogun) se jednom pominje od komandanta Reda, ali ga nikada nije video. Nakon poraza Crvene trake, preživeli član poznat kao doktor Gero nastavlja da stvara naprednije androide i koristi ih kao deo svoje dugoročne vatre protiv Goku-a.

U filmu Dragon Ball: Mistical Adventure, narednik Metallic pojavljuje se kao vojnik u vojsci cara Chaozua. Nekoliko ključnih članova Crvene trake pojavljuje se u alternativnom filmu Dragon Ball: The Path to Pover, gdje mnogi od njih imaju izmijenjene dizajne karaktera. Narednik Major Purple pojavljuje se u aneksu Dr. Slumpa iz 1990-ih, kao i nezvanični korejski film uživo, Dragon Ball: Ssavora Son Goku, Igieora Son Goku kao jedan od podređenih Pilafa. Severnoamerička izdanja mange od strane Viz Media uredili su usne Adjutant Blacka, sakrivajući ih, eventualno umanjujući rasističke stereotipe, slično njihovoj cenzuri g. Popa.

General Blue[уреди | уреди извор]

General Blue (fu ru ̄ me jūn Buru-Shogun), jedan od lidera Crvene trake i naizgled njegov najmoćniji član u originalnoj Dragon Ball seriji, ima posebne telekinetičke sposobnosti koje mu omogućavaju paralizovanje drugih pojedinaca i mogu se koristiti za kontrolu objekata. [ch. 77, 80] On je čudan čudak, a kada on ne uživa u pokušajima Bulme na zavodu, ona navodi da je gej (gl. 76] uspeva da ukrade Radar zmajeva tokom njihovog završnog susreta, ali nakon povratka u štab vojske treba da bude pogubljen zato što nije dobio nikakve Zmajne lopte nakon višestrukih grešaka [gl. 81, 85] Dozvoljeno je da se bori sa plaćenikom Taopaipaiom da se iskupi, iako Taopaipai lako ubija Plava samo pomoću svog jezika [gl. 85]

Plava se pojavljuje u alternativnom filmu Dragon Ball: The Path to Pover, i kao član carske armije Chaozu i drži čin poručnika u filmu Dragon Ball: Mistical Adventure, gdje ga je takođe ubio Taopaipai na isti gore pomenut način . Takođe se pojavljuje u verziji "Slump aime" iz 1990-e godine, gde pokušava da preuzme Dragon Balls iz Gokua i Aralaa, au nekoliko epizoda Dragon Ball GT-a. Izgovara ga Toshio Furukava na japanskom jeziku, koji je rekao da je to teška uloga zbog homoseksualnosti lika, [30] i Sonni Strait u dubini Funimation.

Doktor Gero[уреди | уреди извор]

"Dr. Gero" preusmerava ovde. Za fudbalsko takmičenje, pogledajte Kup Dr Gero. Za druge namene pogledajte Gero (disambiguation).

Doktor Gero (Doktor Gero) bio je glavni naučnik Crvene trake. [Gl. 335] Posle pada organizacije, on nastavlja da koristi svoje istraživačke i razvojne radove na crvenim trakama za traženje osvete Goku-u. Nakon kreiranja naprednije serije Androida za crvene trake, kao što su Androidi 16, 17 i 18, on konačno implantira svoj sopstveni mozak u tačnu repliku svog tela, postajući Android 20 (rén zào rén jiān 20 hào Jinzoningen Ni Ju Go, lit. " Umjetni čovjek # 20 "). [Ch. 348] I on i Android 19 (rén zào rén jiān 19 hào Jinzoningen Ju Kiu Go, lit. "Umjetni čovjek # 19"), okrugli, bledi android i najodaniji od Geroovih kreacija, u stanju su da apsorbuju energiju drugih koristeći male uređaji na njihovim rukama. [Ch. 341, 345] Dvojica na kraju napadaju Gokua i njegove prijatelje. 19 uspešno napušta Gokuu svoju energiju, dok je Goku pogođen virusom srca, a nakon toga Vegeta ga uništava [gl. 342, 344] Doktor Gero beži i vraća se u svoju laboratoriju da oslobodi Androide 17 i 18 kao posljednje sredstvo, ali 17 okreće njegovog tvorca i ubije ga nakon kratke smetnje [gl. 349, 350]

Smrt doktora Gera u rukama Androida 17 prešla je u sedmom filmu Dragon Ball Z[4], koji sadrži druge kreacije, Androide 13, 14 i 15 kao antagoniste; oni se ne pojavljuju u manga ili anime seriji. Još jednom se pojavljuje u Dragon Ball GT-u, koji planira da se vrati na Zemlju zajedno sa doktorom Miu kreirajući još jedan Android 17. Oni uspevaju, iako Miuu izdaje Gero i novoformiran Super 17 ga ponovo ubije. Izgovara ga Koji Iada na japanskom, [31] Brajan Dobson u Ocean dubu i Kent Villiams u dubini Funimation.

Piccolo Daimao[уреди | уреди извор]

Piccolo Daimao (hi ~tsu ko ro dà mó wáng Pikkoro Daimao, "Veliki Demon King Piccolo") je zla polovina Namekijana koji je uklonio svoje zlo da bi postao bog zemlje; ova negativna energija je preuzela fizičku formu i postala bacanje. [Ch. 164] On i dobra polovina, Kami, su povezani, tako da ako neko umre, drugi će takođe. [Ch. 165. Posle formiranja, on sebe označava kao Veliki Demonski Kralj i počinje da teroriše svet. On je na kraju zatvorio Mutaito, majstor Kame-Senin i Tsuru-Senin, u špricu s rižom od suicidalne Mafu-ba (mó fēng bō, "Demon Peal" ili "Evil Containment Vave"). 135] Nakon što ga je pustio Pilaf, on pokušava ubiti svakoga ko bi ga mogao ponovo zapečatiti (uključujući Kame-Senin i Chaozu) i koristi Zmajne loptice da bi obnovio svoju mladost prije nego što uništi Šenlong, što ih čini beskorisnim. [Ch. 135, 148] On zatim preuzima kraljevsku palatu i kralj ga najavljuje za svog naslednika, pre nego što se suoči sa Gokuom, koji u svojoj drugoj bitci udari veliku rupu kroz njegov abdomen [gl. 152, 161] Pre nego što umre, on regurgituje jaje koji sadrži njegovu reinkarnaciju, Piccolo Jr., kako bi se osveti. [Gl. 161] Takeshi Aono gaje na japanskom jeziku, [32] Scott McNeil u Ocean dub, i Christopher Sabat u dubini Funimation. Piccolo Daimao se takođe pojavljuje u američkom live-action filmu Dragonball Evolution, gdje ga je prikazao James Marsters; Njegovo zvučno ime je u Japanskoj verziji filma proglasio Hochu Otsuka.

Pre Piccolo Jr., Piccolo Daimao je stvorio nekoliko potomaka kako bi mu pomogao u njegovim planovima. Njegov prvi prikazani potomak, Piano (hi a no), pomaže mu da formuliše svoj plan dok ga ne ubije kada Goku udari Piccolo Daimaa u njega. 156] Takođe stvara Tamburin (ta n ha ri n Tanbarin) kako bi se potom zalutali u Tenka'ichi Budokai kako bi se tehnika pečenja zadržala od ponovnog zagrevanja [gl. 136] Tamburin ubija Kuririn i bije oslabljen Goku, ali Gokuov Kamehameha ga isparava u remvatu. [Ch. 135, 136, 141] Treći, Cimbal (shi n ha ru Shinbaru), stvoren je da pronađe Dragon Balls, ali ga ubije i pojede Jajirobe [gl. 137, 139] Četvrti, Drum (Doramu), stvoren je da se bori Tenshinhanom, koji lako poraze dok se Goku ne pojavi i udari glavom jednim udarcem [gl. 153, 154] Klavir je izrazio Masato Hirano u Japanu [33] i Sonni Strait u dubini Funimation; Tamburin je izgovorio Riusei Nakao u Japanu i Dameon Clarke u dubini Funimation; Cimbal je izglasao Daisuke Gori u Japanu i Mark Orvik u dubini Funimation; i Drum je izglasao Daisuke Gori u Japanu i Bob Carter u dubini Funimation.

Slobodna vojska[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Frieza

Freeza (Furiza), Frieza u engleskom anime dubu, je galaktički tiranin i ponavljajući negativac u seriji. Freezova vojska (Furiza-gun), poznata i kao "Freeza's Gang" u lokalizaciji Viz Media-a ili "Frieza Force" u Funimation anime dub-u, kontrolisala je većinu Univerzuma 7 na vrhu svoje moći. Freeza zasniva moćne trke, kao što su Sajanci, i uključuje ih u svoju vojsku da preuzmu odgovarajuće planete i pripremaju ih za prodaju najvišem ponuđaču, ili uništavaju plaću

DoctRaditz[уреди | уреди извор]

Radic (ra te ~i ~tsu tsu Radittsu) je ratnik Saiian i stariji brat Gokua [gl. 197] Raditz je jedan od retkih preostalih Saiijanaca nakon uništenja njihovog homevorlda, planete Vegete [gl. 197] Stiže na Zemlji, tražeći svog dugo izgubljenog brata kako bi ga zaposlio u osvajanju drugih planeta [gl. 196] Kada Goku odbije, Raditz kidnapuje svog nećaka, Gohana, i naredi Gokuu da ubije 100 Zemljana u roku dana, ako želi svog sina nazad [gl. 197] Umjesto toga, Goku i Piccolo se trude da poraze Radica, mada čak i njihova kombinovana sila nisu dovoljna [gl. 198, 200] Međutim, Goku čini krajnju žrtvu boreći se s Radicom i dozvoljavajući Piccolu da ih ubije i sa svojom tehnikom Makankosappa [ch. 205 Pre nego što je Raditz umro, Piccolo mu se obraća objašnjavajući kako će Goku biti oživljen od strane Zmajnih loptica, iako Raditz uspeva da pošalje jedan konačni prenos da bi obavijestio Vegetu i Nappu o tome, vjerujući da će njegovi sajjanski drugovi doći na Zemlju i koristiti Dragon Lopte za oživljavanje. [Gl. 204] Međutim, Vegeta i Nappa putuju na Zemlju da koriste Dragon Ballove za svoje potrebe. U animeu, Raditz kasnije počinje da se pojavljuje u Dragon Ball GT zajedno sa mnogim drugim zlikovacima koji su pobegli od pakla. Takođe se pojavljuje na jednom panelu u Toriiama 2014 Dragon Ball Minus: Odlazak Specijalnog deteta. [35] Izgovara ga Shigeru Chiba na japanskom jeziku, [36] Jason Grei-Stanford u Ocean dubu i Justin Cook u dubini Funimation.

Nappa[уреди | уреди извор]

Nappa (na ~tsu ha) je jedan od retkih preostalih Saiijanaca za koje je poznato da prežive uništavanje njihovih roditelja, planete Vegeta [gl. 197] Jedan elitni Saiian ratnik, Nappa koristi Saibamen (zāi péi ma n Saibaiman, lit. "Kultivacioni čovek") kao da se usprotivi slabijim protivnicima ili da proceni nivo protivnika i nivo vještina protivnika; poznati pod imenom Cultivars u Vizovom prevodu mange, Saibamen su zelena humanoidna stvorenja koja raste iz zasićenog semena postavljenog u zemlju, koji se čuvaju u posebnoj tečnosti pre njihove upotrebe. Nappa susrela se sa Zmajskim timom nakon što je putovao na Zemlju sa sajijanskim princem Vegetom u potrazi za Zmajnim mecima. Preživeo je samozadaljavajući napad Chaozua, uzrokuje da Tenshinhan umre od iscrpljenosti i ubije Piccolo [gl. 217, 218, 223] On se na kraju susreo sa svojim mečem protiv Goku-a, koji se vratio na Zemlju nakon intenzivnog treninga iz Kaio-sama. Vegeta naredi Nappi da prestane da se bori zbog Gokuove jasne dominacije nad njim, ali on odbija i onemogućava Goku. 226] Videvši da je Nappa poražena, Vegeta ga nemilosrdno ubija. [Ch. 227] U Dragon Ball GT, Nappa se ukratko vratila kao jedan od begunaca iz pakla, samo da bi Vegeta još jednom ubila. Na japanskom jeziku je izgovorio Shozo Iizuka u Dragon Ball Z, Kiioiuki Ianada u Dragon Ball GT, i Tetsu Inada u Dragon Ball Kai. Na engleskom ga izgovara Michael Dobson u Ocean dubu, a Christopher Sabat i Phil Parsons u Funimation dubs.

Zarbon i Dodorija[уреди | уреди извор]

Zarbon (Zanon) i Dodorija (Dirdentists) su dva od najpopularnijih autora Freeze-a, prvi put viđen zajedno sa svojim majstorom na planeti Namek koji sakuplja Dragon Ballove planete. Za razliku od Dodorinog brutalnog i vulgarnog ponašanja, Zarbon je zgodan, dugodlaki humanoid vanzemaljac sa prefinjenim temperamentom; Bulma je zaslepljena njenom privlačnošću prema Zarbonovoj neobičnoj fizičkoj lepoti tokom prvog susreta, i inicijalno ga pogrešila za saveznika. Dok je njihova bivša kohorta Vegeta imala malo poteškoća da pošalju Dodoriju, koja je otkrila da je Freeza odgovorna za uništavanje domovine Saiian pre nego što ga je ubio Saiian, Zarbon uspeva da ga poraze i uhvati nakon što se pretvori u moćnu reptilijsku zver nakon njihovog inicijalnog susret;. [ch. 263] Nakon što Zarbon preuzima Vegetovo telo i dovede ga na brod Freeze da bi ga iscjelio za ispitivanje, Vegeta uspeva da pobegne i ukrade Freeze's Dragon Balls [gl. 264-266] Zarbon pokušava da ga ponovo pronađe, ali Vegeta postaje snažnija nakon što doživi efekte genetičke osobine Saiian-a koji povećava njegov nivo snage u značajnoj mjeri nakon oporavka od skoro smrtnog iskustva, ubija Zarbona u njegovoj zveri. [ ch. 268]

Duo su upućeni na Dragon Ball Super i pojavljuju se u flashbacks-u. Takođe se pojavljuju u Bardocku - Otoku Gokua gde Zarbon savjetuje Freezu da uništi Saiian domu i kratko nastupa u Dragon Ball GT-u kada pobjegnu iz pakla zajedno sa raznim drugim zlikovcima. U izdanju Beckett Anime-a, publikacije Beckett magazina, Zarbon je proglašen za jednog od pet najboljih najvećih pristalica svih anime, i bio je jedini lik iz Dragon Ball-a na listi. [37] Zarbon je izgovorio Sho Haiami u originalnoj japanskoj seriji i Hiroaki Miura u Dragon Ball Kai i Episode of Bardock. U engleskim verzijama serije, on je izgovorio Paul Dobson u Ocean dubu, Christopher Sabat u dubini Funimation.

Mobilni[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Ćelija

Ćelija (se ru Seru) je vrhunska stvaranje doktora Gera, bivšeg glavnog naučnika Crvene trake, da se osveti Gokuu. On je veštački oblik života stvoren korišćenjem ćelija nekoliko karaktera iz serije, uključujući Goku, Piccolo i Freeza. Kao rezultat, Ćelija je u stanju da izvodi tehnike kao što je Kamehameha, koju dobija iz ćelija Goku-a [gl. 363] Ćelija se razvija nekoliko puta tokom njegovih nastupa; on se prvobitno evoluira iz cicadalike oblike u svoj neuspešan oblik, koji je i dalje izgledan insektom. I njegova prva forma i njegov drugi polu-savršeni oblik imaju dug rep, koji se završavaju u dodiru sa stinger-om i dopuštaju da apsorbuje druge organizme [gl. 361] Rep se pod svojim krilima nalazi u svojoj poslednjoj Perfektnoj formi, i on može da ga koristi da pokvari ćelijske Juniore, male muške verzije. Zahtevajući da se androidi 17 i 18 razviju, saznaje da su već mrtvi u svojoj vremenskoj liniji, tako da on ubija Trunks njegove vremenske linije i koristi vremensku mašinu Trunksa da putuje unazad u vremenu. On konačno apsorbuje i nakon mnogih bitaka i uzvišava se u njegovom savršenom obliku Odlučuje da održi Cell Games (se ru ke ̄ mu Seru Gemu), turnir u kojem se bori protiv najjačih boraca u zemlji. 389] Ćelija uspeva da pobedi Goku, ali ga na kraju ubije Gohan

Majin Boo[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Majin Buu

Majin Boo (Majčin Bau), napisan kao "Majin Buu" u engleskom anime dubu i preveden kao "Djinn-Boo" u engleskoj mangi, je magična životna forma koju je stvorio Bibbidi (hi hi te ~i) događaji Dragon Ball-a su održani. [Ch. 445] Bibibidi je privremeno zapečatio i doveden na Zemlju, njihovu sljedeću metu, ali je Bibbidi ubijen od strane poslednjeg preživjelog Kaio-shina [gl. 445] Međutim, Bibbidijev sin Bobibidi postigao je svoj cilj da oživi Boa [gl. 445] Posle puštanja na slobodu, Boo se pojavljuje kao nevinoloski stvorenje čudno roze genie. [Ch. 460. Nakon što Boo ubije Bobbidija, postaje blisko prijatelj sa gospodinom Satanom, koji ga na kraju dovede do proterivanja njegove zle strane [gl. 476, 483, 484] Ovo zlo se manifestuje u višem i mnogo skinnije, skoro krhku formu koja apsorbuje masu Boo, postajući još jedna nova forma koja je mišićava i mnogo jača. [Ch. 485, 485] Ovaj Majin Boo je zainteresovan za izazov, a kasnije nastavlja da apsorbuje Goten i Trunks (kao Gotenks), Piccolo i Gohan [gl. 499, 502] Kaio-shin otkriva da je masna forma Boo zapravo rezultat originalne Majin Boo, poznatog kao "Pure Majin Boo (mó rén fu u chún chún Majin Bu Junsui)" ili Kid Boo na engleskom jeziku , apsorbujući njegovog drugog Kaio-shina u njegovo telo. [Ch. 508] Originalni Majin Boo je elegantno, božansko biće koje je opsednuto haosom i uništenjem; Boo se vraća u ovaj oblik nakon što Goku i Vegeta uklone dobronamernu masu Boo iz svog tela [Ch. 507, 508], koji su s njima u odnosu na njegovu prvobitnu inkarnaciju. Originalni Majin Boo pobeđuje i ubija Goku, koji želi da se reinkarnira kao dobra osoba [gl. 512, 516-518] Deset godina kasnije Goku susreće reinkarnaciju Boa poznatog kao Oob i rukuje ga za obuku kao njegovog potencijalnog naslednika [Ch. 518, 519], dok se dobronamerna mast Boo kreće sa gospodinom Sotonom i vodi gospodin Boo (Misu Bu).

Goku Black i Zamasu[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Zamasu

Goku Black (Goku Burakku), ili jednostavno Crn, je entitet koji podseća na Son Gokua koji pada u havok u vremenskom okviru Future Trunks, čineći čovečanstvo na ivici izumiranja. Taj lik je jedinstven za Dragon Ball Super seriju i otkriveno je da je pre lansiranja Future Trunks, Crni otputovao u mnoge svetove i uništio ih "radi pravde", dok se nazvao Son Goku. On na kraju stiže na Zemlju, gde se suočava sa budućim krovovima. Godinu i pol kasnije, Future Trunks uspeva da pređe na sadašnju vremensku liniju koristeći Time Machine. Ipak, Goku Black takođe pronalazi način da prati Trunks u istu vremensku liniju koristeći Time Ring. U sadašnjoj vremenskoj liniji, Crna sreće Son Goku, ali takođe prepoznaje Vegeta i Beerus. Želeći da se otarasi njega, Crna izaziva Son Gokua na dvoboj. Međutim, on dokazuje da se ne slaže s Son Goku na njegovu punu snagu. Da bi bezbedno izbjegao Trunksovu odmazdu za ono što je učinio, Crni uništava Time Machine Machine i putuje unazad u njihovu buduću vremensku liniju. Goku i drugi kasnije otkrivaju da je Goku Black u stvari Zamasu (sa ma su Zamas), učenik Kaio-shin iz Universea 10 alternativne vremenske linije koja je otimala Gokuovo telo koristeći Super Dragon Balls.

Подржани ликови[уреди | уреди извор]

Uolong[уреди | уреди извор]

Oolong (u ̄ ro n Uron), koji se zove Mao-Mao u dubini Harmoni Gold, predstavlja oblik antiformne svinje koja koristi svoje sposobnosti za sopstvene pohlepne želje. On i Puar su zajedno otišli ​​u istu školu za zaštitu od oblika, pre nego što su ga proterali za krađu učiteljskih gaćica [gl. 8]. To je razlog zbog kojeg može promeniti svoj formular samo pet minuta, što zahteva jednu minutu pauze. Uolong se pridruži Goku i Bulmi u potrazi za Zmajnim mecima da ih krajem ukrade, ali napušta ovaj plan. On ipak napravi prvu željenu želju sa Zmajevim loptama, želeći djevojčice par gaćica. [Ch. 20] Uolong igra manju ulogu u seriji, gde se često nalazi u kompaniji Kame-Senin. Izgovara ga Naoki Tatsuta na japanskom jeziku, [40] i Alec Villovs i Richard Nevman u Ocean dub. U filmu Funimation ga je izrazio Bradford Jackson, osim u Dragon Ball Z Kai, gde ga Brian Massei izgovara.

Pu'ar[уреди | уреди извор]

Pu'ar (Pruaru), Puar u Funimation anime dubu, Pu-erh u svojim podnaslovima, i nazvani Skueakers u dubini Harmoni Gold, je meko rečeno plavo stvorenje i stalni saputnik Iamče. Sposobnosti Pu'ara sadrže transvekciju i oblikovanje oblika. On i Oolong su zajedno otišli ​​u istu školu koja je odigrala oblike, gde je stalno ustajao Oolong. 8] Kada su prvi put predstavljeni, on i Iamča preživljavaju u pustinji kao banditi, gde se susreću sa Goku, Bulma i Oolong. Oni na početku oponašaju i pomažu grupi u ili da kradu Dragon Ballove koje sakupljaju, iako kasnije reformiraju i sretnu se sa trijom. Kada se Goku prvi put u seriji pretvara u džinovski majmun, Pu'ar se pretvara u par makaza i odseče njegov rep da bi ga vratio u svoje redovno stanje [gl. 22] Zajedno sa Upa, Pu'ar porazio Dracula Man-a dok se takmičio na turniru Baba Uranai [ch. 99] Ime lika je puno na puerh čaju i dizajnirano je da malo podseća na mačku [vol. 2: poslednja rečenica) Kada je upitan o polu, Toriiama je otkrio da je tokom ilustracija pogledao lik kao mužjak [41] Puar je izgovorio Naoko Vatanabe na japanskom, [42] Cheril Chase u dubini Harmoni Gold, a Kathi Morse i Cathi Veseluck u Dubu Ocean. U Funimationovim dubovima ga je izrazila Monika Antonelli, sve do Dragon Ball Z Kai dalje, gde ga Brina Palencia izgovara.

Chi-Chi[уреди | уреди извор]

Chi-Chi (chi chi) je supruga Goku i majka Gohana i Gotena. Ona je veoma zaštitna od dobrobiti svoje porodice, želeći da ukloni Gohana iz načina života Gokua u borbi i stalnom sukobu, ali to je prekinuto stalnim pretnjama za Zemlju. Kasnije se opušta sa Gotenom, čak ga i sami obučava [gl. 427] Kao ćerka Giu-Mao, ona se sama po sebi smatra snažnim borilačkim umetnikom. Ona i Goku se prvi put susreću sa decom kada je Giu-Mao zamolio Goku da je odvede u kuću Kame-Senin [ch. 12] U nesporazumu, Goku obećava da će se oženiti njom [gl. [15] Godinama kasnije, ona se suočava sa njim da ga ispuni obećanje u četvrtini finala 23. Tenka'ichi Budokai, uprkos nesporazumu [gl. 171] Ona je izrazila Maiumi Sho u japanskoj verziji serije do Dragon Ball Z epizode ​​88, [43] od kojeg je ona izgovorila Naoko Vatanabe. [44] [42] U dubini okeana, Andrea Libman ga je izrazila kao dete, a od strane Laare Sadik i Lisa Ann Belei kao odrasla osoba. U dubini Funimation, ona je izrazila Laura Bailei kao dete i Cinthia Cranz kao odrasla osoba. U Bang Zumu! Zabava dub, ona je izrazila Michelle Ruff. [27] Chi-Chi je prikazao Džejmi Čung u američkom live-action filmu Dragonball Evolution; njen glas je proglasio Ami Koshimizu u japanskoj verziji filma.

Giu-Mao[уреди | уреди извор]

Giu-Mao (niú mó wáng, lit "Ok Demon King"), poznat kao Ok-King u engleskom anime dubu, je bogati vlasnik zamka na Fripan Mountain (fu ra i ha n shān) i otac Chi-Chi. Bio je obučen u borilačkim veštinama Kame-Senin zajedno sa usvojnim deda Goku-a, deda Gohana. Uprkos svom impozantnom imenu i ugledu, on poseduje nežnu i ličnu osobu za razliku od njegove kćeri Chi-Chi. On postaje otac Goku, deda Gohana i Gotena i pradeda Pan. U većini japanskih medija Giu-Mao je izglasao Daisuke Gori, dok je Riuzaburo Otomo izrazio karaktera za Dragon Ball Kai i Dragon Ball Super. Lik je izrazio Mark Britten, a kasnije i Kile Hebert u filmu Funimation Dragon Ball Z i Dragon Ball GT, od strane Davea Varda u Ocean Grupi dub Dragon Ball Z, a Dave Pettitt u dubini Blue Vater dub Z.

Mai[уреди | уреди извор]

Mai (ma i) je jedan od Pilafovih potčinjenih zajedno sa Shuom. Ona je inicijalno prikazana kao divan, računajući neprijatelj Gokua i njegovih prijatelja koji uvek odlaze na oružje i tehnologiju; njen ozbiljan ton je folija za stripove ličnosti svojih kolega. Nekoliko godina pre pojavljivanja Androida crvenih traka, Mai i ​​njene kolege su koristile Zmajne lopte da žele

Ručak[уреди | уреди извор]

Ručak (Ranci Ranchi), nazvan Launch u dubini Funimation i Marilinn u dubini Harmoni Gold, je žena koja Goku i Kuririn spasu i donesu u Kame-Senin u zamjenu za njega da ih obuče. 26, 27] Ima podeljenu ličnost u kojoj se ona menja između lepe, ljubazne, plavuše žene i plavuše sretne plavuše sa okidačem, svaki put kad kine. [Ch. 26,] Kako je njena loša forma poznata kriminalna, odlučila je da ostane sa Kame-Senin, postajući njihova služavka. Ručak plava ličnost razvija privlačnost prema Tenshinhanovom žestokom stavu. Ona se ne vidi posle 23. Tenka'ichi Budokai, ali se kaže da juri za Tenshinhanom. 196] Međutim, u animeu ona se vidi u nekoliko epizodama filma Dragon Ball Z tokom borbe s Sajjanima, i ponovo se vidi na kraju serije i pomažu da doprinesu energiji Gokuovoj Genki-Dami da pobedi Boa. Ona je izrazila Mami Koiama na japanskom jeziku, [46] Edie Mirman u dubini Harmoni Gold i Meredith McCoi u dubini Funimation.

Dr. Briefs[уреди | уреди извор]

Dr Briefs (brazilski Burifu-hakase), ponekad napisan kao Dr. Brief, je otac Bulme i deda Trunksa i Bra. On je stariji, briljantni i ekscentrični naučnik i jedan je od najpametnijih i najbogatijih ljudi na svetu. Dr. Briefs je osnivač i predsjednik Capsule korporacije (Kapuseru Koporeshon) (najveća kompanija na Zemlji) [47] i čovek odgovoran za pronalazak Hoi-Poi kapsula (Hoi Poi Kapuseru), koji može smanjiti nežive predmete do kapsule veličine džepa imenaka. [48] On je odgovoran za modifikovanje Namekijevog svemirskog broda koje Bulma, Kuririn i Gohan koriste na putu do Planeta Namek, u potrazi za svojim Dragon Balls-om. On takođe stvara Goku svoj svemirski brod kako bi putovao u Namek, dok mu je omogućio da trenira u gravitaciji od 100k Zemlje. Nakon povratka na Zemlju i pripreme za borbu protiv Androida, Vegeta ga tera da ga stvori brodom koji bi mu omogućio da trenira ispod 300k Zemljine gravitacije, koju on nerado podudara. Kasnije je neophodno popraviti oštećeni Android 16 u pripremi za Cell Games, zajedno sa svojom ćerkom. Dr. Briefs provodi većinu svog vremena u svojoj velikoj kući u Zapadnom gradu (xī no dōu Nishi no Miiako), gdje živi sa svojom suprugom i kćerkom, zajedno s brojnim kućnim ljubimcima. Njegov omiljeni ljubimac je mala crna mačka, koja se zove Tama (ta ma) u originalnom animeu i "Scratch" u dubini Funimation. Izgovara ga Joji Ianami na japanskom jeziku. Na engleskom su ga izglasali Paul Dobson i Scott McNeil u Ocean dubs-u, a Chris Forbis u dubini Funimation. Dr. Briefs se pojavljuju u poslednjem poglavlju Toriiama 2013 manga serije Jaco Galactic Patrolman, koji je postavljen pred Dragon Ball. [49]

Karin[уреди | уреди извор]

Karin (Korin) u okeanu i Funimation dub i poznat kao Vhiskers the Vonder Cat u dubini Harmoni Gold, Senbio (xiān māo, besmrtni mačor) i star je najmanje 800 godina kada je uveden u Dragon Ball [50] Mali je božanstvenik koji živi na vrhu izuzetno visokog Karin tornja (Karin-to), koji se nalazi pod Kamiovim pogledom; ratnik po imenu Bora (ho ra) i njegov sin Upa (u ha) nalaze se u podnožju tornja i služe kao njegovi čuvari [gl. 88, 162] Trenirao je Kame-Senin u jednom trenutku u prošlosti tri godine i dao mu je Kinto'un (jīn dòu yún) i Nioi-bo (rú yì bàng) ("Nimbus" i "Pover Pole" u Engleski anime dub), koji su kasnije prenošeni u Goku. [Ch. 88, 152, 162] Karin trenira Goku nakon njegovog poraza od strane Taopaipaia, a kasnije mu daje otrovnu vodu od bogova da bi ga učinio dovoljno snažnim da pobedi Piccolo Daimao [gl. 88, 151] On je takođe zadužen za smatrati ljude vredne sreće sa Kamiom; Goku je prvi čovek za koji se ikad smatrao vrednim. [Ch. 162] On nastavlja da pomaže Gokuu i njegovim prijateljima rastući Senzu Beans (xiān dòu), koji u potpunosti može izlečiti bilo kakve povrede i umor i često ga prati Iajirobe. Karin je modelovan po kućnoj mačici koju je Toriiama imala u to vreme. [51] Japanski fanovi glasali su Karina dvanaestom najpopularnijim likom serije Dragon Ball u anketi 2004. [25] Izgovaraju ga Ichiro Nagai [52] i Naoki Tatsuta na japanskom jeziku, Paul Dobson i Ted Cole u ​​Ocean dubu, i Mark Britten[5] i Chris Sabat u dubini Funimation.

Iajirobe[уреди | уреди извор]

Iajirobe (ya shi ro he ̄ Iajirobe) je samuraj sa preteranom težinom, koji se često smatra grubim, bezobziranim, plašljivim, lenjim i kukavičastim. Tokom prvog sastanka, Jajirobe se ljuti na Goku-a zbog krađe ribe i mrzi ga. 138] Međutim, on ima promenu srca i pomaže Gokuu, nakon što ga je pobedio Piccolo Daimao, odveo ga u Karin da bi se ozdravio [gl. 50] Iagirobe nastavlja da podržava Gokua i njegove saputnike od tada pa iako često sa strane. Prvobitno je bio lutač koji je živeo od zemlje, ali nakon sastanka sa Karinom i otkrivanjem Senzu pasulja, koji obezbeđuju hranljive hranjive hranu od deset dana, vraća energiju i leči rane, živi sa Karinom. Počinje uzgajati pasulj sa njim.

G. Popo[уреди | уреди извор]

Gospodin Popo (Misu Popa) je genie poput entiteta koji služi kao pripadnik Zemaljskog božanstva čuvara [gl. 163] Kada se prvi put pojavljuje, on lako dobija najbolje od Gokua u sukobu [gl. 163] On zatim pomaže Kamiu da obučava Gokua tri godine u pripremi za njegovu borbu protiv Piccola na 23. Tenkaichichi Budokai, kao i kasnije obučavanje Kuririn, Iamcha, Tenshinhan, Chaozu i Iajirobe tokom njihovog priprema protiv Sajaca [gl. 165, 209] Gospodin Popo služi Dendeu kao njegovom pratilačku na njegovom uzvišenju kao novi čuvar Zemlje. Gospodin Popo je izglasao Toku Nishio u originalnoj seriji i Iasuhiko Kavazu u Kaiu. Na engleskom jeziku, Alvin Sanders i francuski tikner su ga izvodili u Ocean dubs-u, a Chris Cason i Christopher Sabat u Funimation dubs.

Izgled gospodina Popa smatra se uvredljivim rasističkim stereotipom koji se odnosi na Sambo ili nekog drugog, [54] kao što je Carole Boston Veatherford u članku koju je napisala na The Christian Science Monitor u maju 2000. [55] Dok je diskutovao o polemici, IGN je predložio da je lako razumjeti zašto opisujući lik kao "crni, crvenkast, službenik Kami koji nosi turban", ali je naglasio da Japan nema "vrste rasne osjetljivosti koji zapadni svet ima. "[54] Muzej Jim Crov na Univerzitetu Ferris State je navela g. Popa kao primer rasizma u modernom materijalu. [56] Severnoamerički engleski objavljuje manu od strane Viz Media cenzora gosp. Popa u usnama u potpunosti ih senci. [54] [57] U američkom izdanju Dragon Ball Z Kai-a na bloku CV4kids / Toonzai, koža g. Popa promenjena je od crne do plave boje.

Kami[уреди | уреди извор]

Kami (shén, lit. "Bog") je zemaljsko božanstvo čuvara za većinu serija, i kreator Zemljinih Dragon Ballova. Reč "kami" je generički izraz koji koriste različiti likovi kada se govori o bogovima i božanstvima u originalnom japanskom dijalogu; karakter se jednostavno naziva Kami-sama (shén yàng) i njegovo stvarno ime se nikada ne otkriva. On i Piccolo Daimao su nekad bili jedno biće, kasnije otkriveno da je Namekian, koji je proterao zlo u njemu kako bi preuzeo pokrivač božanskog božanstva. [Ch. 164. Zla inkarnacija, Piccolo Daimao, potom je terorizovala Zemlju sve dok nije bila zatvorena od strane majstora Kame-Seninina, Mutaito. Zbog toga što su one, ako umre ili Kami ili Piccolo Daimao, onda će i drugi, kao i Zmajke, prestati da postoje [gl. 165, 207] Nedugo pre nego što Piccolo Daimao umre u rukama Gokua, on stvara mnogo snažnije inkarnacije, Piccolo, koji preuzima iste osobine i zadržava sećanja. Kami kasnije pokušava da pokuša da zapečati samog samog Piccola koristeći istu tehniku kao Mutaito i ulazi u 23. Tenkaichi Budokai, posedujući čoveka po imenu Shen (shi ~e n, "Hero" u engleskom anime dubu) ch. 175, 181] Ali Piccolo je naučio da preokrene tehniku i zameni Kami u vodeni bokal i umesto toga proguta, kasnije se oslobađa zahvaljujući Gokuu [gl. 181, 182, 187] Tokom borbe protiv Sajjana, Kami umire kada je Nappa ubio Piccola, ali se kroz moć Namekian Dragon Balls obojica žele vratiti u život [gl. 223, 293] Tokom Android Saga, Kami se slaže da se spoji sa Piccolo-om, a Piccolo upija svoju energiju, snagu, uspomene, inteligenciju i razmišljanje [ch. 356, 360] Mladi Namekijan po imenu Dende ga kasnije nasledi kao novi Kami. Izgovara ga Takeshi Aono na japanskom, [32] koji bi to učinio sve do Freeza luka u Dragon Ball Kai. Nakon što je Aono pretrpeo moždani udar, Bin Shimada je izrazio karakter za svoj konačni izgled tokom sage Cell. Na engleskom ga izgovara Michael Dobson i Dale Vilson u Ocean dubu, a Christopher Sabat u dubini Funimation.

Dende[уреди | уреди извор]

Dende je dijete Velikog starca (zuì zhǎng lǎo Saichoro) (Guru u engleskom animeu) Planet Namek. Bio je spašen od Freezinog pristaša Dodorije (Guernsei) od strane Gohana i Kuririna kao mladića i uzeti u njihovu brigu. 255] Dende zatim upućuje Kuririn Velikom Starcu da iskoristi ogromne skrivene rezerve svoje moći [gl. 265] On takođe tumači želje Zemljanika kada koristi Namekianske Dragon Ballove, pošto se želja mora reći na maternjem jeziku Namekijaca [gl. 292, 293, 324] Dende kasnije dobija moć da ozdravi povrede nakon što je Velikog starca otključao vlastu moć, koju koristi da pomogne ratnicima koji se bore protiv Freeze sve dok ga tiranac ne ubije zbog toga što muči i pomaže Zemljani. [ ch. 299, 304] Nakon vaskrsenja, [gl. 323] Dende se nalazi na Nev Nameku dok mu Goku ne zatraži da postane zemaljsko božanstvo za čuvare [gl. 393, 394] On prihvata poziciju, oživljava Zemljine inertne Dragon Balls i nastavlja da služi kao božanstvo staratelja za ostatke serije. Dende razvija bliske radne odnose sa Piccolo-om, pošto su se oni spojili sa drugom Namekians Nailom (ne i ru Neiru) sa kojim je Dende bio prijatelj i njegov prethodnik. Tomiko Suzuki ga je izglasao u originalnoj japanskoj seriji.

Android 17[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Android 17

Android 17 (rén zào rén jiān 17 hào Jinzoningen Ju Nana Go, lit. "Artificial Human # 17") je čovek pretvoren u kiborg doktora Gera. Njegovo pravo ime je Lapis (ra hi su Rapisu). [Ch. 351] Ima jet-crnu kosu, za razliku od njegove sestre, Android 18, koji ima plavu kosu. 17 i 18 je doktor Gero objavio kao poslednje sredstvo za odbranu saradnika Goku-a, ali oni se uključe u njihovog tvorca i umesto njega ga ubiju [gl. 349, 350] Ako ništa bolje ne uradi, počinju da putuju kako bi pronašli i ubili Gokua, koji su nekoliko puta stupili u kontakt sa glavnim likovima. 17 na kraju apsorbuje ćelija, [gl. 372], ali je vraćena u život kada su oni koji su ubijeni od ćelije oživljeni Zmajevim loptama i vidljivi su na kraju serije koja daje energiju Gokuovoj Genki-Dami da uništi Majina Boa [gl. 418, 515] U vremenskoj liniji Future Trunks, on je masovni ubica iroid koji je na kraju ubijen Trunksom. 419] U Dragon Ball GT, Android 17 se manipuliše fuzijom pomoću njegove mutantske replike mašina, koju su stvorili doktori Gero i doktor Miuu, i postali zlobni Super 17 (chāo 17 hào Cho Ju Nana-Go).

G. Satana[уреди | уреди извор]

"Gospodin Satana" preusmeri ovde. Za britanski špijunski triler 1938. godine, pogledajte gospodina Satana (film).

Gospodin Soton (Misu Satan), poznat kao Herkul u nekom od Funimacija i u Vizovoj engleskoj mangi, je ubedljiv borbeni umetnik koji postaje svetski poznati heroj po Cell Games-u. Nakon što Goku i njegovi saputnici prestaju da prisustvuju Tenka'ichi Budokai, g. Satana počinje da ih osvaja i postaje vladar šampion već godinama. Tokom celijskih igara pokušava da se bori protiv ćelija, ali i nakon što je otkačen, on dobija kredit za Cellovu smrt od strane medija [gl. 421] Uskoro se zove svetski heroj, dobija veliko bogatstvo i grad po imenu. Iako Goku i njegovi saputnici nalaze naduvani ego i aroganciju veoma dosadne, postaje njihov povjereni prijatelj nakon što se sretne sa dobrim Majin Boom. Pomogao je pobediti zlu verziju Boa koristeći svoju slavu da sakupi ljude na Zemlji da doprinesu svojoj energiji Gokuovoj Genki-Dami. Dobar Majin Boo se kreće i živi sa g. Satanom i njegovim kućnim labradornim retriverom Bee (he e Be).

Funimation je u prvobitnoj seriji serije promenio ime u Hercule. Međutim, kada su snimili novi dub za neutvrđene video spotove, prešli su na upotrebu originalnog gospodina Sotona. [61] Godine 2009, Toriiama je otkrio svoje pravo ime kao Mark (ma ̄ ku Maku), pun na japanskoj riječi akuma, što znači đavo ili demon. Japanski fanovi glasali su g. Satanom o jedanaestom najpopularnijem karakteru Dragon Ball serije u anketi 2004. [25] Govorio ga je Daisuke Gori u Japanu do svoje smrti, dok je Unshou Ishizuka preuzeo tu ulogu , dok ga na engleskom glume Don Brovn u Ocean dubu i Chris Rager u dubini Funimation. U filipinskom Dubu, kako bi cenzurirao njegovo ime, dobio mu je ime Master Pogi.

Videl[уреди | уреди извор]

Videl (hi ̄ te ru Bideru) je ćerka gospodina Satana. Njeno ime je anagram "Đavola", igra na riječi sa imenom njenog oca. Kao i njen otac, trenira u borilačkim veštinama, čak i nadilazi ga u snazi. Ona koristi svoje sposobnosti za borbu protiv kriminala u gradu, a nakon što se Gohan pojavljuje kao Veliki Saiiaman, ona brzo shvata svoj identitet. Ona to koristi da ga uceni da je uči kako da leti. Nakon što je Boo poražen, njih dvojica formiraju vezu, na kraju imaju kćerku po imenu Pan. [Ch. 518] Kada se dvoje borimo protiv zločina nakon toga, ona preuzima ulogu "Velikog Saiiaman 2" ili "Velika Saiiavoman". U četrnaestom filmu Dragon Ball Z i Dragon Ball Super, Videl je učestvovao u ritualu tokom trudnoće sa svojom nerođenom kćerkom kako bi omogućio Gokuu da se transformiše u Super Saiian God, a njena kosa na kratko postaje zlatna kao i Super Saiian. Japanski navijači proglasili su Videlom dvadesetim najpopularnijim likom Dragon Ball serije u anketi 2004. [25] Ona je izrazila Iuko Minaguchi na japanskom jeziku, izuzev Kai-a, koju je izglasala Shino Kakinuma, [64] Moneca Stori u Ocean dubu, Kara Edvards u dubini Funimation, i Erika Harlacher u Bang Zoom-u! Zabava dub. [27]

Marron[уреди | уреди извор]

Marron (Mamron) je ćerka Kuririn i Android 18, i pojavljuje se kao ponavljajući lični nosilac serijske medijske serije Dragon Ball, gde je obično u materi. Kao dete i kasnije mlađe dete, ona liči na svog oca: ona ima oblik oka i očigledan nedostatak nosa. Međutim, ona zaista ima nos, iako je mala, a kada ona postaje starija, Marron počinje da liči na njenu majku. Za razliku od njenih roditelja, Marron nije borilacki umetnik i izgleda da nema nikakve borbene sposobnosti ili posebne moći. U japanskim medijima prvobitno je izrazila Tomiko Suzuki, od strane Naoko Vatanabe u specijalnom TV-u Io! Son Goku i njegovi prijatelji povratak !! i film o bitci za bogove, i Hiroko Ushida u Dragon Ball Kai i Dragon Ball Super. Melodee Lentz se pojavljuje u filmu Funimation of Dragon Ball Z, od strane Meredith McCoia u Funimation Dubu Dragon Ball GT, Lori Barnes Smith u dubini Blue Vater i Tia Ballard u dubini Funimation of the Resurrection 'F' , Dragon Ball Z Kai i Dragon Ball Super.

Oob[уреди | уреди извор]

Oob (u ̄ fu), poznat kao Uub u engleskom anime dubu, je ljudska reinkarnacija zla Majin Boa. Nakon što je Boo uništen, Goku ga je tražio da se reinkarnira kao dobra osoba, tako da se ponovo mogu boriti. [Ch. 518] Goku na kraju oseti Oobovu skrivenu moć i traži ga deset godina kasnije, kada Oob prisustvuje turniru kako bi stekao novac za svoje selo [gl. 518] Goku završava odlučujući da ga obučava da bude budući branitelj Zemlje i kao protivnik koji može da se bori. [Gl. 519] Jedan od glavnih znakova podrške u Dragon Ball GT-u, on bi na kraju ponovo bio ujedinjen i reintegrisan sa dobrim Majin Boom, pretvorivši ga u "Majoob" ("Majuub" u engleskom dub) ili Super Oob (Sans Frontiere) pretnje kao što su Babi, Super 17 i Omega Shenron. Afer se spajao sa Boom, doživljava neznatnu promenu svog fizičkog izgleda, dobija ogroman podsticaj moći i nove moći kao što je Boo-ova sposobnost potpisa da pretvore neprijatelje u bombone. Izgovara ga Megumi Urava u Dragon Ball Z i Atsushi Kisaichi u GT, a Kara Edvards i Sean Teague u dubini Funimation.

Beerus[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Beerus

Beerus (hi ru su Birusu) je božanstvo koje se pojavljuje u četrnaestom i petnaestom filmu Dragon Ball Z, kao iu Dragon Ball Super. Vijolična mačka je vidjena u tradicionalnoj egipatskoj odeći i ukrasima, on je Bog uništenja čija je okupacija održavanje ravnoteže uništavajući planete, za razliku od Kaio-šina koji ih stvaraju i čuvaju. Često opisani kao uništavajuće planete (ili pola od jednog) na duhovit način, Beerusove dvije jedine želje uživaju u najboljem kuhanju i borbi svemira protivnika za koje smatra da su dostojni. On poslednji put vodi ga da traži Boga Super Saiia koji se ispostavlja da je jedan od Saiijanaca koji sada žive na Zemlji. Na kraju, Son Goku obavlja ritualnu transformaciju u Super Saiian God i bori se Beerus, da bi ga porazio Bog razaranja. Nakon što je uživao u meču, Beerus štiti i Goku i Zemlju, rekavši da je Goku drugi najjači protivnik sa kojim se ikada suočio; prvo je njegov nastavnik i nastavnik borilačkih veština, Vhis. Beerus kasnije formira tim sastavljen od Goku, Vegete, Piccolo, Boo i Monaka (mo na ka) da učestvuje na Turniru razarača nakon što je odgovorio na izazov njegovog brata i drugog Boga uništenja Champa. Beerus je bio modelovan nakon Toriiama Cornish Rek mačke.

Vhis[уреди | уреди извор]

Vhis (u i su Uisu) je anđeo koje se pojavljuje u četrnaestom i petnaestom filmu Dragon Ball Z, kao iu Dragon Ball Super. Visoki čovek humanoid sa izgovaranim feminističkim karakteristikama, Vhis je Beerusov pratilac i majstor borilačkih veština koji uvek prati Boga uništenja gde god da ide. On je neuporediv na vlasti i poseduje ogromnu brzinu. U petnaestom filmu, Vhis se vidi trening Goku i Vegeta za borbu protiv vaskrsle Freeze; bez napora brani se protiv ove dvojice. Ime lika proističe iz nesporazuma. Toriiama je pogrešno verovao da je Beerusovo ime pun reč "pivo" i tako odlučio da slijedi isto pravilo kako bi nazvao pomoćnika lika. Tako je završio imenovanje karaktera Vhis, pun na "viski" (u i su ki ̄ uusuki). Vhos je izrazio Masakazu Morita u japanskim medijima i Ian Sinclair u dubini Funimation.

Jaco[уреди | уреди извор]

Jaco Teirimentenpibosshi (Jako Tirimentenpibosshi) je vanzemaljski galaktički patrol koji je glavni lik Jacka Galaktičkog patrolmana, manga Akira Toriiama postavljenog pre događaja Dragon Ball. Član Galaktičke patrole, kosmičke policijske snage koju vodi galaktički kralj (yín hé wáng "Gingao") i zadužen za održavanje reda u galaksiji Mlečnog puta, Jaco stiže na Zemlju da bi sprečio da ga ugrožava zlo vanzemaljac . On ne uspe da prati vanzemaljca, koji se ispostavilo da je Son Goku, ali se sprijateljio sa Bulminom starijom sestrom Tights (ta i tsu "Taitsu") i vratio se u svemir. Pojavljuje se u petnaestom filmu Dragon Ball Z i postaje ponavljajući lik u Dragon Ball Super. Jaco je izgovorio Natsuki Hanae[6] na japanskom i Todd Haberkorn na engleskom jeziku.

Ostali likovi[уреди | уреди извор]

Android 16[уреди | уреди извор]

Android 16 (Jinzoningen Ju Roku Go, lit. "Artificial Human # 16") je veliki potpuno mehanički android koji je razvio Dr. Gero. Smatra se neuspjehom i deaktiviran je dok Android 18 ne aktivira i ne otpušta ga. Uprkos drugim Androidima koji uživaju u borbama, 16 se suzdržava od borbe, pokazujući samo interesovanje da prate svoja naređenja da traže i ubiju Gokua, koji je, zajedno sa Cellom, jedini lik koji pokazuje neprijateljstvo prema. Za razliku od ostalih dve, 16 procesira sofisticirani mehanizam za osjećanje i praćenje nivoa snage u realnom vremenu Prilikom pokušaja zaštite Android 17 i 18 iz Cella, on je veoma oštećen, iako su ga Bulma i njen otac kasnije popravili [gl. 394] Nakon što je popravljen, privremeno ignoriše njegova naređenja da ubije Gokua da se fokusira na borbu protiv ćelije. Kao 17 i 18, 16 je dizajniran sa mogućnošću samouničenja, ali je uređaj uklonjen tokom njegovih popravaka. Ovo se objavljuje samo kada se 16 pokušava samouništiti i uništiti ćeliju, pri čemu se Cell retalira i uništava. Međutim, njegova glava i svest preživljavaju, ali kasnije je uništena od strane ćelije, što gura Gohana preko ivice do Super Saiian 2. Izgovara se Hikaru Midorikava u japanskim medijima, Scott McNeil u Ocean dubu i Jeremi Inman u dubini Funimation.

Arale Norimaki[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Arale Norimaki

Arale Norimaki (zé juàn a ra re Norimaki Arare) je anroid devojčice koju je naučnik Senbei Norimaki napravio u Penguin Village-u (Pengin Mura) iz Toriiama prethodne mange Dr. Slump. Ona je veoma naivna i bori se kao da se jednostavno igra okolo posedujući sposobnost da trči na brzinu i neverovatnu snagu. Arale često prate dva haeruba poznata pod nazivom Gatchans koji su sposobni da jedu skoro sve i pucaju laserima iz svojih antena. Goku ga upoznaje tokom svog poslednjeg susreta sa generalom Blue of the Red Ribbon ​​Armi i lako se odvaja sa njim kada Goku nije mogao da ga poraze. 81-83] Arale se takođe pojavljuje u trećem filmu Dragon Ball, gde porazuje Taopaipai. U Dragon Ball Super, ona lako porazuje Vegetu kada je kontrolisana od strane njenih stvaraoca, koji su se naduvali sa dr Mashiritoom i ima naizgled čak par utakmica protiv Gokua.

Bobbidi[уреди | уреди извор]

Bobbidi (Babi Babi), Babidi u engleskom anime dubu, je madoshi (mó dǎo shī) ili vorklok i sin Bibbidija (hi hi te ~i Bibidi), kreator Majin Boa. Dugo nakon što je Boo zatvoren i njegov otac je mrtav, on se trudi da oživi Boa kako bi mu pomogao da osvoji univerzum. Bobbidi uspeva da preuzme glavu mnogih jakih ratnika kako bi mu pomogao u postizanju svog cilja, uključujući Dabru, vanzemaljski ratnik Pui Pui (fu i fu i, "Pocus" u engleskoj mangi), čudovište svetlosti Jakon (ya ko n), i dva čoveka vezana za mišiće, Iamu (ya mu ̄ Iamu) i Spopovitch (Supermobitchi). Bobbidi ih koristi da sakuplja energiju za Boov oživljavanje, a kasnije uvećava Vegetu da mu pomogne, iako Vegeta može ignorisati njegova naređenja Nakon što je Boo oživljen, Bobbidi uspeva da ga kontroliše pretnjom da ga ponovo zatvori, iako je Goku bio manipulisan, [gl. 473] Boo se okrenuo i ruši glavom jednim udarcem U anime, kasnije se pojavljuje u paklu, navijanjem Gokua i Vegete tokom borbe sa Boom. Bobbidi se upućuje na Dragon Ball Super i pojavljuje se u prizori sa fleškom, a takođe se pojavljuje u filmu Dragon Ball GT kada različiti zločinci pobegnu iz pakla. Bobbidi je izgovorio Joji Jani u originalnoj seriji i Bin Shimada u Kai-u, Terri Klassen u Dubu Ocean i Duncan Brannan u dubini Funimation.

Burdock[уреди | уреди извор]

Burdock (Badakku), Bardock u engleskom anime dubu Funimationu, otac je Radica i Kakarrota (Goku). Burdockova priča je prikazana na specijalnoj Dragon Ball Z TV iz 1990. godine i u Toriiama-jevoj Dragon Ball Minus-u: odlazak specijalnog detinjstva. U specijalnom TV-u, tokom rutinske planete koja osvaja misiju na planeti Kanassa, jedan od preživelih stanovnika udara Burdock-a, dajući mu izvornu sposobnost da vidi u budućnosti u procesu. Ubrzo je Burdock počeo da vidi vizije Freezovog plana da uništi Planetu Vegetu i sve Sajance, kao i Gokuovu budućnost na Zemlji. Burdok pokušava da spriječi uništavanje svoje trke izazovom Freeze u orbiti planete Vegeta, ali je neuspješan i postaje prvi od Saiijaca koji će biti izbrisana od strane Freeze. Međutim, pre njegove smrti, Burdok ima jednu konačnu viziju Goku-a izazovu Freezu, i u stanju je umreti zadovoljan znajući da će njegov sin osvetiti svoju trku. U Dragon Ball Minusu, koji se održava mesec dana prije uništenja Planeta Vegeta, Burdock ima snažan osećaj da je Freeza na nečemu kada dobiju naređenje da se svi Saiijanci vrate kući, tako da on ubedi Gine (ki ne) da pošalju svoje novorođeni sin, Kakarrot, na Zemlju.

Cabba[уреди | уреди извор]

Cabba (ki ~ya he Kiabe) je Sajjan iz planete Sadala Sadala i elitni član Sadalskih snaga odbrane, prvi put predstavljen u Dragon Ball Super. Planeta Sadala je takođe izvorna homevorld Saiijanaca Univerzuma 7, ali prema Vegeti, ona je već davno uništena unutrašnjim nesuglasicama i više ne postoji. Za razliku od arogantne i divljih priroda koje je pokazala velika većina Saiijanaca iz Univerzuma 7, Cabba je predstavljena kao dobrodušna i ponizna osoba koja svima poštuje i vidi sebe kao zaštitnika slabih. Kao jedan od najjačih ratnika u Univerzumu 6, on je regrutovan da se pridruži Championom timu tokom Turnira razarača. Kabba se vezuje sa Vegetom nakon događaja na turniru i traži ga kao mentora, uprkos činjenici da se bore za suprotstavljene timove. On je izglasao Daisuke Kishio u japanskoj verziji serije. U Funimation English Dub-u, njegov glas obezbeđuje Clifford Chapin.

Dabra[уреди | уреди извор]

Dabra, King of the Demon Vorld (Ankoku Makai no O Dabra), nazvan "Dabura" u engleskom anime dubu, je desna ruka Bobbidija, pod njegovom kontrolom. Dabra se prvi put viđaju kada su Goku, Gohan, Vegeta, Piccolo i Kuririn doveli do Bobibidijevog broda Kaio-shin i njegovog pomoćnika Kibito da im pomogne u sprečavanju buđenja Majina Boa. Dabra se pokazao kao ogroman neprijatelj za grupu, i upoređuje se sa Cellom u njegovom savršenom obliku u smislu nivoa snage; on uništava Kibito pojedinačno, pretvara Piccolo i Kuririn kamenom pljuvanjem na njih, i pomaže Bobbidiju da koruptira Vegetu sa čarolijom. Nedugo nakon njegovog uspešnog buđenja od strane Bobbidija, Boo bi uključio Dabru tako što ga je pretvorio u veliki kolačić i konzumirao ga. Ovo, zauzvrat, povlači svoju petrifikaciju Piccola i Kuririna, vraćajući ih u normalu. U epizodi punjenja Dragon Ball Z anime, očigledno otkupila Dabra pokazana je pratila Bulma, Chi-Chi i Videl u potrazi za Gohanom u posljednjem životu. Dabra je poslao na nebesa vladar posmrtnog života, jer bi, kao demon, uživao u paklu. Dabra se pominje u Dragon Ball Super i pojavljuje se u prizori sa fleškom. Dabra je izgovorio Riuzaburo Otomo u japanskoj verziji anime serije. U Ocean Group English Dubu, njegov glas obezbeđuje Scott McNeil, a on ga je izrazio Rick Robertson u Funimation English Dub.

Frost[уреди | уреди извор]

Frost (Frozsuto) je vladar imperije baziranog na Univerzumu 6, i pozdravlja iz iste rase bića kao Freeza. Prvi je predstavljen u Dragon Ball Super kao takmičar za svoj univerzum tokom Turnira razarača. Za razliku od Freeza, očigledno je da ga većina njegovih subjekata u Univerzumu primećuje u pozitivnom svetlu. 6. Frostova karakterizacija se razlikuje između mange i anime adaptacija Dragon Ball Super, a to je zlonamerno ne bitno za razliku od Freeza u anime, dok sa druge ruka manga verzija karaktera je jednostavno amoralna i nesportska. U animeu, Frost se suočava sa Goku, Piccolo i Vegeta u sukcesivnim krugovima na turniru i porazi Goku i Piccolo tako što prevari i koristi svoj tajni otrov; Goku je dozvoljen da se vrati na turnir nakon što se otkrije i Frost je poražen od Vegete. On je na kraju izložen kao opijenog manipulatora koji feigns benevolence kao fasade, i zapravo je svemirski pirat i planetarni broker koji diskretno profitira od ratnih aktivnosti u svom univerzumu. U mani, ne spominje se da je Frost umešan u kriminalne aktivnosti niti bilo kakve indikacije da je zlo, a čini se da ima istinski prijatnu ličnost. On je ravnodušan optužbama da je prljavi borac za korištenje njegovih otrovnih stingera, jer turnir ne nudi novčanu nagradu, a bitke su na kraju beznačajne prema njegovoj perspektivi. Frost je izglasao Riusei Nakao u japanskoj verziji serije. U Funimation English Dubu, njegov glas je isporučio Greg Aires.

Bogovi uništenja[уреди | уреди извор]

Bogovi uništenja (pò huài shén Hakaishin), poznati kao Uničitelji u dubini Funimation, su božanstva uvedene u Dragon Ball Super i Dragon Ball Z: Bitka za bogove koji uništavaju planete, civilizacije ili vanjske prijetnje koje dovode do razvoja svemira nadgledati rizik. Ovo je u suprotnosti sa Kaio-shin-om koji stvaraju i ispunjavaju planete i svetove sa životom. Oni su sposobni da obrišu bilo koju metu koju žele, bilo da je to živo ili nečistoće, inertni konstrukt, ili čak i čitava planeta (ili određeni deo božanstva). Pored njihovi kolega Kaio-shin, oni vladaju nad njihovim univerzumima i rade jedni s drugima kako bi održali ravnotežu njihovih odgovarajućih univerzuma. Budući da bogovi stvaranja i uništenja dele svoju životnu silu jedni s drugima, razarač će umreti ako njihov kolega propadne.

Universe 6[уреди | уреди извор]

Champa (shi ~ya n ha Shanpa) je Beerusov blizanac i Bog uništenja Šeste Univerzuma, koji je povezan sa Sedmim Univerzumom kao svojom "blizankom univerzumom". Izgleda kao preterana verzija Beerusa i nosi varijantu tradicionalne egipatske odeće i ornamenata koji nosi Beerus, a njegovo ime potiče i od alkoholnog pića Champagne (shi ~ya n ha n Shanpan). Ima dugogodišnji rivalstvo sa Beerusom, a braća često bacaju ili se upuštaju u činove jednog upmana kao što su takmičenja u hrani i proksi ratovi. Tokom Univerzuma 6 Saga, Champa održava borbeni turnir poznat pod nazivom Turnir razarača; on formira tim tako što okuplja najjače ratnike iz Univerzuma 6 da izazove Univerzum 7, koji čine Hit, Cabba, Frost, Botamo (ho ta mo) i Otta Magetta (o ~tsu ta ​​ma ke ~tsu ta). Champa je izglasao Mitsuo Ivata u japanskoj verziji serije. U Funimation English Dubu, njegov glas obezbeđuje Jason Liebrecht.

Vados (Varados) je Champa's učitelj i borilačke veštine. Ona je sestra Vhisa i kćer Velikog ministra (dà shén guān daishinkan, osvetljen "Veliki sveštenik"). Kao i Vhis, njeno ime je takođe izvedeno iz alkoholnog pića, calvados (ka ru u ~a to su karuvadosu). U Dragon Ball Superu, prvi put ga je pratila Champa dok traže Super Dragon Balls; ona je pomogla Champi u njegovoj potrazi tokom decenija, i uspješno su dobijali šest od sedam Super Dragon Balls prije Turnira razarača. Vados otvoreno pokazuje zabrinutost zbog čarovske fizike i zdravstvenih problema i često ga dira zbog prevelike telesne težine, pripisujući mu težinu kao uzrok njegove niske izdržljivosti i težine u održavanju njene obuke. Ona se takođe pokazala ljubaznom i poštovanom, čak i kada se bavi manjim bićima ili onima koji nisu iz njenog univerzuma kao što je Goku. Kao i Vhis, ona ne bi dozvolila Champi da se bavi njegovim bratom i dugogodišnjim suparnikom Beerusom u bilo kojoj fizičkoj borbi, kako se kaže da će oba njihovog univerzuma biti uništena ukoliko njihove borbe eskaliraju. Ona je izrazila Iuriko Iamaguchi na japanskom i Caitlin Glass u Funimation English dub.

Deda Son Gohan[уреди | уреди извор]

Grandpa Son Gohan (sin Son Gohan Jisan) je usvojitelj deda Gokua, koga je našao u srušenom svemirskom brodu. [Gl. 197. Učio je borilačke veštine Goku, koji je prvobitno učio pod Kame-Senin sa Giu-Mao-om i takođe poznaje tehniku Kamehameha Upozorava Goku da ne gleda na pun mjesec, ali Goku ga ne posluša i slučajno ga ubija dok je u divljini u velikom obliku majmuna Goku ovo ne sazna dok Vegeta ne postane majmun i govori Goku o transformacijama Baba Uranai ga je jednog dana vratio u život kako bi se borio protiv Goku i vidio njegov rast kao borilačkog umjetnika [ch. 108] Samo u anime, kasnije se pojavljuje kao pomoćnik Anin (a n ni n), vladar "magične peći". Osamu Saka ga je izglasao u japanskoj verziji originalne serije, od strane Kinpei Azusa u Bardoku: Otoku Gokua i Shigeru Chiba u Dragon Ball Kai. U Funimation dub od serije, on je izglasao Christopher Sabat. Randall Duk Kim ga prikazuje u američkom live-action filmu Dragonball Evolution; Njegov glas je nazvao Hiroia Ishimaru u japanskoj verziji. Deda Son Gohan se kratko pojavljuje u poslednjem poglavlju Toriiama 2013 manga serije Jaco Galactic Patrolman, koji je postavljen prije Dragon Ball.

Hit[уреди | уреди извор]

Hit (hi ~tsu to Hitto), poznat i kao Hit the Infallible (Hiappatsuhiakuchuu no Hitto) i kao Legendari Assassin (Densetsu no Koroshi-ia), je ubica iz Universe 6 predstavljen u Dragon Ball Super. Poznat je po tome što je svojim potpisom Time-Skip (shí to ha shi Toki-Tobashi) sposoban da manipuliše vremenom i svojom sposobnošću da eliminiše ciljeve atentata jednim udarcem. Preko milenijumskih godina, on je najjači član tima njegovog univerzuma tokom Turnira razarača. Hit se na kraju pobuni protiv Šampe i baca svoju borbu protiv Monake (mo na ka), lako najslabijeg člana tima protivničkog tima Universe 7, eliminišući se u finalnom meču turnira. Na japanskom, Hit je izgovorio Kazuhiro Iamaji. U Engleskom dubu, on se izgovara Aaron Roberts u Dragon Ball Ksenovers 2 i Matthev Mercer u svim narednim nastupima.

Kaio[уреди | уреди извор]

Kaio (jiè wáng), poznat kao Gospodari svetova u Vizovoj Engleskoj mangi i Kai u engleskom anime dubu, su bogovi višeg nivoa multiverse Dragon Ball. 205] Postoji pet po jedan; jedan predsjedavajući nad svakom od četiri kvadranta svemira, a zadnji, Dai Kaio (dà jiè wáng, "Veliki gospodar svijeta"), nadgledajući ih sve. [Ch. 440] Kaio žive u nebesima i odgovorni su za božanstva nižeg nivoa koji vladaju pojedinačnim planetama. Kasnije u seriji otkriveno je da Kaio-shin postoji; sami su zaduženi za Kaio. [Ch. 440], i da svi Kaio i Kaio-shin čine iz iste rase bića. Moguće je da se pojedinac Kaio promoviše u čin Kaio-shina nakon perioda obuke kao pripravnika. Na primer, Zamasu je bio bivši severni Kaio (běi no jiè wáng Kita no Kaio) Univerzuma 10 pre nego što ga je izabrao Govasu (ko wa su Govas), vladajući Kaio-shin Univerzuma 10, kao njegov učenik i eventualni naslednik.

Severni Kaio univerzuma 7, kralj Kai u engleskom anime dubu, obučava Gokua nakon svoje žrtve da pobedi Radica, i na kraju obučava Iamhu, Tenshinhan, Chaozu i Piccolo. On je jedini drugi Kaio koji se pojavljuje u originalnoj mangi, pored kratkog pojavljivanja Južnog Kaioa (nán no zhōng wáng Minami no Kaio), [gl. 428] i kao takav se obično jednostavno naziva Kaio-sama (jiè wáng yàng). Kaio-sama trenira mrtve borce kojima je dozvoljeno da zadrže svoja tela, ako uspiju da stignu do svoje male planete na kraju Serpent Roada (shé no dào Hebi no Michi, "Snake Vai" u engleskom anime dubu). 205] Pre obuke bilo kog učenika, prisiljavaju ih da se pozovu na njegov čudan smisao za humor i ulov njegovog ljubimca majmuna Bubbles (ha fu ru su). U anime, oni takođe moraju udariti letećeg kriketa Gregori (ku re ko ri ̄) sa malletom. Kaio-sama obezbeđuje Gokuu obuku o borilačkim veštinama i dve njegove sopstvene tehnike, Genki-Dama (yuán qì yù) i Kaio-ken (jiè wáng quán), koje sam i nije mogao da savlada. 212, 227] On nastavlja da pomaže Gokuu i njegovim prijateljima tokom čitave serije, pozajmljujući svoju planetu lociranje i telekomunikacijsku sposobnost za njihovu upotrebu. Kada Goku dovede samo-destruktivnu ćeliju na svoju planetu, eksplozija ubija Kaio-sama i Bubbles i uništava njegovu planetu [gl. 412, 413] Kao što je već u posleratnom životu, on dobija samo halo, a u anime se čini da se smesti na planetu Dai Kaio-a. Joji janima gaje u japanskim medijima do epizode ​​dvanaest od Dragon Ball Supera, na čemu je Naoki Tatsuta preuzeo ulogu Don Brovn i Dave Vard u Ocean dubu, Sean Schemmel u dubini Funimation, i Michael McConnohie u Bang Zoom! Zabava dub.

Kaio-šin[уреди | уреди извор]

Kaio-shin (jiè wáng shén), koji se zovu Gospodari lordova u Vizovoj engleskoj mangi i Vrhunskom Kaiu u engleskom anime dubu, su bogovi najvišeg nivoa u svemiru Dragon Ball. Kao i Kaio kome vladaju svi Kaio-shin iz rase prirodno božanskih bića. Dok Kaio gleda preko živog sveta, Kaio-shin gleda i na "Drugi svet" (posljednji život u Dragon Ball serije) i živog sveta. Kaio-shin su poznati po regrutovanju smrtnih bića da bi postali njihovi učenici (Kaioshin no deshi lit. "Učenik bogova kraljeva svetova")): Gohan i budućnost Trunks obučeni pod njihovim univerzumskim Kaio - da se pripremimo za pretnje kao što su Majin Boo i Dabra, i stekli pristup lekovitoj moći u tom procesu. Kaio-shin i njihovi sledbenici nosi par naušnica poznatih kao Potara (ho ta ra), koji dozvoljavaju dvojici ljudi da se spajaju u amalgamaciju i dozvoljava nosiocu da koristi Time Ring. U Dragon Ball Superu, otkriveno je da bogovi uništenja postoje i jednaki su u statusu Kaio-šina. Kaio-shin djeluje kao "bogovi stvaranja" (chuàng zào shén sozoshin), obezbeđujući energiju za stvaranje novih planeta i vrsta, dok bogovi o uništenju služe kontrastnoj svrsi uništavajući planete ili čitave civilizacije kada je to potrebno kako bi se održao ravnoteža univerzum koji nadgledaju.

Universe 7[уреди | уреди извор]

Prvih pet Kaio-šiljaka u Sedmom univerzumu, i slično kao Kaio, četiri su vladali nad svakom od četiri kvadranta svemira i petom, Dai Kaio-shin (dà jiè wáng shén, "Veliki Lord" Lords "), vladala nad njima zauzvrat. [Ch. 445] Međutim, pre događaja koji su prikazani u Dragon Ballu, svi su osim njih smatrali rukom Majin Boa [ch. 445] Istočni Kaio-shin (dōng no guó wáng shén Higashi no Kaioshin), izvorno vladar istočnog kvadranta Univerzuma 7, postao je de facto vladar čitavog univerzuma kao rezultat [gl. 445, 440] Ima ljubičastu kožu i belu mohavk i uvek ga prati njegov veći, crvenkast ružičasti kožni, lojalni poslužitelj Kibito (ki hi to). U manga Dragon Ball-a došao je na Zemlju, pod anonimom "Shin" (shi n), da bi upoznao Gokua i njegove prijatelje i zaposlio ih da zaustavi Bobbidija od oživljavanja Boa. 438, 446, 460] Nakon što nije uspela da spreči Boov povratak, Gohan se onda odveze na daleku planetu Kaio-shina (jiè wáng shén jiè Kaioshinkai, lit.[7]

King Vegeta[уреди | уреди извор]

King Vegeta je poslednji kralj Sajjana (sa i ya rén Saiia-jin), prirodno agresivna humanoidna ratna trka koja poseduje repove koji svakoj Saiian-u omogućavaju da se transformiše u veliki majmun (dà yuán Ozaru) kada gledajući pun mesec, omogućavajući im da rastu neverovatno velike veličine i izuzetno snažnom snagom dok se drastično menjaju u zveri. On je najjači Saiian ratnik u njegovom vremenu, kao i otac sajijanskih prinčeva Vegeta i Tarble (ta ̄ fu). Dok je upućen na sve medije serije, on se nije pojavio u originalnoj mangi. On je vodio saiijanske ljude koji su istorijski živeo nasilnim i varvarskim životnim stilom gde napadaju brojne planete da izgrade bogatstvo i robu do pobede u desetogodišnjem ratu protiv Tuflsa (tsu fu ru rén Tsufuru-jin), nakon čega su Tuffles "planeta je preimenovana u Planetu Vegetu (huò xīng he shi ̄ ta Vakusei Bejita) u njegovu čast. [78] Slično kao i njegov sin Vegeta u prirodi i izgledu, on je nemilosrdan u suočavanju s njegovim podređenima i zadovoljstvom u smrti drugih. Nakon što je Sajance priključio Freeza u svoju vojsku, on nije imao drugog izbora nego da se založi za njega, istovremeno zadržavajući vlast nad svojim narodom. Kralj Vegeta je ubio Freeza, kada vodi pobunu protiv njega i plove svoj svemirski brod kako bi vratio sina. Nakon njegove smrti, Freeza uništava svoju planetu i počinje genocid cele Sajijanske trke. U četrnaestom filmu Dragon Ball Z, iu verzijama Dragon Ball Super verzije anime i manga, King Vegeta se vidi u flashbacks-u kako prikazuje njegov susret sa Beerusom tokom posete posljednjeg posjeta planeti Vegeta. Na japanskom jeziku, Banjo Ginga ga izgovara u epizodi 78 Dragon Ball Z, Iukimasa Kishino u epizodi 124 i Masaharu Sato u osmom filmu Dragon Ball Z. Terri Klassen ga izgovara u dubini okeana, dok ga je Christopher Sabat izgovarao u dubini Funimation.

Pilaf Gang[уреди | уреди извор]

Pilaf (hi ra fu Pirafu), Emperor Pilaf u engleskom anime dubu, je malo neplodno plavo stvorenje koje je lider Pilaf Gang (hi ra fu yī wèi Pirafu Ichimi) i sanja o vladanju sveta. Zajedno sa svojim dvojicima, Mai i ​​Shu (shi ~yu u Shu), humanoidni pas u nindžijoj odeći, on traži od Zmaja Balls da žele svetsku dominaciju. Nakon što je u početku uspeo da dobije Zmajne loptice, Goku i njegovi saputnici su ga omalovažili nakon što je Oolongova želja dala Shenlong, pre nego što je u potpunosti mogao da govori. 20] Pilaf Gang se vraća da antagoniše Goku još nekoliko puta tokom serije; pokušavajući ponovo da dobiju Dragon Balls i kada oslobađaju Piccolo Daimaa iz njegovog zatočeništva [gl. 109, 135] U prvom slučaju, njihov pokušaj se brzo prekida kada ih opet uspije Goku, a u drugom, Piccolo Daimao ih izdaje nakon što su nadživjeli njihovu korisnost prema njemu [gl. 110, 148] Pre događaja četrnaestog Dragon Ball Z filma i Dragon Ball Super, Pilaf banda koristi Zmajne loptice da požele obnovu svoje mladosti, samo zbog želje da se vraćaju vatru i transformišu se u malu djecu Shenlong. Zatim su pokušali da se infiltriraju na Bulminu rođendansku zabavu kako bi ponovo potražili Zmijske kuglice, dok se Pilaf pogrešio za majmuna dok Trunks tvrdi da je Mai njegova devojka. Pilafova banda je kasnije reformirala mnogo poput nekoliko prethodnih neprijatelja Gokua, a oni su čak i postali učenici Trunksa u školi.

Pilaf Gang se pojavljuje u prvoj epizodi Dragon Ball GT-a, gde dobijaju Dragon Ball Zrele i Pilaf slučajno želi Goku da bude dete, postavljajući u pokret događaje iz čitave serije. Shu je prvobitno nazvan "Soba" (so ha) kada se prvi put pojavio, međutim, kad je serija adaptirana u anime, osoblje je pitalo Toriiama kako se zove i on je umjesto toga odgovorio sa Šuom, zaboravljajući da ga je već nazvao. [ch. 18] [vol. 12: posle reči] Do trenutka kada je shvatio grešku, anime je već emitovano, pa je odlučio da koristi Šu u mani kada se ponovo pojavio lik [vol. 12: postepeno] Pilaf je izglasao Shigeru Chiba na japanskom jeziku, [36] Don Braun u Dubu Ocean, Mike McFarland u trećem filmu Dragon Ball i Chuck Huber u dubini Funimation. Šu je izglasao Tessho Genda na japanskom jeziku, [45] Doug Parker u ocean dub, Justin Cook u trećem filmu i Chris Cason u dubini Funimation.

Shenlong[уреди | уреди извор]

Shenlong (shén lóng shi ~e n ro n Shenron, lit. "Dragon God"), Shenron u Funimation's anime dub, poznat i kao Vječni zmaj u okeanu i Funimation dubs i kao Dragon God u dubini Harmoni Gold, je želja koju dodeljuje zmaj pozvan kada sve sedam Zemljinih Dragon Balla okupi se. [Ch. 1] Tokom serije, objašnjena su nekoliko pravila o upotrebi i ograničenjima Zmaja loptice na moć Shenlong-a. Nakon što se željama odobri da se loptice rasprše preko planete, okrenite se kamenu i beskorisne su za godinu dana, što znači, tokom ove godine ih ne mogu otkriti Bulmanovim radarima.

Taopaipai[уреди | уреди извор]

Taopaipai (táo bái bái ta o ha i ha i), Mercenari Tao ili General Tao u engleskom anime dubs, je glavni atentator za iznajmljivanje i mlađi brat Tsuru-Senin (hè xiān rén "Crane Hermit"), životni rival Kame-Senin [ch. 120] Nosi roze gi sa kanji za "ubijanje" (shā satsu) na frontu i engleskom frazom "KILL IOU!" na poleđini. Prvo je predstavljen u seriji tako što je angažovan od strane Crvene trake da izvuku Gokua i preuzmu Dragon Balls koje poseduje. [Ch. 85] Ubija generala Plava samo svojim jezikom, ubio je Boru čuvar Karin kula sa svojim kopljem i naizgled poginuo Goku. Nakon što je uspeo u prvobitnoj borbi i prikupio većinu Dragon Ballova u Gokuovom posedu, on ga Goku ponovo izaziva sa novom snagom Karina uhvati se u eksploziju sopstvene granate i pretpostavlja se da je mrtav. Njegov brat Tsuru-Senin kasnije ulazi u svoje učenike Tenshinhan i Chaozu u 22. Tenkaichi Budokai, i pokušava da ga osveti tako što naredi svojim učenicima da povrede i ubiju ostale učenike Gokua i Kame-SenininaKasnije je otkriveno da je Taopaipai preživeo i bio modifikovan u kiborgu koristeći sve novce koje je dobio od svojih prethodnih posmrtnih zadataka [gl. 168. Ulazi u 23. Tenkaichi Budokai uz podršku svog brata, ali je lako poražen od svog bivšeg učenika Tenshinhana U animeu se pojavljuje još jednom, u epizodama filma Dragon Ball Z tokom ćelijskog luka.

Na japanskom jeziku, on je izgovorio Chikao Otsuka u Dragon Ball i Iukimasa Kishino u Dragon Ball Z. U Dubu Oceanu ga je izgovara Skot McNeil, dok je u dubini Funimation ga izgovara Kent Villiams. Taopaipai je bio model za lik Uonuma Usui u Nobuhiro Vatsuki's Rurouni Kenshin manga. Vatsuki je rekao da je kao prvi zlikovac koji je pobedio Gokua, Taopaipai "ostavio jak utisak".

Uranaj Baba[уреди | уреди извор]

Uranaj Baba (zhàn i ha ha Uranai-baba, lit. "All-seeing Crone"), Fortuneteller Baba u engleskom anime dubu, je stara vestica i starija sestra Kame-Seninina [gl. 101] Ima čarobnu plutajuću kristalnu kuglu koja se vozi na vrhu, koju može koristiti da vidi lokaciju bilo kojeg izgubljenog predmeta, [ch. 97] i da ima ograničen pogled na budućnost. Takođe je u mogućnosti da putuje u posmrtni život, gdje regrutira preminule pojedince i vraća ih u živi svet da se bore za nju, iako samo za jedan dan [gl. 108) Živi u velikoj palati koja se nalazi preko oaze u pustinji. Ona obično naplaćuje vrlo visoku cijenu za njene usluge, osim ako je njen tim boraca poražen. 98] Njeni redovni borci su Drakula Man (Dorakiura Man, "Grof Drakula" u Vizovoj mangi i "Fangs" u engleskom anime dub), bokserski vampir; Suke-san (su ke sa n, "Invisible Man" u Vizovoj mangi i "See-Through" u engleskom anime dubu), nevidljivi čovek koji je slab sa svojom jedom prednost koja se ne vidi; Mummi-kun (Mila Miura-kun, "Mummi" u Vizovoj mangi i "Bandages" u engleskom anime dubu), mumija sa brutom snagom; i Devilman (a ~tsu ku ma n Akkuman, "Devil" u Vizovoj mangi i "Spike" u engleskom anime dubu), humanoidni đavo koji može uništiti ljude koji koriste zlo u njihovim srcima. 99-104] Tokom vremena Goku i njegovi prijatelji posećuju kako bi pronašli poslednju Zmaj loptu nakon poraza Crvene trake, njegov usvojitelj deda Son Gohan je bio poslednji od njenih boraca, privremeno vratio u stvarni svet da vidimo njegovog unuka [gl. 108] Kasnije se povremeno pojavljuje mnogo ponavljajućih događaja, uključujući i povraćanje Goku-a za jedan dan za 25. Tenka'ichi Budokai Na japanskom jeziku ona je izrazila Junpei Takiguchi u Dragon Ball i rani Dragon Ball Z, [80] i Maiumi Tanaka tokom kasnije polovine Dragon Ball Z i tokom Dragon Ball Kai. Na engleskom je izrazila Ellen Kennedi u Ocean dubu, a Linda Chambers-Ioung u dubini Funimation.[8]

Zeno[уреди | уреди извор]

Zeno (quán wáng), poznat kao Gospodar svega u Vizovoj Engleskoj mangi, je vrhovno božanstvo dvanaest draguljevih univerzuma, prvi put predstavljen u Dragon Ball Super. Zeno je prikazan kao dečja humanoidna figura, rangiran iznad svih drugih smrtnika i bogova u seriji i ima moć da obriše čitave univerzume od postojanja po volji. On služi par identičnih posmatrača, a savetuje ga veliki ministar (dà shén guān daishinkan, osvetljeni "Veliki sveštenik"), anđeo koje živi u Zenoovoj palati i otac je Vhis i Vados. Prvo pojavljujući se za vreme turnira razarača između Univerzuma 6 i 7, Zeno se tretira sa najvećim poštovanjem i strahom od drugih bogova i smrtnika. Njegove teme se obraćaju kao Zeno-sama (quán wáng yàng) u originalnim japanskim medijima, i Grand Zeno ili Omni-King u engleskom dub.

Пријем[уреди | уреди извор]

Carl Kimlinger iz Anime Nevs Netvork-a (ANN) izjavio je: "Nekoliko anime serija je uključivalo način na koji ima Dragon Ball Z. Za određenu generaciju potrošača televizije, njegovi likovi su poznati kao svi u animiranom području, a za mnoge je to bio prvi korak u pustinju anime fandoma. Njegov kolega Allen Divers pohvalio je priču i humor mange jer je bio vrlo dobar u prenosu svih ličnosti ličnosti. Carlo Santos, takođe ANN, komentarisao je da glumac Dragon Ball "možda nije tako elegantan kao današnji protagonisti šonske avanture, ali svaki lik ima prepoznatljiv skup fizičkih osobina, što ih čini prepoznatljivim u svakom trenutku." DVD Talk Todd Douglass je imao veliku pohvalu za "duboke, upečatljive i dobro razvijene" likove, napisavši "Nekoliko emisija može tvrditi da imaju glumu poput Dragon Ball-a, a to je dokaz stvaralačkog genija Toriiama". Međutim, osetio je da je Crvena traka "pogodjena ili propustena". Tim Jones iz THEM-a Anime Revievs pohvalio je seriju zbog dobre karakterizacije, rekavši: "Ti ih brineš o njima i želiš da saznaš više o njima." Smatrao ih je da se razlikuju od stereotipnih likova, ali ističu da imaju mnogo više razvoj ranije nego kada se upoređuje sa kasnije u seriji.

Theron Martin, takođe ANN, napisao je da dok su likovi komplikovani, oni su "lako voleti, mrziti i poštovati" i glavni su razlog popularnosti serije. "Ogroman ponos Vegete, i kako to može biti fatalna mana, naročito sija, kao i slobodni duhovi Gotena i Trunksa, naivete Boa i gospoda Satona koja voli pažnju, slave-hound nature, dok je broj 18 pokazuje neočekivano lukavu stranu. "," Videl je u nedostatku sasvim nedovoljno iskorišćen da bi napravio veliki uticaj, a Bulma gubi nešto što samo sjedi kako deluje kao zabrinuta majka / supruga. " Takođe je pohvalio teme od ratnika, govoreći da govore "osnovnim i moćnim temama kao što su vera, samopouzdanje, herojstvo, žrtvovanje, ljubav i razumevanje za šta se stvarno vredi boriti" i načine na koji reaguju dok se bore, iako su bitke ponekad postale vrlo dugačke sa malim razvojem parcele. On je kritikovao kako je serija prekomjerno koristila ploču da karakteri "raste naizgled nedodirljivo moćni, samo da se izbacuju kada se na kraju ugradi." U pregledu Dragon Ball GT, Jeffrei Harris iz IGN-a je komentarisao da su materijali i likovi imali izgubili su novost i zabavu, a takođe su kritikovali dizajn likova Trunksa i Vegete kao glupog.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Zmajeva Kugla”. 
  2. ^ „Son Goku”. 
  3. ^ „Bulma”. 
  4. ^ „Zmajeva Kugla Z”. 
  5. ^ „Mark Britten”. 
  6. ^ „Todd Haberkorn”. 
  7. ^ „Universe 7”. 
  8. ^ „Uranaj BAba”. 
Slavceee1