Корисник:Smorenistudent/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Послератни фудбал у Земуну[уреди | уреди извор]

Исторјат[уреди | уреди извор]

Одмах после Другог светског рата и ослобођењу Земуна од окупатора, 22.октобра 1944. године оживеле су и спортске активности у граду. Вец поцетком 1945.године основан је и први фудбалски клуб, који је добио име "Максим Дивниц", по предратном фудбалеру који је погинуо као партизан током рата. После само неколико одиграних утакмица, клуб мења име у "Сремац". Крајем исте године основан је и други клуб - "Спарта", а 20.октобра 1946.године долази до фузије та два клуба и нови наставља живот под именом "Јединство". Фудбалски клуб "Јединство", које је у прво време било и окосница истоименог јаког и великог спортског друштва, представљало је од оснивања један од најквалитетнијих нижеразредних клубова Београда, па и Србије. Фудбалери који су прву деценију ипо носили дресове "Јединства" махом су били Земунци, а клуб је био најпопуларнији спортски колектив у граду. Круна такмицарских успеха "Јединства" махом су били Земунци, а клуб је био најпопуларнији спортски колектив у граду. Круна такмицарских успеха "Јединства" представља пласман у истоцну групу Друге савезне лиге]], у којој клуб игра две сезоне:1962/63 и 1963/64. По испадању из савезног ринга такмицења "Јединство" годинама тавори у Србској лиги, а тешка материјална ситуација спрецава значајне такмичарске успехе и цак озбиљно прети опстанку клуба. Решење за тешку финансијску ситуацију надено је 23. фебруара 1969. године фузијом са нижеразредним фудбалским клубом "Галеника" цији је патрон био тадашњи истоимени фармецеутски гигант из Земуна. Под новим именом "Галеника" и са издашном материјалном помоћи тог преџеца клуб брзо излази из кризе и већ 1970.године обезбеђује пласман у северну групу [[Друге савезне лиге. После неколико сезона, клуб је изгубио друголигашки статус, али је, пребродивши брзо нову кризу, поново обезбедио пласман у источну лигу Друге савезне лиге 1978.године истовремено освојивши и титулу аматерског шампиона Југославије. Вођен годинама од стране тренера Ивана Чабриновића, који је створио веома хомогену и јаку екипу ФК "Галеника" је била стабилан друголигаш и неколико пута на вратима Прве савезне лиге, у коју се коначно пласирала 1982.године. У истој сезони фудбалери из Земуна су доспели и до полуфинала Куп-такмичења. На жалост, у прволигашкој конкуренцији ФК"Галеника" је играла само једну сезону, после чега је клуб поново запао у вишегодишњу кризу, цији је крајњи резултат био губљење и друголигашког статуса. Од 1. јаунара 1985.године клуб носи нови име ФК"Земун" .

Фудбалски клуб Земун[уреди | уреди извор]

Земун
Пуно имеФудбалски клуб Земун Београд
НадимакЗемунци
Основан1946. год.; пре 78 година (1946)
СтадионГрадски стадион у Земуну, Београд
Капацитет10.000
ЛигаПрва лига Србије
2014/15.Српска лига Београд, 1. ()
Домаћа опрема
Гостујућа опрема

ФК Земун је српски фудбалски клуб из Земуна, Београд, који се тренутно такмичи у Првој лиги Србије, другом такмичарском нивоу српског фудбала. Стабилизујући финансијску ситуацију ФК"Земун" је 1988.године кренуо је свој незадрживи поход ка врху и у само две сезоне прешао пут од северне групе Међурепубличке лиге до Прве савезне лиге, у коју се пласирао 1990.године. Од тада до данас, ФК"Земун" је стални члан најелитнијег такмицења у коме игра значајну улогу. У том периоду зебележено је неколико добрих пласмана на крају такмичења, од којих је најзначајније освојено четврто место у сезони 1992/93 и пето место у сезони 1994/95.године. Такође "Земун" је 1992/93 године поново доспео до полуфинала Купа Југославије. У почетку, боје клуба су биле плава и бела. У свету многи спортски клубови имају као клубске боје званичне боје свога града, а у Земуну се десио својеврстан преседан: после 1991. године плаво-зелене су биле присутније, тако да су најпре не званично, а однедавно и званично прихваћене као боје града (Општине Земун).

Успеси[уреди | уреди извор]

Таурунум бојс – навијачи ФК Земун, крајем сезоне 2008/09.

Од 1962. до 1964. године, ФК Јединство је играо у Источној групи Друге савезне лиге, након чега је играо у нижим лигама. ФК Земун се вратио у највиши ниво такмичења 1990. године, ушавши у Прву савезну лигу, где је остао све до 2007. године.

Године 1996, ФК Земун се пласирао у Интертото куп, где је био другопласирани у 12. групи и није изборио пролазак у полуфинале.[1]

Сезоне 2007/08., ФК Земун је ушао у финале „Лав“ купа Србије, што је највећи клупски успех у државном купу. Финале Купа ФК Земун је играо против ФК Партизан, 7. маја 2008. и изгубио резултатом 3:0. Међутим, ФК Партизан је освојио и првенство Србије, па је ФК Земун стекао право да игра у првом колу квалификација за Куп УЕФА. Ипак, због неповољног финансијског биланса клуба, УЕФА му није издала дозволу за наступ у Купу, па је његово место заузео ФК Борац из Чачка.[2]

У сезони 2008/09, ФК Земун је играо у Српској лиги-Београд и освојио прво место, чиме је ушао у Прву лигу Србије. Међутим у сезони 2010/11. као 16-пласирани тим испао је у Српску лигу Београд. У Српској лиги је провео четири сезона, али је у сезони 2014/15. заузео прво место и пласирао се у Прву лигу Србије.[3]

Појединачни успеси Јединства,Галенике,Земуна[уреди | уреди извор]

ФК "Јединство" је био званичан првак Београда пет пута, а исто толико пута је освојио и Куп ослобођења Београда, док је једном био и освајач; Купа Београда. Од резултата у пријатељским међународним утакмицама истичу се они са репрезентацијама Гвинеје 1961.године (4:4) и Либије 1967. године (3:1).

ФК "Галеника" је била првак Србије три пута, исто толико је освојила Куп Србије, а по једном је освојила Куп ослобођења Београда и титулу аматерског првака Југославије. Клуб је забележио више добрих резултата у пријатељским међународним утакмицама, а 1982/83.године званично је заступао Југославију у угледном међународном Средњоевропском купу, освојивши треће место.

ФК"Земун" је освојио титулу првака јединствене Друге савезне лиге 1989/90 године, а од прволигашких пласмана најзначајније је четврто место у сезони 1992/93 године, када је доспео и до полуфинала Купа Југославије. Као званичан представник Југославије "Земун" је играо Интертото купу 1995/96 године, освојивши друго место у својој групи.

ФК Земун у Суперлиги Србије[уреди | уреди извор]

Стање на дан 21. мај 2016.

Сезона Одиг. Поб. Нер. Пор. ГД ГП ГР Бод. Пласман
2006/07. 32 1 4 27 22 64 -42 7 12
Укупно 32 1 4 27 22 64 -42 7 29

ФК Земун у европским такмичењима[уреди | уреди извор]

Сезона Такмичење Коло Држава Клуб Резултат
1996 Интертото куп Група 12 Румунија Динамо Букурешт 2-1
Група 12 Грузија Колхети 1913 2-3
Група 12 Финска Јаро 3-2
Група 12 Француска Генгам 0-1

Д = Домаћин ; Г = Гост

Познати играчи[уреди | уреди извор]

У првим данима по оснивању клуба, његове боје су бранили углавном Земунци, уз само по неког дошљака са стране. Већина фудбалера играла је годинама за "Јединство", а неки су и читаву каријеру провели у том клубу. Међу првим играчима најбољег земунског клуба посебно су се истицали дугогодишњи првотимци: Павле Летић, Франц Боровец и Момчило Димитријевић;, затим Слободан Марковић, Драгомир Радосављевић, Љубиша Арсеновић, Еуген Гашпаровић; као и нешто млађи Ото Кох, Марјан Јантољак, Мане Бајић, Стеван Јовановић, Жарко Ераковић и други. У пионирима ФК"Јединство" поникао је: Владица Поповић, који је касније, као фудбалер "Црвене звезде", постао репрезентативац. Ведете ФК"Галеника" били су Светозар Бошњаковиц, Мирослав Велиčковиć, Стеван Коваčевиć, Душан Čелар, Слободан Топаловиć, Златко Кежман, Гезим Љаја, Драган Лацмановиć, Горан Калушевиć, Сима Николиć, Влада Пејовиć, Слободан Сантрац, Ратомир Дујковиц, Милош Бурсац и још неки фудбалери, а посебно треба поменути Синишу Гајина, који је поводом прославе пола века клуба проглашен за најбољег фудбалера свих времена. У "Галеници" су поникли и Звонко Живковиц и Драган Манце, који су медутим играли само за младе категорије, а пуну афирмацију стекли тек касније, преласком у београдски "Партизан". Од играца ФК"Земун" посебно треба поменути Драгана Виторовица, Дејана Чуровица, Милоша Шестића, Бобана Китанова, Славка Радовића, Драгана Попова, Предрага Станковића и још неколицину, као и многи други који су у последњих неколико година дали највеćи допринос успесима клуба. Са поносом истицемо да је од младег нараштаја у ФК"Земун" поникао и Матеја Кежман, касније ас ФК"Партизан" и холандског ПСВ "Ајндховен".

Познати тренери[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Шаблон:Клубови Прве лиге Србије у фудбалу