Корисник:Stefan.S/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Класа карбоната сe može smatrati mineralima nastalim uglavnom na srednjim i niskim temperaturama.


Prema klasičnom shvatanju smatraju se solima ugljene kiseline. Međutim, novija shvatanja pod karbonatima podrazumevaju sve minerale koji u svom sastavu sadrže karbonatni jon, (CO3)2-, kao osnovnu strukturnu jedinicu (Hurlbut & Cornelis, 1985). U svom sastavu mogu da sadrže vodu i druge dopunske anjone kao što su F, Cl ili (OH) grupu, što ih čini veoma zastupljenim mineralima u prirodi.

Na osnovu hemijskog sastava i sadržaja karbonati su svrstani u četiri podklase:[уреди | уреди извор]
Kalcit
  1. Bezvodni karbonati
  2. Bezvodni karbonati sa dopunskim anjonima
  3. Karbonati sa sadržajem vode bez dopunskih anjona
  4. Karbonati sa sadržajem vode i dopunskim anjonima

Jedan deo karbonata ima veliku ulogu u procesima tokom cele istorije Zemlje, a drugi deo karbonata vezan je za hemijske reakcije kore raspadanja.
Većina karbonata su romboedarske ili rombične simetrije pa se izdvajaju dve podgrupe karbonata:

Romboedarski Rombični
Kalcit CaCO3 Aragonit CaCO3
Magnezit MgCO3 Stroncijanit SrCO3
Dolomit CaMg(CO3)2 Ceruzit PbCO3
Siderit FeCO3 Viterit BaCO3
Rodohrozit MnCO3



Magnezit

Kod Podgrupe kalcita svaki katjon Ca je okružen sa po 6 anjona kiseonika dok kod podgrupe aragonita svaki katjon Ca je okružen sa po 9 anjona kiseonika. Joni kod podgrupe kalcita pakovani su po sistemu najgušćeg teseralnog pakovanja a kod aragonita po sistemu najgušćeg heksagonalnog pakovanja ( Effen Bergerbet 1981).

Karbonati nastaju kristalizacijom kako iz toplih tako i iz hladnih rastvora, egzogeno, prilikom raspadanja mnogih minerala ili hidrotermalno.
Karbonati su važna grupa minerala u proučavanju zemljišta i imaju poseban značaj u morfologiji klasifikaciji i td. Karbonati su karakteristični pokazatelji za pojedine horizonte nekih tipova zemljišta. Prisustvo taloga karbonata ili takozvanih pseudomicelija i konkrecija (lesne lutke) ukazuju na procese ispiranja zemljišta.
Kisela zemljišta popravljaju se unošenjem karbonatnih minerala (kalcijum karbonata) tako da se karbonati koriste kao meliorativno sredstvo u poboljšanju njegove plodnosti.