Корисник:Stefan Milekic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Џем од шипка je посластица која спада у зимницу. Добија се кувањем шипка) и шећера. Карактеристично за ову посластицу је да се поред слатког желатинозног сока налазе и комади воћа.

Лековитост џема од шипка[уреди | уреди извор]

Шипак

Лековитост шипка (Rosa canina) или дивље руже у народној медицини позната је од давнина. Сврстан је међу најдрагоценије биљке јер обилује великим количинама витамина, минерала, органских киселина и других биолошких активних материја. Лековита својства су вишебројна, а користан је и због огромних количина витамина C, витамина B, P, K, провитамина A, натријума, танина, флавоноида, лимунову и јабучну киселину, пектин, шећер и етарска уља.

Састојци и прибор за прављење[уреди | уреди извор]

Састојци[уреди | уреди извор]

  • 8кг очишћеног шипка
  • 5кг шећера

Прибор[уреди | уреди извор]


Припрема[уреди | уреди извор]

[1]

Дивља ружа

1.Шипак купити или сакупити у природи.

2.Одстранити црне капице са шипка, раширите на простирку да се суши, односно да одстоји неколико дана.

3.Затим сипати шипак у дубок лонац,налити воду и кувати да добро омекша. Изпсирати кроз пасирку, затим тако испасирано скувати још једном(пазити да не загори) и пасирати још једном и помогати се опет топлом водом да би се добро спрала сласт са шипка.

4.То је прва фаза пасирања, онда поново пасирате кроз цедиљку сав прикупљен сок. Сок још једном пасирати кроз газу, обавезно са рукавицама због иглица које се налазе унутар шипка и могу јако неугодно повредити руке.

5.Ставити на ватру да се кува а када проври сипати шећер и кувати даље. Густину проверавати стално, на тањирићу сипати мало и цекати да се охлади успут стално мешати да не загори.

6.Када се џем скува сипати га тако врућ у загрејане тегле, оставити преко ноћи а ујутру затворити тегле и зимница је спремна

Од 8кг очишћеног шипка, добија се око 14литара сока, на који се стави 5кг шећера. Од тога се кувањем добија 10,5кг финог, густог, домаћег пекмеза.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Никетић-Алексић, Гордана (1988). Технологија воћа и побрћа. Београд: Научна књига. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Kako-se-pravi-domaci-pekmez-od-sipaka/326452

http://www.hranazadusu.com/KAKO-SE-PRAVI-DZEM/