Корисник:Stefans1397/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


ПСВ Ајндховен
Пуно имеPhilips Sport Vereniging NV
НадимакBoeren (Сељаци)
Rood-witten (Црвено-бели)
Lampen (Сијалице)
Основан31. август 1913. год.
(пре 110 година)
 (1913-08-31)
СтадионФилипс стадион,
Ајндховен
Капацитет35.000[1]
ПредседникХоландија Тон Гербрандс
МенаџерХоландија Марк ван Бомел
ЛигаЕредивизија
2018/19.Ередивизија, 2.
Домаћа опрема
Гостујућа опрема
Трећа опрема

Из Википедије, слободне енциклопедије.

ПСВ Ајндховен или Филипсово спортско удружење (хол. Philips Sport Vereniging) је спортски клуб из Ајндховена, Холандија, која игра у најпознатијој лиги Ередивизији. Најпознатији је по свом професионалном фудбалском одељењу, које игра у Ередивизији од његовог оснивања 1956. године. Заједно са Ајаксом и Фејенордом, ПСВ је један од "великих" клубова у земљи који су доминирали у Ередивизији.

Клуб је основан 1913. године као тим за Филипсове запослене. Историја ПСВ-а садржи две златне ере где су освајали УЕФА куп 1978. и Куп европских шампиона 1988. Тим је освојио 24 пута Ередивизију, 9 пута Куп холандије и Johan Cruyff Shield 10 пута. Тренутно (од новембра 2018), ПСВ је 39. на ранг листи УЕФА клубских коефицијената. Током година, ПСВ се етаблирао као камен за будуће играче светске класе као што су Руд Гулит, Роналд Куман, Роналдо, Јап Стам, Пак Џи Сонг, Руд ван Нистелрој и Арјен Робен.

Своје домаће утакмице играју ПСВ игра на Филипс стадиону, капацитета 35.000 места, који се налази у ајндховенској општини Стријп.








Историја[уреди | уреди извор]

Фондација и прве деценије (1913-1962)[уреди | уреди извор]

ПСВ-ов први лигашки тим 1929. године

Да би задовољила потребе за активностима са Филипсовим запосленима, компанија је 1910. године основала свој фудбалски тим. Његова основа је био Филипс Спортпарк, лоциран на истој локацији као и данашњи стадион. Финансијска превирања и штрајкови радника довели су до брзог пада тима и 1913. године појавио се његов наследник, Филипсово спортско удружење, основано 31. августа. Први меч клуба био је пораз од 3: 2 против Willem II резерви 19. септембра 1915. Тим је испао из лиге 1925. године, али је његова борба у Другој дивизији трајала само годину дана када је ПСВ поново промовисан. Од 1926. године, ПСВ је увек играо у највишој могућој домаћој лиги. Године 1955. ПСВ је постао први холандски клуб који је ушао у Куп Европских Првака. Други успех из 1950-их остао је одсутан, али у сезони 1956/57, Дилен је постигао 43 пута, што је холандски рекорд који и данас стоји. Дилен је напустио клуб 1961. године, након што је сваке године био најбољи стрелац клуба од 1953. до 1961.

Ван дер Куијленова ера и победа у Купу УЕФА (1963-1978)[уреди | уреди извор]

У сезони 1962-63, обележавајући 50-годишњицу ПСВ-а, клуб је именовао Bram Appel-a за новог тренера. Међутим, први резултати су били катастрофални, са само шест поена од првих шест утакмица. Нагло оживљавање довело је до првог места на зимској паузи, а победа од 5-2 над Ајаксом у јуну значила је да ПСВ може да прослави своју четврту титулу у лиги. Следеће године, ПСВ је завршио на другом месту у лиги, али још значајније, први пут је стигао до четвртфинала Европског купа , где је елиминисан од стране ФК Цириха.

Победници куп УЕФА 1978. године

Између 1968 и 1972, Kurt Linder је тренирао ПСВ. Његов тим је стигао до два финала Купа Холандије и полуфинала Купа европских победника купова. Willy van der Kuijlen је имао проблема да испуни своје обећање након што је шездесетих година прошлог века почео охрабрујућу каријеру, делом због недостатка хемије између њега и Линдеровог суровог стила тренинга. Почетком седамдесетих година у фудбалу доминирали су Ајакс и Фејенордом, а то није било све до именовања Kees Rijvers за тренера 1972. године, што би означило почетак све већег успеха ПСВ-а.

Након добрих резултата 1978. године ПСВ је осигурао титулу без иједног пораза у лиги,а у купу УЕФА дошли су до полуфинала где их је сачекала шпанска Барселона где је укупни резултат био 4:3 за ПСВ. У финалу су дочекали ФК Бастију, први меч се одиграо у француској где је било нерешено 1:1,а у повратку на свом домаћем терену у Анјдховену су победили са 3:0 и обезбедили свој први европски трофеј.

Hiddink и победа у европском купу (1979-1989)[уреди | уреди извор]

После победе у Купу УЕФА, тимска хемија је почела да пати, што се одразило на резултате. Недуго након пораза од 6-0 у купу УЕФА против ФК Сент Етјен, Rijvers је смењен и екипа се распала. Van Beveren, незадовољан опадајућим успехом и одласком Rijvers-а, отишао је у Сједињене Државе након 291 утакмице у лиги. Van Gelder је такође напустио 1980. и заменио га је Kees Ploegsma. Иако је ПСВ инвестирао играче као што су Hallvar Thoresen и Jurrie Koolhof, успех је остао одсутан. Thijs Libregts (тренер из 1980. до 1983.) највиша позиција у лиги је друго место, а 1983. Jan Reker је преузео. Сукоб између Van der Kuijlen-а и Libregts-а довео је до одласка бившег првака 1982. након скоро 18 сезона у клубу.

Победници УЕФА Лиге шампиона 1988. године

Сезона 1987-88 се показала као најбоља ПСВ-ова година у историји. Кампања европског купа почела је победама против ФК Фенербахче-а и ФК Рапида из Беча. Након тога, ПСВ је успео да стигне до финала само са нерешеним резултатима. Четвртфинале против ФК Бордо-а одредио је гол Wimа Kieft-а. Koeman је похвалио жестоку грешку Hansa Gillhaus-a на Jean Tigana, што је навело УЕФА-у да га суспендује за полуфиналну повратну утакмицу против Реал Мадрида. Опет, гол на гостовању у првој утакмици (познати летаргични шут Edwarda Linskens-a на стадиону Сантиаго Бернабеу) значио је да је 0:0 сасвим довољно за наставак ка финалу. Финале против Бенфике, одржаног у Штутгарту, остало је без голова. У казненом ударцу, Van Breukelen је спасио гол након извођења шестог казненог ударца против Бенфике, што је значило да је ПСВ освојио Европски куп.

Последњих година (2008-до данас)[уреди | уреди извор]

Huub Stevens се вратио као тренер 2008. године, али разочаравајући наступи и сукоби између Stevens-а и екипе резултирали су његовом оставком шест месеци касније. Кувар Dwight Lodeweges завршио је сезону са четвртим местом. Следеће године, Fred Rutten је именован за тренера. У прве две сезоне ПСВ је два пута стигао до трећег места. Са Rutten-om као тренер, ПСВ је победио Фејенорд 10-0 у домаћој утакмици 24. октобра 2010, историјску победу и Фејенордов најтежи пораз у њиховој историји клуба. У међувремену, клуб је искусио проблеме са ликвидношћу, али је осигурао своју будућност кроз кредите и продају имовине. Кључни играчи Ibrahim Afellay и Balázs Dzsudzsák су продати и као последица тога, директор ногомета Marcel Brands потрошио је 25 милиона еура за побољшање тима. Али у сезони 2011-12, екипа је поново испала из трке за титулу, што је довело до Рутенове смене. Phillip Cocu је сезону завршио као чувар, водећи тим на треће место и освојио је Куп холандије победом над ФК Хераклес. За сезону 2012-13, Dick Advocaat се вратио као главни тренер, док се Mark van Bommel вратио из Милана. Упркос 103 лигашких голова, тим је завршио као другопласирани у Ередивизији са освојеним Купом холандије. Advocaat, који се борио са интензитетом посла, остао је након једне сезоне. 2013. године, Cocu је именован за главног тренера. 18. априла 2015. ПСВ је освојио Ередивизију након победе 4: 1 над ФК Херенвен-ом. Ово је била њихова прва титула у лиги од 2008. године, а завршена је четворогодишња доминација лиге од стране Ајакс-а. 8. децембра 2015, ПСВ је дошао до нокаут фазе Лиге шампиона, постајући први холандски клуб који је то учинио од сезоне 2006/07. ПСВ је одбранио своју титулу у лиги 2016. захваљујући жребу између Ајакса (који је водио таблицу пре овог дана на гол разлику) и 17. пласираног De Graafschap-а, у посљедњој утакмици сезоне где је резултат завршен (1:1). Након што је завршио на трећем месту у сезони 2016/17, ПСВ је поново освојио Ередивизију 2018. године са 3: 0 против Ајакса, који су били на другом месту.

Грб и боје[уреди | уреди извор]

Први грб ПСВ-а састојао се од сијалице и речи "Филипс Спорт" у кружном облику. Његова следећа инкарнација била је лого у облику штита са црвено-белим вертикалним линијама, допуњен словима "ПСВ". Трећи дизајн грба се показао као издржљив и данас се користи овални облик, црвено-беле хоризонталне линије и застава са ПСВ словима. Дошло је само до мањих промена: боја обруча и додавање ликова у облику потковице, круг око три слова и додавање две звезде за освајање двадесет титула лиге. Ране инкарнације овалне верзије такође су укључивале тачке за скраћеницу "П.С.В.". За прославу стогодишњице 2013. године, ловоров венац и број "100" у злату су привремено додани на грб.

Од 1913. године све до данас се боја дресова није променила,углавном су били дресови црвено-беле боје са пругама,и са црним или белим шорцом,а штуцне су биле исто црвено-беле боје.

Стадион и објекти за обуку[уреди | уреди извор]

ПСВ је наступио на Филипсовом стадиону од његовог оснивања 1913. године, када се још увек звао Филипс Спортпарк. Године 1916. изграђен је први дрвени штанд који је обезбедио простор за седење за 550 гледалаца. Још један штанд са 900 седишта изграђен је 1930-их. Године 1941. додата је стаза за трчање, али је уклоњена 17 година касније. Током Другог светског рата, стадион је оштећен ратом; репарације су се догодиле након ослобођења Јужне Холандије 1944. године. На стадиону су 1958. године постављена четири рефлектора високих 40 метара, што је омогућило вечерње утакмице. Светла су отворена са мечом против Андерлехта. Последња велика обнова била је затварање четири отворена угла стадиона. Заједно са стварањем више седишта, нови углови су имали конструкције за слепе прозоре, што је омогућавало да ваздух тече кроз њега због траве. Завршетак је прослављен у октобру 2002, са повећаним капацитетом на 35.000. У лето 2005, клуб је уклонио високе ограде око терена, замењујући их нижим оградама држећи гледатеље са траве. Неовлашћена лица која нападају терен добиће казну од 15.000 еура и забрану уласка на десет година.

Успеси[уреди | уреди извор]

Холандска такмичења[уреди | уреди извор]

Првенство холандске фудбалске лиге / Ередивизија:

Прваци: 1928–29, 1934–35, 1950–51, 1962–63, 1974–75, 1975–76, 1977–78, 1985–86, 1986–87, 1987–88, 1988–89, 1990–91, 1991–92, 1996–97, 1999–00, 2000–01, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2006–07, 2007–08, 2014–15, 2015–16, 2017–18

Куп холандије:

Прваци: 1949–50, 1973–74, 1975–76, 1987–88, 1988–89, 1989–90, 1995–96, 2004–05, 2011–12

Johan Cruyff Shield:

Прваци: 1992, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2003, 2008, 2012, 2015, 2016

Континетална такмичења[уреди | уреди извор]

УЕФА Лига Шампиона:

Прваци: 1987-88

УЕФА Лига Европе:

Прваци: 1977-78

Тренутни играчи[уреди | уреди извор]

Прва екипа[уреди | уреди извор]

Бр. Позиција Играч
1 Холандија Г Jeroen Zoet
3 Аустралија О Aziz Behich
4 Холандија О Nick Viergever
5 Њемачка О Daniel Schwaab
6 Шпанија О Angeliño
7 Уругвај Н Gastón Pereiro
8 Холандија С Jorrit Hendrix
9 Холандија Н Luuk de Jong (captain)
10 Аргентина Н Maximiliano Romero
11 Мексико Н Hirving Lozano
13 Курасао Г Eloy Room
14 Холандија Н Donyell Malen
15 Холандија О Armando Obispo
16 Белгија С Dante Rigo
Бр. Позиција Играч
17 Холандија Н Steven Bergwijn
18 Холандија С Pablo Rosario
19 Холандија Н Cody Gakpo
20 Аустралија О Trent Sainsbury
22 Холандија О Denzel Dumfries
23 Холандија С Bart Ramselaar
25 Мексико С Érick Gutiérrez
29 Белгија Н Matthias Verreth
30 Нови Зеланд С Ryan Thomas
31 Холандија Г Yanick van Osch
32 Чешка С Michal Sadílek
33 Холандија О Jordan Teze
47 Бразил С Mauro Júnior
52 Холандија С Mohammed Ihattaren

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Philips Stadium, psv.nl

Спољашње везе[уреди | уреди извор]